120 ÉVE TÖRTÉNT

2 kis írás az Esztergom és Vidéke 120 évvel ezelőtti számából.
Ma ezt a bulvársajtó kiemelt betűkkel hozná, ilyen vagy hasonló címmel:
„1 héten belül 2 öngyilkosság! 2 temetés az Öreg utcából!”
Nézzük a történetet:

Az első öngyilkos Kamenszky István megyei főorvos unokája volt.
1900. január 2-án temették el Kamenszky István magyar kir. honvéd hadnagyot az esztergomi Belvárosi temető családi sírboltjába.
/A ma összedőlt síremléket, már csak a nagyapa tisztelete miatt is jó lenne rendbe hozatni, de egy terebélyes fenyőfa, melynek kivágására nem kaptunk engedélyt, ezt megakadályozza. Remélhetőleg előbb szárad ki a fa, mintsem, hogy végleg az enyészetté válik a síremlék./
Vajon miért vetett véget életének 20 évében a jómódban élő m. kir. honvéd hadnagy?
Biztosan soha nem fogjuk megtudni, bár az elhunyt 3 búcsúlevelet is hátrahagyott.
Pletyka szinten beszélték a városban, hogy egy asszony áll a háttérben, aki kinevette a fiatalembert, amikor az, egy beszélgetés kapcsán olyan kijelentést tett, miszerint ő öngyilkos tudna lenni.
A kimondott szó pedig kötelez, legalább is kötelezett a régi szép békeidőkben.
Szépítő mese? Ki tudja? A tény, hogy tekintetes kucsinyi Kamenszky István hadnagy mellbe lőtte magát 1899. december 27-én Nagyváradon.
Érckoporsóban hozták haza, családtagjai csak egy üvegen keresztül azonosíthatták, és búcsúzhattak el tőle.

Még 1 hét sem telt el, amikor az Öreg utcából / ma Jókai nevét viseli / újabb halottas menet indult a temető felé. Ismét egy fiatal, egy asszony, aki önkezével vetett véget életének.

Mi volt a háttérben?

Pásztor Ferenc városi rendőrkáplárt 2 hónapi fogházra ítélték jogtalan fegyverhasználat miatt, és Komáromban töltötte büntetését.
Fiatal feleségét kollegái próbálták vigasztalni. A vigasztalás – 120 év után talán már nem sértünk személyiségi jogokat – Süttő Józsefnek sikerült a legjobban, bár nevezett nős és családos ember volt.
Egyik irigy kollegája azonban nehezen viselte el, hogy nem ő lett a vigasztaló, és szolgálati ügyei helyett lesben állt az ominózus ház előtt.
Süttő egy tűzfalon át, próbált eltűnni, de végül a ház gazdája engedte ki az utcára az eltűnni vágyó rendőrt. Így még többen tudtak már a dologról, ami kétségbe ejtette a fiatalasszonyt, és ura szolgálati fegyverével mellbe lőtte magát.

Értelmetlenül elveszett fiatal életek.
Az egyiket, részvétet nyilvánító tömeg kísérte utolsó útjára, Fehér Gyula plébános kíséretében, a másikat egyházi szertartás nélkül temették el.
Ferenc József-i boldog békeidők voltak, melyet nemsokára az I. világháború öldöklése követett.