KÉPVISELŐINK: KÁLMÁN SÁNDOR

Következő beszélgető partnerem, az esztergomi Képviselő testület tagjainak bemutatását vállaló sorozatomban Kálmán Sándor, a Kulturális és Sportbizottság elnöke, az esztergom-kertvárosi Részönkormányzat helyettes elnöke, az Oktatási és Ifjúsági Bizottság tagja.

 

 

 

Kit képviselsz a testületben?

 

Mindenek előtt azokat, akik megválasztottak, tehát Esztergom-kertváros lakosságának felét. Nekem ez az első ciklusom, 2006-tól vagyok képviselő a FIDESZ támogatásával.

 

Mi vitt rá, hogy közfeladatokat vállalj?

 

Azt gondolom, hogy minden képviselő-társamnak más és más válasza van erre a kérdésre. A 2002-es választási kampányban volt - sokan emlékszünk - Kövér László „köteles” beszéde. Én először a reakciókat hallottam az MSZP-s vezetők részéről. Meg voltam döbbenve, hiszen Kövér Lászlót tapasztalt, rendszerváltó politikusnak tartottam, nem tudtam elképzelni, hogy ilyen óriási hibát vétsen. Ezután hallottam és olvastam az eredeti beszéd ominózus részletét. Ekkor szembesültem azzal, hogy a valóság teljesen másképpen szólt, mint ahogy a szocialista politikusok a médiákban előadták. Egyértelmű politikai hazugságnak, manipulációnak tartottam ezután a FIDESZ és Kövér László elleni támadást. Itt kell megjegyeznem, hogy a Miskolczi József által Gyurcsány Ferencről írt könyvben olvashatunk a részletekig kidolgozott lejárató kampányról. Úgy éreztem, ezt büntetlenül nem lehet megtenni, fel voltam háborodva, de tehetetlenséget is éreztem ugyanakkor.

 

Ha felháborított a Kövér Lászlóval kapcsolatos hazugság, mit éreztél akkor, amikor mindezt meghaladó hazugságáradat zúdult ránk Öszödtől napjainkig?

 

Az első élmény sokkszerű volt, a többi ellen már tudtam védekezni, miután kiderült számomra, hogy a fele sem igaz annak, amit mondanak. Amikor nyilatkozik valamelyik prominens szocialista vezető, erre gondolok, és innentől egyáltalán nem tudom komolyan venni, amit mond. Számomra 2001 végétől hiteltelenek ezek az emberek. Hadd térjek vissza egy gondolat erejéig az országos politikával kapcsolatos meghatározó élményemre. A 2002-es választás első fordulója után én is ott voltam a Parlament előtt azon a nagygyűlésen, ami új korszakot indított el a tömeges utcai demonstrációk tekintetében.

 

A jobboldal végül elvesztette azt a választást.

 

Ez így történt. Az ezután kezdődő nyolc év, úgy gondolom, az ország polgárainak többsége számára bebizonyította az akkor hatalomra került MSZP-SZDSZ koalíció teljes alkalmatlanságát az ország vezetésére.

 

Hogyan érzed magad az esztergomi képviselő-testületben?

 

Korábban nem kísértem figyelemmel a helyi politikát. Tanítottam a Hell József Károly Műszaki Szakközépiskolában, Kertvárosban, végig harcoltam az iskola megmaradásáért. Itt kell megjegyeznem, hogy a FIDESZ-es önkormányzati képviselők végig mellettünk voltak. A 2002 és 2006 közötti időszakban az előzőekben elmondottak miatt fordultam a helyi politika felé. Amikor a FIDESZ megkeresett és javasolt a képviselő-jelöltségre, igent mondtam. De hogy a kérdésedre is válaszoljak. Hasonló jellegű események történnek helyi szinten és országos szinten. Itt is ugyanúgy működik a politikai lejáratás, mint az úgynevezett „nagy” politikában. A „werberi” örökséget itt is alkalmazza az ellenzék. Nem lettek jobban az újak a régieknél. Az esztergomi politikai életben is érezhető az egymásnak feszülés, sokszor alantas eszközökkel. Emiatt gyakran nem érzem jól magam, mint képviselő. Szerintem emiatt hatalmas energiák pazarlódnak el. Ennek csak a feléből, ha a másik oldal is vállalna feladatokat Esztergom fejlesztésében, sokkal előbbre tartanánk. Mindezekkel együtt is úgy érzem, hogy a polgármester, az alpolgármesterek és a frakciónk következetesen, az elhatározott célok lehetőség szerinti megvalósításával irányítja a várost. Az előzőeknek, mármint a szembenállásnak némileg ellentmond az a tény, hogy a Képviselőtestület döntéseinek jelentős részét nagy többséggel hozza meg. Ez azt is jelenti, hogy csekély számú kisebbség szítja a békétlenséget. Az idő visszaigazolja a döntéseink helyességét. A mi hibánk az, hogy ilyenkor nem idézzük fel kellő súllyal a korábbi kifogásokat, szembesítve az ellenzőket korábbi véleményükkel.

 

Mint tanárember, hogyan éled meg azokat a támadásokat, sokszor nemtelen kirohanásokat, amelyek időnként érik a polgári oldalt?

 

Eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert közvetlen, személyemet ért támadás egy alkalommal volt, amikor a Hídlap cenzoraként akartak beállítani. A hazug vádakra nem is reagáltam.

 

A piszkos tizenkettő”-nek mégis tagja vagy.

 

Természeten. Szerintem személyes támadásra majd akkor számíthatok, amikor a Szent István Gimnáziummal kapcsolatos fegyelmi ügyek kerülnek napirendre.

 

Beszélj, kérlek a bizottságotokról, a bizottsági munkádról!

 

A Kulturális és Sportbizottság elnöke, az Oktatási Bizottság tagja és a kertvárosi Részönkormányzat tagja vagyok. Engedelmeddel most csak az általam vezetett bizottságról szólnék. Véleményem szerint a Kulturális és Sportbizottság a legszínesebb, legszerteágazóbb területtel foglalkozik. Megtiszteltetésnek éreztem, amikor felkértek az elnöki feladatok ellátására. Jelenleg nyolc taggal működünk. Politikailag vegyes a kép, de alapvetően jóindulatú, egymást megérteni kívánó tagokkal dolgozhatok együtt. A bizottsági ülések légköre döntően konstruktív és jó hangulatú.

 

Ugyanakkor a testületi üléseken sokan azt várnák, hogy mint tanárember, többször kellene hallatni a hangodat.

 

A bizottság hatáskörébe tartozó kérdésekkel részletesen foglalkozunk a bizottság ülésein. Döntésünk után nem érzem fontosnak, hogy a tesületi ülésen szaporítsam a szót, hiszen így is rendkívül hosszúak ezek az ülések. Más jellegű témákban pedig elfogadom az előkészítők, a szakemberek véleményét.

 

Sokszor ér bennünket az a vád, hogy csak bólogatunk a polgármesternek.

 

Azok, akik ilyeneket mondanak, nem ismerik a demokrácia lényegét. Senki ne higgye azt, hogy mi mindannyian mindennel egyetértünk a frakcióüléseken. Előfordul, hogy a polgármester előterjesztése módosul. Ez normális dolog. Tényként kell ugyanakkor megállapítanom, hogy az ötletek, elképzelések túlnyomó többsége a város vezetőitől származik és ez így rendjén is van.

 

Esztergom és Kertváros viszonya nem volt mindig harmonikus. Mint a Részönkormányzat elnökhelyettese, hogyan látod ezt a kérdést?

 

Kertváros összeépült Doroggal, Esztergomtól viszont egy kicsit távol van. Régebben az emberek gyakran mondták – sokszor jogosan is - : „bezzeg Dorogon!...”. Tény, hogy 2006. előtt Kertvárosban poros, elhasználódott, kátyús utakon jártunk, sok helyen csatornázás sem volt. Az elmúlt években történt fejlesztések eredményeképpen az én körzetemben -egy kivételével - minden utcát aszfaltoztunk és csatornáztunk. Olyan fejlődés történt Kertvárosban, amit a legelfogultabb „másként gondolkodónak” is el kell ismernie.

 

És elismerik?

 

Az emberek döntő többsége igen. Ezt jelzi az uniós parlamenti választások eredménye is. A várossal a kapcsolat szorosabb lett, képviselői célkitűzéseim között is szerepelt ez. Remélem, az Esztergom TV foghatóságával az információáramlás mindkét irányban javulni fog.

 

Számos probléma adódik egy város életében. Az ellenzék feladata ezekre felhívni a figyelmet. Nálunk ez sokszor botránydagasztást jelent. A városvezetésnek pedig az a dolga, hogy kezelje, megoldja a problémákat. Egy ilyen aktuális problémahalmaz a Szent István Gimnázium ügye. Nem prejudikálva semmit, hiszen a fegyelmi vizsgálatok még ezután következnek, hogyan látod ezt a problémát?

 

Ha visszagondolunk arra, hogy honnan indult ez az eseménysorozat, akkor mindannyian tudjuk, hogy a gimnázium költözésével kezdődött a történet. Fehéren-feketén kimutatható, hogy a költözéssel kapcsolatban tudatos politikai hisztériakeltés történt. Az igazgatóváltás ehhez a hisztériakeltéshez kapcsolható. Az igazgatóhelyettesi poszt elfogadásával megállítható lett volna a folyamat, ha egyesek célja nem ennek a hisztériának a fenntartása, fokozása lett volna.

A város rendkívül nagy összegekkel tartja fenn oktatási intézményrendszerét. Engedtessék meg, hogy a jogszabályi lehetőségek keretén belül a fenntartó érvényesítse azokat az elképzeléseit ezzel kapcsolatban is, melyeket helyesnek vél. Vitatkozni természetesen lehet, de a törvényes döntéseket megkérdőjelezni nem. Eljutottunk oda, hogy a képviselőtestületnek az események súlyához illő választ kell adnia. Figyelve természetesen arra, hogy ezek a lépések arányosak legyenek. Ha visszapillantunk az eltelt időszak eseményeire, akkor ki kell jelentenem, hogy az önkormányzat mindig a második lépést lépte meg. Az okot követte mindig okozat és nem fordítva. Ezt minden olvasónak ajánlom a figyelmébe.

 

A Szent Imre Gimnázium megszervezése megoldást jelenthet a mai helyzetre?

 

Amikor először hallottam erről a tervről - egy elit középiskola létrehozásáról – az elit szó kicsit idegen volt számomra. Az azóta megismert részletek alapján jó gondolatnak tartom az elképzelést. Az illetékes bizottságban támogattam az ezirányú pályázat kiírását. Az, hogy ez most két iskola összevonásával valósul meg, egy újabb fejlemény, aminek nagyon sok előnye lehet. Iskolák előkészített és formájában, tartalmában végiggondolt összevonása járható út.

 

A képviselő is ember. Eddig annyit árultál el magadról, hogy pedagógus vagy. Többet is megtudhatunk magánéletedről?

 

1958. óta lakik családunk Esztergomban. Édesanyám egy régi esztergomi családból, a Madarász családból származik. A Petőfi Iskolában voltam kisdiák, a Bottyánban érettségiztem. A katonaság után Egerben végeztem matematika-fizika szakon. A főiskola után feleségemmel Tokodon kezdtünk tanítani. Néhány év múlva az ELTE-n fizikatanári szakot végeztem, így kerültem Esztergom-kertvárosba, a Hell József Károly Műszaki Szakközépiskolába. Itt 14 évig tanítottam egészen az iskola megszüntetéséig. Közben egyetemi szinten közoktatás-vezetői szakvizsgát tettem. A tanulás mellett gyermekkorom óta a zene, a kóruséneklés jelenti a kedvenc elfoglaltságomat. Jelenleg is a Monteverdi kórusban énekelek immár 31 éve. A dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Szakközépiskolában fizikát tanítok és esti tagozatos tagintézmény-vezető vagyok. Két fiam van, mindketten diplomások, élik önálló életüket. Két unokánk van.

 

Érdekes, hogy a matematikusok, fizikusok mennyire vonzódnak a zene felé?

 

Agykutatók kimutatták, hogy a zenének és a matematikának egymáshoz közel van az agyi reprezentációja. Az én alaptermészetem a harmóniára, az együttműködésre, a konfliktusok rendezésére, a rendszerességre való törekvés. Igazán azokkal tudok szót érteni, aki szintén rendet, harmóniát próbálnak maguk körül megvalósítani. A zene például tökéletes harmónia, tökéletes rendszer.

 

Indulsz-e a következő választáson? Lelkesít, vagy elkeserít a politika világa?

 

Amikor 2006-ban képviselő lettem, ezt megelőzte egy kampány. Kevesen ismertek Kertvárosban. Fontosnak éreztem, hogy minden kertvárosi lakossal megismertessem magam, ezért kivétel nélkül minden családhoz becsöngettem. Ez a folyamat két hónapig tartott, képviselői munkámban később nagyon hasznos volt. Úgy gondolom, hogy az azóta végzett munkám alapján megismertek Esztergom-kertvárosban és én is megismertem őket. Úgy gondolom, Kertvárosért rajtam keresztül és egyébként sokat tett a város. Ezt a munkát szeretném folytatni a következő ciklusban és ha a választópolgárok bizalmukkal megtisztelnek, akkor folytatni is fogom.

 

Köszönöm a beszélgetést!

Osvai László dr.