KÉPVISELŐINK: PETROVICS JÁNOS

Folytatjuk sorozatunkat, melyben az esztergomi Önkormányzat Képviselő-testületének tagjait mutatjuk be. Ezúttal a Pénzügyi Ellenőrzési és Tulajdonosi Bizottság elnökével, Petrovics Jánossal beszélgetek.

 

Te vagy a legfiatalabb képviselő a Testületben?

 

Voltam az is, de a jelenlegi Testületben Winkfein Csaba és Kínál Katalin képviselőtársaim nálam is fiatalabbak.

 

Hogy volt merszed elvállalni egy ilyen fontos bizottság vezetését?

 

2000-ben kerültem a Testületbe. Azelőtt is dolgoztam külsős bizottsági tagként az önkormányzatnak, tehát egy hosszabb folyamat után lettem elnök. 2 választáson méretettem meg, és mindkétszer egyéni körzetből kerültem a Testületbe. Az első esetben nem gondolom, hogy csak az én érdemem volt a választás eredménye, de a 2. alkalommal már fel tudtam mutatni olyan eredményeket, az aranyhegyi körzetben, ami alapján megbízhattak bennem az ott lakók. Ebben a ciklusban pedig olyan változások lesznek a területemen, amiről egyik elődöm sem mert még álmodni sem. Az Aranyhegy korábban egy kicsit magára hagyott, elhanyagolt része volt Esztergomnak. A kérdésedre konkrétan válaszolva: azért mertem elvállalni a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság elnökségét a mostani ciklusban, mert a tanulóéveket végigjártam. Amikor a korábbi pénzügyi bizottság szétvált, és az egyik része Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottsággá alakult Kolumbán György vezetésével, a polgármester úr felkért a bizottság vezetésére, és én igent mondtam.

 

Beszéljünk még pár szót a tanulóévekről!

 

2002-ben tagja voltam a PB-nak, Kolumbán György elnök úr mellett. Kettőnknek volt a városvezetésen kívül legnagyobb rálátása a város pénzügyeire. Elég viharos időszak volt ez. A legnagyobb feladatot akkoriban az Aquasziget beruházás volt, ami megviselte a bizottság tagjait, és egyben óriási munkára is kényszerítette őket.

 

Aktív és pozitív szerepet vállaltál a beruházással kapcsolatos kérdésekben!

 

2 részre osztanám az ezzel kapcsolatos ténykedésemet. Mint bizottsági tag, akkor az építkezés közbeszerzéseit és a megvalósulás egyes, nem mindig problémamentes szakaszait éltem át. Amikor a Fürdő megnyílt és az első év bukdácsoló gazdálkodása körül kellett rendet teremteni, már mint bizottsági elnök vehettem részt ebben a munkában. Kezdeményezésemre egyfajta reformfolyamat indult meg a fürdő életében. Azt gondoltam - bár az ország valamennyi fürdője a kezdeti időszakban veszteséget hozott - nem szabad akkora deficittel működni, ami nálunk előállt. Szívügyemnek tekintettem ezt a beruházást, hisz a kezdetektől bábáskodhattam felette, körülötte.

 

Miért érezted olyan fontosnak ezt a munkát?

 

Úgy hiszem, ez a város egyik legfőbb kitörési pontja. Az Ipari Park, remélem szépen hoz majd a jövőben is a városnak, de a túrizmus jelenti az igazi jövőt, melynek egyik alapköve ez a fürdő.

 

Ha mérlegre tesszük Esztergom utóbbi 10 évét te milyen egyenleget állítanál ki?

 

Meggyőződéssel állíthatom, hogy büszkék lehetünk az elmúlt 10 évre. Bizonyára sok dolgot lehetett volna másképp is csinálni, de ez jóval kevesebb, szembeállítva a pozitívumokkal. A városi hangulattól függetlenül sikertörténet ez a 10 év. A fürdő ennek egy része, és azért hozom fel ezt a párhuzamot, mert csakúgy, mint a fürdő építésénél, több témában ma is negatív hangok hallatszottak.

 

Mik ezek a negatív hangok? Hogyan értékeled ezek jelenlétét?

 

A bírálat normális jelenség, bár a stílussal időnként baj van.. Olyan stílusban nekimenni a Testületnek, a város vezetőinek, ahogy teszik egyesek, nem korrekt dolog. A demokrácia azt jelenti, hogy 4 évre választják a Képviselő-testületet. Nálunk képviseleti demokrácia van. A városvezetésnek bizalmat szavazott a lakosság és majd 1 év múlva megmérettetik újra ez a vezetés.

 

Szinte hallom a civil köntösbe bújtatott helyi ellenzék kérdését: akkor a FIDESz miért követeli a kormány lemondását?

 

Nem lehet igazi párhuzamot vonni a két dolog közé. Esztergomban mind a népszavazások, mind az időközi választás azt bizonyítják, hogy a választók többsége egyetért az országos jobboldali és a helyi irányzattal. Azoknak az emberek, akik internetes fórumokon gyalázkodnak, változást követelnek, ezeket az eredményeket figyelembe kellene venniük. A lakosság ugyanis minden alkalommal megerősítette a városvezetést. És az eredmények jelentős része még csak most fog majd beérni.

 

Mire gondolsz?

 

Sokan mondják: „Nézd meg Dorogot!” Mit látok ott Esztergomhoz képest? Semmit! Nézd meg Esztergomot! Ha 10 éve végigmentél a város utcáin, amit láthattál az elszomorító volt. Azóta óriási a fejlődés. Nézz a kivilágított Várhegyre, a Bazilikára, az élményfürdőre, az utcákra. Nincs már földes út Esztergomban, mindenhol aszfaltoztunk…

 

Honnan mégis az az ellenérzés, uszítás, amely néhány embert jellemez a városban és ez megjelenik internetes portálokon?

 

Azt gondolom, hogy az internetes fórumozás, ami nálunk működik, egy belterjes, szűk körű társaságot jelent, közös érdekszférával. Ha az ember az utcán járkál, mindig találkozik elégedetlen emberekkel. Ha az emberek élete rosszul alakul, mindig felelősöket keresnek, hibáztatnak valakit. Az esztergomi lakosok hangulatát az országos problémák rontják meg alapvetően. E pillanatban én is munkanélküli vagyok és én is haragszom. Akikkel beszélgetek mindenkiben ott él a harag. De az ország vezetőivel Gyurcsánnyal, Bajnaival nem találkoznak az utcán. Velünk találkoznak, minket, képviselőket, a helyi városvezetőket ismernek. Ránk lehet önteni a haragot. De arról, hogy valakinek pl. nincs munkája, hogy oda jutott ez az ország ahol ma áll, arról nem az esztergomi polgármester vagy a Képviselő-testület tehet.

 

A súlyos országos gondok, problémák nem kerülik el Esztergomot sem, és alapvetően befolyásolják az emberek hangulatát, érzékenységét!

 

Ez igaz, de szeretnék példát hozni a körzetemből. Épül most a Bánomi - áttörés folytatása. A mai gazdasági helyzetben ez szintén sikertörténet. Elszomorodtam a legutóbbi lakossági fórumon, ahol szép számmal elégedetlen emberrel találkoztam. Legutóbb utcafelújításra pályázati pénzeket nyertünk. 17 utcából 9 Aranyhegyen újul meg. Óriási dolognak tartom. Én itt születtem. Tudom, látom, milyen volt ez a terület régen, ma és milyen lesz holnap. Mikor ezt elmondom a lakossági fórumon, akkor túl sok haragos megnyilvánulást hallok. Azt hittem együtt fogunk örülni! Együtt kéne örülnünk! Miért nem megy ez nekünk?

 

Mennyire bírod a kritikát?

 

Nehezen, megvisel! Hirtelen embernek mondanak és annak is tartom magamat. Utólag mindig átgondolom a dolgokat, és képes vagyok mérlegelni az eseményeket. Sokszor adok igazat a kritizálónak és tudok elnézést is kérni.

 

 

 

 

 

Mi az, ami téged optimistává tesz?

 

Reggelente, ha a Szigetre megyek le útközben 7 db építkezés mellett haladok el. Hotel, játszótér, út, gázmotor épül. Amikor az országban ennyire rossz a hangulat, elkeseredettek az emberek az ilyen beruházásokkal lehet ellensúlyozni az országos problémákat, ezek miatt lehet hinni a változásban. Szerintem a város lakói bizakodóak lehetnek.

 

 

Pedig éppen pesszimista is lehetnél, hisz említetted, hogy jelenleg munkanélküli vagy? Mit vársz a közeljövőtől?

 

Áprilisban vesztettem el a munkahelyemet, a válság mindenhová begyűrűzik. A budapesti gyógyfürdőket irányító cég kereskedelmi és marketing osztályán dolgoztam. Remélem, hogy rövidesen változik a gazdasági helyzet. Remélem, hogy sikerül munkát találnom itt a közelben, mert az ingázás rendkívül sok energiát kivesz az emberből.

 

 

 

Indulsz a következő választásokon?

 

Most úgy gondolom, hogy igen. A megkezdett folyamatokat be kell fejezni. Ez azonban még odébb van és addig sok munka van még hátra. Esztergom sikerre van ítélve.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Osvai László dr.