KI IS VOLT DR. SCHWARCZEL JÓZSEF?

Október vége felé többet járunk a temetőkbe. Rendbe tesszük szeretteink sírjait, és talán meg-megállunk a napi rohanás után és elgondolkodunk… Az esztergomi Belvárosi temetőben véletlenül álltam meg egy sír előtt, melyen alig olvashatóan a felírat: Dr. Schwarczel József Esztergom megye főorvosa.”

Ki is volt dr. Schwarczel József?

Családi sírköve még áll, kiemelt helyen a Belvárosi temetőben, emlékét azonban már csak a kő hirdeti, emlékezetünkből kikopott, elosont, eltűnt.

1806. február 28-án született Vácott. Iskoláit szülővárosában végezte el, és a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. 1831-től a Szent Rókus Kórház másodorvosa volt 2 évig, majd 1834-1849-ig Komárom megye főorvosa. Ebben az időszakban Tatán élt. Baráti kapcsolatokat ápolt a Sárközy, a Perczel, a Pázmándy és a Ghyczy családokkal. 15 éves munkásságát aranykereszttel honorálták.

1841-ben vette feleségül (2. házassága volt, első nejét rövid idő alatt elveszítette ) kisfaludy Lipthay Borbálát, akivel 38 éven át élt boldog házasságban. Tatán született első gyermekük 1847. december 9-én, aki a Sándor nevet kapta. Ő már Esztergomban nevelkedett.

A család 1849-ben Székesfehérvárra költözött. Mindössze 2 évet töltöttek a koronázó városban, de ezalatt is olyan megbecsülést vívott ki magának, hogy amikor Esztergomba hívták, távozásakor 1851. március 17-én Székesfehérvár díszpolgári címmel jutalmazta. Esztergom megye főorvosa lett. Ezt a tisztet Kamenszky Istvántól vette át, annak halála után. A két megyei főorvos néhány méterre egymástól alussza örök álmát az esztergomi temetőben.

Az 1851-ben megüresedett megyei főorvosi állást Feichtinger Sándor ismételten is megpályázta, de először azt Tormay Károly, majd annak rövid ideig tartó regnálása után azt Schwarczel József nyerte el.

Feichtinger Sándor emlékiratában, bár sok egykori kollegájáról nyilatkozik kritikusan Schwarczel Józsefről a következőket írta: „A megyei 1867-iki restaurátio alkalmával megyei főorvossá ugyan nem választattam, de Dr. Schwerczel József riválisom – kiről más helyen méltánylólag megemlékeztem – tudtomra adta, hogy ő a káptalani orvosi állásáról, mint újjonan megválasztott megyei főorvos, le fog mondani és én, ezen hely elnyerésére pályázzak. Úgy is történt.”

Schwarczel József az 1855-iki cholerajárványban, és a városi kórházért végzett munkájáért további elismerésekben részesült.

Lőrinczy Rezső így írt róla:…” doktor Schwarczel József megyei főorvos úr az egész megyében minden jótékony orvosi intézetnek igazgatója…Az esztergomi intézetnek kórházi alakot adni fáradhatatlanul iparkodott.”..

Kedélyes, kiegyensúlyozott, közkedvelt orvosa volt a korabeli Esztergomnak.
„ Ki ne emlékeznék ama kedélyes, barátságos arczú öreg úrra, ki a fiatalság rugékonyságával haladt végig az utczán, s oly nyájasan tudta fogadni a vele találkozók köszönését? Kinek ne jutna emlékébe ama megnyugtató hang, ama barátságos és bátorító tekintet, melylyel a betegágyon fekvő szenvedőt kitartásra buzdította, s benne a javulás reményét fölébresztette? … A kimúlását megelőző napon is, még szívjóságának és kedélyességének nem egy megható tanújelét adta.” – írták nekrológjában.

Pedig élete nem volt megpróbáltatásoktól mentes. 1874. januárjában eltemette József fiát, aki 30 évet élt, majd ugyanezen év áprilisában másik fiát, Gyulát is, akinek mindössze 20 év adatott.

Schwerczel József halála után a megyei főorvosi tisztet az a Lipthay János vette át, akinek elévülhetetlen érdemei voltak Gönczy Béla igazgatói kinevezésében.

1879. november 13-án hunyt el Esztergomban. A koporsója mellett ott állt özvegye, aki 3 évvel élte túl, és mellette nyugszik, valamint legidősebb fia Sándor, és annak testvérei, Eliz és Gusztáv.

Sándor ( 1847-1905 ) 6 évvel apja halála után az akkori magyarosítási hullámban a Schwarczel családi neve helyet, királyi engedéllyel a kisfaludy Lipthay nevet vette fel, és komoly tudományos és közéleti karriert futott be.

Halottak Napja előtt főhajtással tisztelegtem egykori kollegánk földi maradványait rejtő síremléke előtt.

Osvai László dr.