KÉPVISELŐINK: MIHÁLYI LÁSZLÓ

Az esztergomi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjait bemutató sorozatunkban Mihályi László képviselő urat kértem meg egy beszélgetésre.
 
Nem vagy a sokat beszélő képviselők között, halkszavúság jellemez inkább. Ez adottság, vagy csak visszafogod magad a testületi-üléseken?

Közeli barátaim nem halkszavú embernek ismernek. Én megpróbálom a bizottsági munkák során hallatni a hangomat, meggyőzni a többieket, és fölöslegesen nem szólok hozzá a testületi üléseken.

Hogyan lettél képviselő, és kiket képviselsz a testületben?

A Vállalkozók Pártjának színeiben, listáról kerültem be a testületbe. 2006-ban Esztergomban a FIDESZ az összes egyéni körzetet megnyerte, és ezért rajtuk kívül valamennyi képviselő listáról lett tag.

 

Mit kell tudni a Vállalkozók Pártjáról?

 

A választások előtt ½ évvel léptem be a pártba. Akkor még nem volt esztergomi szervezetünk. Ezt csak augusztusban alakítottuk meg 14 fővel. Nagy sikernek értékeltük, hogy ketten is bejutottunk a listáról.

 

Keveset lehet mostanában hallani a pártotokról?

 

Az igazság az, hogy a párton belül hatalmi harcok dúltak és kettészakadt a párt. Bírósági úton került vissza a régi elnök a helyére. A Vállalkozók Pártja vissza lett minősítve egyesületté. Napjainkban próbál újra párttá szerveződni.

 

Az emberek úgy képzelik a vállalkozókat, hogy hajtanak a fennmaradásért, a profitért, és a tevékenységükbe a közéletiség nem igen fér bele! Benned honnan az affinitás a közügyek felé?

 

Mindig próbáltam, főleg a sport révén a közéletben részt venni. Játékvezetőként működök ma is. Olyan természetű ember vagyok, aki megpróbál mindenben, mindenkinek segíteni.

  

Vállalkozásodban mivel foglalkozol?

 

Fő profilom a pálinkafőzés. 1994 óta folytatom ezt a tevékenységet. Pár éve kereskedelmi főzést, palackozást is végzünk. A környékbeli éttermekben, üzletekben ott vannak termékeink.

 

Hogy érzed magad a testületben?

 

Nehéz kérdés. Az előző testület üléseit a televízióban figyelemmel kísértem. Sokszor nem tetszettek az akkori viták. A mostani csapat úgy indult, hogy a hangnem egy kicsit mérsékeltebb lesz, de néha visszajönnek ugyanazok a viták.

 

Hol áll most a politikai palettán a Vállalkozók Pártja, illetve te hol állsz?

 

Próbálunk középen maradni. Igazából a mérleg nyelve szeretnénk lenni a két oldal között. A mostani városvezetéssel viszonylag jól tudok kommunikálni, de ugyanakkor a másik oldalt is meghallgatom.

 

Mi a legnagyobb hibája és mi a legnagyobb erénye a mostani testületnek?

 

A legnagyobb hibának a torzsalkodást tartom. Ha az egyik oldal valamit kitalál, azt a másik biztosan leszavazza. Erényként értékelem viszont azt a tényt, hogy a város az elmúlt években sokat fejlődött.

 

Ketten jöttetek a Vállalkozók Pártjából, és egyedül maradtál?

 

Horváth Mihály 1 hónapja visszalépett. 1 éve nem vett részt a testületi üléseken. Ő a polgármesterrel vív külön harcot. A döntés a sajátja volt.

 

Több bizottságnak is tagja vagy?

 

2 bizottságban választottak be: a Pénzügyi, Ellenőrzési és Tulajdonosi és a Közjóléti bizottságba. Úgy érzem mindkettőben hasznosan tudok dolgozni. Sokszor meg tudom győzni a társaimat. Mindkét bizottságban aktívan részt veszek

 

1 év van még a következő önkormányzati választásokig. Indulsz újra?

 Még nem döntöttem el. 1 év alatt még sok minden történhet.

 

Beszélgessünk egy kicsit a politikán kívül a múltadról!

 Esztergomban születtem 1970-ben. A József Attila, majd a Bottyán János Szakközépiskolába jártam. A végzés után még katona voltam, majd visszajöttem Esztergomba. Nős vagyok. 2 fiam van, akik szintén itt járnak iskolába.

 

Milyen szerepet játszik az életedben a sport?

 

Gyermekkorom óta sportolok. Sokmindent kipróbáltam. A foci állt a szívemhez legközelebb. Amikor abba hagytam az aktív labdarúgást, játékvezető lettem, és ma is az vagyok. Ennek kapcsán sok helyre eljutottam, sok emberrel ismerkedtem meg. Jelenleg NB III-ban bíróskodok. A játékvezetők megyei válogatottjában rúgom még a labdát. Részt veszünk az összes országos tornán. Legutóbb Szombathelyen döntőt játszottunk a fővárosiakkal, és csak büntető rúgásokkal szorultunk le a dobogó legfelső fokáról.

Akkor a testületben te tudod legjobban elviselni az esetleges „fujjolásokat”?

A pályán gyakran jön a fújjolás a nézőtérről. Azzal ott nem szabad foglalkoznunk. A játékosokkal szemben pedig - a szabályok betartása érdekében - ott van a lehetőségünk: a sárga vagy a piros lap felmutatása. A pályán sokszor könnyebb rendet tartani. Ha felhívják a figyelmemet, rá szoktam kattintani néhány honlapra, amelyek előszeretettel foglalkoznak a testülettel is. Reagálni azonban nem szoktam. Azért mert valaki nem ért egyet velem, még nem biztos, hogy neki van igaza. Olyan éles támadás, amiért védekeznem kellett volna még nem ért. Mindig a legjobb tudásom szerint döntők. Utólag kiderülhet 1-1 döntésemről, hogy nem volt szerencsés, de az akkori tudásom, ismereteim szerint, az a döntés volt a legoptimálisabb Azt sem lehet elfelejteni, hogy nincsenek tévedhetetlen emberek
 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Osvai László dr.