Képviselőink: Ivanov Mihály

Esztergom városában a Képviselő-testületet 23 képviselő alkotja, akik 8 bizottságban és a kertvárosi részönkormányzatban dolgoznak. Most folytatjuk a Képviselő-testület tagjainak bemutatását.

Beszélgetőpartnerem ezúttal Ivanov Mihály, a KKKB elnöke.

 

 

Mi ez a furcsa nevű bizottság, és mi a feladata?

A rövidítések három területet takarnak. Egyrészt a környezetvédelem, mely a levegő, víz, termőföld, természetvédelemmel foglalkozik, és ebbe beletartozik a környezettudatos életmód formálása, alakítása, propagálása. A köztisztasági jelző alatt a hulladékgazdálkodással kapcsolatos problémákat próbáljuk kezelni, ide tartozik a szemétszállítás lebonyolítása, elhelyezése, díjtételeinek megállapítása, illetve a szelektív hulladékgyűjtés. A közrendi feladataink pedig a rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelők munkájának segítését és kontrollálását jelentik.

 
Amikor a választás után megalakultak a bizottságok te miért ezt a területet választottad?
 
Az első ciklusomban még környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságként működtünk. Nekem sok közöm van a mezőgazdasághoz, ugyanis mezőgazdasági vállalkozóként dolgozom. Ez a tevékenységem kapcsolódik a természet és a termőföld kérdéséhez is. Mindig szerettem a természetet, együtt élek vele, ez is ambicionált a feladat elvállalásánál.
 
Mennyire érzed eredményesnek bizottságotok munkáját?
 
A környezetvédelemmel összefüggő eddigi feladatainkat el tudtuk látni, az éves munkaterv alapján programjainkat teljesítettük. A köztisztasággal kapcsolatban úgy érzem, Esztergomban elég szervezetten működik a hulladékgazdálkodás. E tekintetben most állunk fontos döntések előtt, a hulladéklerakónk ugyanis telítődik és az uniós szabályozás miatt újat nem nyithatunk. Továbbiakban két lehetőség kínálkozik, vagy a Közép-dunavidéki Hulladékgazdálkodási Társulással (melynek 2003 óta tagjai vagyunk), vagy önálló átrakórendszeren keresztül, a hulladékot tömörítve szállítjuk egy új helyre.
 
Nem az első választási ciklus, hogy képviselőként dolgozol. Hogyan adtad a fejed erre a munkára, és mióta vagy képviselő?
 
1998-ban lettem képviselő. Nem vagyok exhibicionista, de mindig érdekeltek a közösséggel kapcsolatos munkák. Több civil szervezetnek vagyok tagja vagy vezetője, pl. az Esztergomi Kolping Család Egyesület elnöke, a Gazdakör vezetőségi tagja vagyok. Az emberek panaszait mindig meghallgattam és meghallgatom, igyekszem orvosolni. Soha nem tudtam megérteni azokat, akik önös érdekből csak saját javaikat gyarapítják, és nem tudnak a közért tenni, alkotni.
 
Ha már megemlítetted, kérlek, szólj néhány szót a Kolping elnökségedről.
 
Adolf Kolping németországi cipészből lett pap, aki a XIX. század ipari forradalma miatt elszegényedett iparos legényeket, legényegyletekbe tömörítve megóvta attól, hogy a gyári proletariátus sorai közé süllyedjenek. Magyarországon maga Adolf Kolping személyesen alapította meg az első katolikus legényegyletet 1856-ban egy pesti belvárosi plébánián. A II. világháború után hatalomra jutott kommunisták, szétzúzták a civil szerveződéseket, köztük a katolikus legényegyleteket is. A rendszerváltás után 1992-bn német segítséggel újra megalakultak a Kolping Családok. Ma már nem az iparosság összefogása a feladatunk, hanem inkább karitatív célú a tevékenységünk. Az oktatás a keresztény életmód népszerűsítése a családok összefogása, segítése került előtérbe. Esztergomban én vagyok a világi, míg a belvárosi plébános az egyházi elnök.
 
Biztosan jól végzed a képviselői munkát, hisz harmadik alkalommal választanak meg egyéni jelöltként.
 
Az embernek kell lennie a lakókörnyezetében ismeretségének, elfogadottságának. Ez nagyon lényeges alapfeltétel. Mindhárom választási ciklusomban teljesítettem ígéreteimet, most csak a legutóbbi közel egy milliárdos beruházásra - a Bartók, Budapesti és Virágos utcák építésére – utalnék. A déli városrész mostanra régi-új pompájában tündököl.
 
Ugyanakkor azt tapasztaljuk, amellett, hogy nem csak a te körzeted, hanem maga a város is dinamikusan fejlődik, soha sem látott módon érik támadások a város vezetését. Te hogyan éled meg ezeket a támadásokat?
 
Ismerem az esztergomiak sajátosságait, az itt élő embereket. Ők nehezen fogadnak el új dolgokat. Beszélhetnék például a Széchenyi térről. Emlékszünk rá, milyen fenntartással fogadták az átépítést, rengeteg támadás érte az elképzelést, most viszont az adventi vásár idején a mostoha időjárás ellenére, nagyon sokan élvezték a tér adta lehetőségeket. Szilveszterkor pedig egy gombostűt sem lehetett ott leejteni. Utólag az emberek elismerően nyilatkoznak a tér átépítéséről, és így van ez más területen is. Az utcák egyirányúsítása komoly ellenállásba ütközött, utólag viszont belátják az emberek, főleg most hogy ennyi építkezés folyik a városban, hogy az egyirányúsítások nélkül, a korábbi forgalomszervezés mellett, megoldhatatlan lenne Esztergomban a közlekedés. Úgy érzem fokozatosan le fognak csillapodni a durva támadások, és bízom az esztergomiak bölcsességében, hogy felismerik, a politika által gerjesztett „műbalhék” alaptalanok, belátják továbbá, hogy mi képviselők, az ő érdekeiket érvényesítjük döntéseinkkel.
 
Úgy tudom nem vagy tősgyökeres esztergomi.
 
Cséven születtem, a háború miatt szorultunk oda. De Esztergomba jártam általános iskolába és a ferenceseknél végeztem el a középiskolát. Őseim bolgár származásúak. A bolgár kertészek a XIX. század végén és a XX. század elején az akkori magyar kormány hívására jöttek az országba, hogy itt meghonosítsák a paprika, paradicsom és más zöldségek termesztését. Így került az én apai nagyapám is Magyarországra. A lényeget úgy ragadnám meg, hogy egy tudatos életforma tanúja voltam nagyapám és édesapám tevékenysége kapcsán. Nekik, mint idegeneknek el kellett fogadtatni magukat a magyarsággal. Ez azt hiszem sikerült, hisz ők alkotni jöttek az országba, nem élősködni. Apám becsületességre és szorgalomra ösztönzött, bár 1959-ben mindenünket elvették a TSZ-esítés kapcsán, mégis újra talpra tudtunk állni.
 
Említetted, hogy mezőgazdasági vállalkozóként dolgozol.
 
Eredetileg elektronikai szaktechnikusi képesítésem van, az iparban dolgoztam majdnem 30 évig, amikor édesapám megöregedett és nem bírta a mezőgazdasági munkát, én léptem a nyomdokaiba. Jól is jött a lehetőség, mert a rendszerváltás után a gyárak megszűntek és elküldték a dolgozókat. Most már nyugdíjasként, de változatlanul dolgozom apám nyomdokain.
 
Folytatja-e valaki a te tevékenységedet a családból?
 
Nem, gyermekeim mást választottak, két fiam szociálpedagógiát, a lányom jogot végzett. Bánatomra egyikük se kötődik a mezőgazdasághoz. Nincs becsülete ma Magyarországon a mezőgazdasági munkának, ezért a fiatalokat nem vonzza ez a terület.
 
Pedig Magyarország tradíciói és földrajzi helyzete miatt is az Unió éléskamrája lehetne. Be kéne már látni, hogy nem leszünk ipari hatalom.
 
Édesapám idejében mi már a legmodernebb technikákat alkalmaztuk. Hollandia, Dánia sehol se lenne, ha az a generáció folytatni tudta volna munkáját, de jött a TSZ-esítés. Az akkori mezőgazdasági szakemberekből TSZ napszámosokat csináltak. El szoktam mondani, hogy míg Svájcban, Ausztriában, Spanyolországban 5 cm-es humuszréteg van a föld felszínén, ez nálunk fél méter, és a Kárpát medencében alattunk van a legtöbb édes- és termálvíz. Ennek tükrében micsoda becsülete van ott és itt a földnek?! Nálunk ez aranybánya lehetne, ha megfelelő módon támogatnák a mezőgazdaságot.
 
Jártál-e Bulgáriában?
 
Minden családtagom volt már, de én még nem jártam. Rokonaim vannak ott, ők elég gyakran jönnek hozzám. A bolgár nép oroszok iránti rokonszenve, a török időkre vezethető vissza, ugyanis II. Sánor orosz cár támogatta a balkáni török ellenes felkelést, és Bulgária 1878-ban felszabadult az ötszáz éves török uralom alól. A bolgárok cirill betűkkel írnak, de semmi köze az orosz nyelvhez.
 
Nyugdíj mellett vagy képviselő, mezőgazdasági vállalkozó, de van néhány hobbid is, amit aktívan gyakorolsz, most is itt látok melletted egy szintetizátort.
 
Mondhatom, hogy a zene szeretetét génjeimben örököltem. Anyai nagyapám falusi parasztember volt, de kitanulta a borbély szakmát és Pesten megtanult klarinétozni is. A csévi egykori rezes banda karnagya volt. Apám nagyon jól tudott bendzsózni. Én autodidakta módon tanultam meg gitározni, és mikor a családom meglepett egy szintetizátorral, ezt is elsajátítottam. Nagyon sok nótát tudok és játszok.
 
Mi lesz a következő önkormányzati választásokon, indulsz-e?
 
Vannak olyan befejezetlen terveim a körzetemben, amit szívesen folytatnék. Pl. a Magvető szobor körüli körforgalom létrehozása, hátra van még néhány utca rekonstrukciója. A légkábelek föld alá helyezése, az Ady E. utcában egy játszótér létrehozása. A Terézia utcát rendbe kell tenni, ott parkolókat fogok kialakíttatni, a kerektemplomot és környékét Esztergomhoz méltóan kell megújítani, az ottani körforgalom közepére egy szobrot kellene elhelyezni. A képviselő alapítványom segítségével szeretnék a II. világháborúban elesett esztergomi katonahősöknek és civil lakosságnak emléket állítani a Szent Anna templom kertjében.
 
Feladat tehát van, legyen hozzá erőd és egészséged, további sikeres képviselői munkát kívánok.
 
 
Osvai László dr.