Képviselőink: Szalma László

Nem volt könnyű időpontot egyeztetni az esztergomi Önkormányzat Kisebbségi Bizottságának elnökével, Szalma Lászlóval, aki következő beszélgetőpartnerem, a képviselőinket bemutató sorozatunkban.

 

Mióta vagy képviselő?

Már a 3. ciklusomat töltöm Esztergom Önkormányzatában, és az utóbbi ciklusban lettem a Kisebbségi Bizottság elnöke.

Szent István városában milyen kisebbségek vannak?

Esztergom közigazgatási területén belül 6 kisebbség tevékenységét fogjuk össze. Ez az identitásuk, kultúrájuk, nyelvi hagyományaiknak ápolását, különböző tárgyi eszközeiknek a megóvását jelenti.

Melyik és mekkora ez a 6 kisebbség?

Esztergom lakossága 30 500 fő. Statisztikai adatok szerint Magyarországon a cigány kisebbség teszi ki a lakosság 8-9 százalékát. Ez a számarány leképeződik Esztergomban is, így nálunk is ez a legnagyobb létszámú kisebbség. A németek az összlakosság arányában 1,4 százalékot képviselnek, míg a szlovákok 1,3 százalékot. Ezután egy nagy csökkenés következik a statisztikában, mivel a lengyel kisebbség már csak 0,1 százalékot jelent. Végül statisztikailag elenyésző számban vannak jelen a bolgárok és a ruszinok.

Az országos médiákban naponta halljuk a cigánysággal kapcsolatos kérdésekről. Esztergomban létezik-e ez a probléma?

Azt hiszem igen. Az országosan feszítő problémák a cigánysággal kapcsolatosan nálunk is léteznek. A lényeges különbséget én abban látom, hogy míg országosan nem, helyileg, Esztergomban erről sokat beszélünk és nagyon pozitívan és jó irányt mutatva igyekszik ezt a problémát kezelni a város önkormányzata. Számos olyan programot fogadtunk már el a polgármester úr előterjesztésében, ami a cigány kisebbséghez tartozó lakosság jobb életvitelét, a többséghez történő felzárkóztatását szolgálja.

Mondanál konkrét példákat is?

A Szent Miklós Programunknak is van ilyen aspektusa. Tavaly fogadta el a Képviselő-testület a roma felzárkóztatási programot, ami röviden azt jelenti, hogy valamennyi az önkormányzat által fenntartott intézményben munkahelyeket biztosít a cigány kisebbség tagjainak. Ezek felkutatása, ajánlása, majd patronálása a CKÖ (Cigány Kisebbségi Önkormányzat) felvállalt feladata. Az adott munkakör betöltéséhez szükséges képesítés megszerzését támogatjuk ösztöndíjakkal. A másik példám a Romafoglakoztató KHT, melyet a Képviselő-testület hozott létre pár évvel ezelőtt. Ügyvezetője Sztojka Attila úr. Az önkormányzat minden közterületen végzendő munkát ehhez a céghez delegál. A cég a cigány lakosság foglalkoztatásában odáig jutott, hogy már nem csak önkormányzati megrendelésekből él, hanem saját maga is sikeresen pályázik és Esztergom területén túl is vállal feladatokat.

Mutasd be röviden a bizottságotokat!

A Kisebbségi Bizottság 7 főből áll. A Képviselő-testület által megalkotott Szervezeti és Működési Szabályzat szerint évente minimum 6 ülést kell tartanunk. Értelemszerűen legalább ennyi rendkívüli ülésünk is van, amikor aktuális kérdésekről kell döntenünk.

Te Pilisszentlélek képviselője vagy és ez önmagában is magyarázhatja a kérdésben való jártasságodat.

Szentléleki születésű vagyok, mondhatnám azt is, hogy szlovák kisebbségi vagyok. Ezt nem szoktam hangsúlyozni, mert kerülni szeretném még a látszatát is annak, hogy a szlovák kisebbség felé részrehajló lennék. Egyébként az Önkormányzat által biztosított pénzeszközök elosztására egy olyan metódust dolgoztunk ki, melyben pályázni kell.

Esztergomban élsz, de Szentlélek képviselőjeként jutottál be a Testületbe!!

Szentlélek képviselője vagyok. A Szalma család 1956 óta lakik Esztergomban, de nagy örömmel és szeretettel járok ki rendszeresen szülőfalumba. Ritkán tartok fogadóórát, de gyakran megyek végig a falú utcáin és a velem szembe jövő, engem megszólító polgárokkal ott beszélgetek, ahol ők gondolják. Sokszor behívnak a lakásukba, és attól sem zárkózom el, ha meghívnak egy sörözőbe, és ott mondják el ügyes-bajos dolgaikat.

Szentlélek Esztergom gyöngyszeme. Kérlek, mutasd be röviden szülőfaludat is!

Szentlélek nem csak Esztergom, de a Pilis gyöngyszeme is. Szent István városától 12 kilométerre a pilisi hegyek ölelésében fekszik. A béke völgyének is szoktam nevezni. Dobogókőre menet az út 150 méteres szakaszán lehet a község egy kis részére rátekinteni, nagyobbik része a hegyek ölelésében marad. 340 fő lakik itt. Esztergomba vagy környékére járnak dolgozni. Az itteniek legnagyobb munkaadója a Pilisi Parkerdő Gazdaság.

Mi minden változott meg ebben a faluban, mióta Te vagy a képviselőjük?

Alapvető célkitűzésemként fogalmaztam meg 8-12 évvel ezelőtt, hogy szennyvízcsatornához juttatom a falut és megteremtjük az infrastrukturális feltételeit a falusi túrizmus kialakulásának és fejlődésének. Örömmel mondhatom, hogy az elmúlt évben Pilisszentlélek történetének legnagyobb infrastrukturális beruházását élte meg. Megvalósult teljes egészében a szennyvízhálózat kiépítése, és valamennyi önkormányzati utat leaszfaltoztuk.

Képviselői munkádban tudod-e ezt még felülmúlni? Hogyan tervezed a jövőt?

Ez a 3. ciklusom. Úgy érzem, hogy egyrészt a korom miatt, másrészt az egészségem megóvása okán is több ciklust már nem vállalok. Ha 2010-ben esetleg meggondolom magam az kizárólag falum lakóinak biztatásából eredhet.

Térjünk vissza a múltba, amikor először mondtál igent a képviselőjelöltségre.

Pilisszentlélekiekről tudni kell, hogy bár már élnek ott esztergomiak, budapestiek is, de még mindig egy zárt közösséget alkotnak. Hogy mégis engem választottak, abban nagy szerepe volt annak is, hogy emlékeztek szüleim tevékenységére. Felkértek, hogy képviseljem őket. Először idegen volt a feladat. Soha nem voltam politikus, bár szerettem másokért tenni. Ezt teszem, -tettem a munkahelyemen is.

Milyen „színekben” politizálsz?

Kistelepüléseken, mint Szentléleken is, akik egy csoportba fogták az értelmes embereket, régen a párttitkár, a plébános és a tanító voltak. Pár éve a község volt pártitkára, aki különben szenvedélyes támogatóm volt,- örökre eltávozott. A megmaradt két személy – a plébános úr és a tanító néni – mindig nagy érdeklődést tanúsítanak a falu dolgai iránt, de koruk miatt már kevésbé aktívak.

A jobboldali, konzervatív, egyházhoz kötődött gondolkodásoddal hogyan éled meg azokat a harcokat, melyeket a testületben napról napra élesedőnek tapasztalunk?

Elszomorít sokszor az a vita, amely a Képviselő-testületben a különböző politikai csoportok között zajlik. Azért is nehéz erről beszélnem, mert római katolikus hitemből eredően mindenkihez türelemmel, megértéssel próbálok közeledni. A képviselőtestületben lezajló viták nehézzé teszik ezt a hozzáállást. Bár a képviselők arra esküsznek, hogy Esztergom lakosságának az érdekében kell tevékenykedniük, szomorúan kell tapasztalnom, és megélnem, hogy a jobboldali frakción kívül, szinte valamennyi képviselőtársam sokkal inkább pártja politikai megfontolásait, és néhány esetben egyéni érdekeit helyezi a többségi érdekek felé.

Ha végül is úgy döntesz, hogy a jövőben felhagysz a politizálással, hogyan képzeled el az életedet?

Már 2 éve nyugdíjas vagyok. A törvény által előírt 38 éves munkaviszonnyal szemben 42 évvel rendelkezem. A cégemnél a magyarországi egyházi biztosítások szakterületének vezetője voltam. Most tanácsadóként segítem utódom munkáját. Az évek, évtizedek során nagyon sok emberi kapcsolatot sikerült kiépítenem. Úgy egyeztem meg vezetőimmel, hogy 65 éves koromig segítem tanácsaimmal az utódomat. Ha nem indulok a következő önkormányzati választásokon, ugyanolyan egyszerű polgára leszek Esztergomnak, mint sok ezren. Végzettségem szerint agrármérnök vagyok. Családommal kertes házban lakunk, de van egy szép telkünk is. Ez lehetőséget teremt számomra némi mezőgazdasági foglalkozásra. Szép virágos a kertünk, de abban, és a telken is konyhakerti zöldségféléket és sok-sok gyümölcsöt termesztünk. Úgy gondolom le tudom majd kötni azokat az energiáimat, amelyek 65 évesen korom után még maradnak.

Megtudhatnánk valamit a családodról?

A Jóisten egy ragyogó családdal ajándékozott meg. Van egy szerető feleségem, aki az Aranyhegyi Óvoda vezetője, 2 fiunk van. A nagyobbik az Eötvösön végzett, psychológus, és jelenleg a Gödöllői Szent István Egyetem Psychológiai Tanszékén tanároskodik. A kisebbik a Pázmány Péter Egyetem Jogi Karán végzett és itt Esztergomban ügyész.

Kiegyensúlyozott, nyugodt embernek ismernek!

Meg vagyok elégedve az életemmel. A Jóisten segítségét mindig éreztem.

Köszönöm a beszélgetést!

Osvai László dr.