VÁLASZTÁSI KAMPÁNY ESZTERGOM 2009-2010

A minap kéretlenül, közéleti kiadványt találtam postaládámban.”Ne a Vaszary legyen az első, aki csődbe megy” – virított a kiemelt cím az első oldalon, ezért nem tettem a soha el nem olvasandó reklámanyagok közé, hanem beleolvastam. Ehhez szeretnék néhány gondolatot fűzni.

A cikk jólértesült írója egy ÁSZ jelentésből idéz ( nekem még nem volt lehetőségem megismerni ) kritikus észrevételeket. Majd aggodalmát fejezi ki az esztergomi polgárok egészségügyi ellátásának jövőjét illetően, reméli, hogy a város vezetése nem fogja hagyni, hogy csődbe menjen a Vaszary Kolos Kórház, és javaslatokat tesz: ha kell, Esztergom valamennyi beruházását le kell állítani, zálogosítsuk el intézményeink egy részét, és a Szent Miklós Alap zárolt összegeit is fordítsa a városvezetés a kórház megmentésére, konszolidálására.

Az írás következtetéseit a populizmus és a demagógia példájának tartom.

A kórház mindig is a város intézménye volt. Története – melyről sok helyen, sokszor írtam már – a csődhelyzeteknek, azok megoldásának történeteként is felfogható. Nem akarok újra a múlt történéseibe részletesen belemenni, csak utalok rá, hogy 1995-ben az anyagi nehézségek miatt a kórház működtetését – ugyanis ez nem kötelező városi feladat – átadtuk a megyének. Ekkor érte el az intézmény történetének mélypontját, felmerült a megszüntetés lehetősége is.

A város vezetése 2000-ben értékelte a helyzetet és úgy döntött visszaveszi a kórházat a megyétől. Sok-sok milliót pumpált bele a működtetésbe, új menedzsmentet alakított ki, és messzemenő bizalmat szavazott meg nekik.
A város jelenlegi vezetése tehát kiállt, és ezek után is ki fog állni a Vaszary Kolos Kórház mellett. Folytatva elődeinek elkötelezettségét, akik 107 éve viseltek és viselnek felelősséget nem csak Esztergom – mindössze 35 százalékban ápolnak itt esztergomiakat – de a környék lakosaiért is!

A most aggódónak ott kellett volna lenniük azon a dorogi tüntetésen, ahol Tittmann János országgyűlési képviselőnk figyelmét szerettük volna felhívni, – sajnos sikertelenül! – harcoljon azért, hogy a Vaszary Kolos Kórház a kiemelt kórházak sorában maradhasson!

Hangosan kellett volna tiltakoznia neki is, a Molnár Lajos és Horváth Ágnes vezérelte ámokfutás ellen.
Természetesen a kórház vezetése is követett el hibákat. Ezek tisztázására, mint ismeretes külön bizottságot hozott létre a város vezetése, helyi ellenzéki politikusok részvételével. ( A jelentés nyilvános volt. )

A kórházban az új menedzsment mellett, és az önkormányzati biztos munkája nyomán is, jelentősen csökkent az adósságállomány!.
Sajnos a szabaddemokrata irányítást felváltó MSZP-s egészségügyi vezetés a kármentés helyett a forráskivonás fokozásával, a megszorítások sokaságával nem csak az esztergomi kórházat, hanem az ország egészségügyi intézményeinek többségét sodorta csőd közeli állapotba!
 
Mindez történt egykori kollegánk, országgyűlési képviselőnk hathatós, aktív részvételével!

Nem a Szent Miklós Alap felszámolásával, beruházásaink megszüntetésével kell harcolnunk! A magyar egészségügy finanszírozása állami feladat. Annak helyzete híven tükrözi az ország helyzetét! 8 év után nem süllyedhetünk már mélyebbre! A demokrácia íratlan törvénye szerint is, az MSZP-SZDSZ-MDF után jöjjön egy új erő. Kapjon minél nagyobb felhatalmazást az ország újjáépítésére!
Elkezdődött a kampány! Aggódhatunk annak jellege miatt! A kampányok soha nem voltak az igazmondás időszakai!
Reménykedjünk, hogy a ferdítések, a hamisítások, a tendenciózus lejáratások, a gyűlöletkeltések nem uralják el majd a következő hónapokat.
Bár az idézett közéleti kiadvány más cikkeibe is beleolvasva kevés az esélyünk rá!

Osvai László dr.