GIORDANO BRUNO ( 1548-1600 )

Az ekor-lap tudatosan nem emlékszik meg halálozási évfordulókról, inkább a születések eseményeit, közvetíti az olvasók felé. Most mégis kivételt szeretnék tenni. Figyelve az írott és internetes médiát, alig történt megemlékezés egy 410 évvel ezelőtti történésről a római Campo di Fiorin.

1600. február 17-én először kitépték a nyelvét, hogy a máglya mellől szólni se tudjon majd elégették Giordano Brunót.
Campo di Fiori
….Itt, épp ezen a téren
égették Giordano Brunót,
kíváncsi tömeg nézte,
hogy szít tüzet a hóhér.
S a láng alig aludt ki,
már tele voltak a kocsmák,
s a kofák kosárszám hordtak
citromot, olajbogyót…..
Te, kedves olvasó, voltál-e már olyan szituációban, hogy biztos voltál igazadban, annak ellenére, hogy környezeted, munkahelyi feletteseid mást állítottak?
Te mit tettél?
Jobb a békesség, és behúztad „füled-farkad”, vagy harcoltál, szót emeltél a saját igazad, meggyőződésed mellett?
Mennyire tudunk ma harcolni igazságaink mellett, vagy mennyire harcolnak értünk azok a szervezetek – szakszervezetek - akiket ezzel megbíztunk?
Kell-e ma harcolni az igazságért, amikor az öszödi beszédet parlamenti képviselőink, szellemi vezetőink némán hallgatták végig?
És mi lesz ma a sorsa azoknak, akik mégis kiállnak a haladás, az igazság mellett?

Ülünk a meleg szobánkban és kellően felháborodunk a 2006-os rendőri túlkapásokon, amit az öszödi beszéd váltott ki.
Kellően felháborodunk, de nem minket, helyettünk másokat vertek meg a „mi rendőreink”.
És egyáltalában, mennyire fontos az igazság győzelme?
Belegondolunk-e ezekbe a kérdésekbe, míg a Joshi Bharát, a Mónika show-t vagy hasonló ízlésromboló sorozatokat nézzük?

410 éve a Campo di Fiorin elégették Gordano Brunót, aki 1548-ban született Nápoly közelében Nola városában. Fiatalom vették fel a Domokosok rendjébe, ekkor vette fel a Filippo helyett a Giordano nevet. 1572-ben szentelték pappá.
Bejárta Európát, Genfben, Párizsban, Wittenbergben is megfordult és tanított. Színdarabokat filozófiai műveket és vereseket írt.
A Szent Törvényszék parancsára 1592-ben Velencében fogták el. 7 éven keresztül tartották fogva az Angyalvárban, a hosszú fogság okai máig nem ismertek. Pere csak 1599 tavaszán kezdődött, s néhány hónap alatt lezajlott. Az ellene felhozott vádak között szerepeltek teológiai jellegűek, így istenkáromlás, eretnekség, mágia, jóslás gyakorlása, s filozófiai tételeit is tévesnek minősítették.
Azt is állította, hogy a végtelen világegyetem középpontja nem a Föld, a számtalan miénkhez hasonló világ között akadnak más lakott égitestek. Bruno hiába védekezett azzal, hogy nézetei inkább filozófiai, semmint teológiai jellegűek, s hogy azok összeegyeztethetők Istennel és a teremtés keresztény felfogásával. Tanainak teljes visszavonására nem volt hajlandó, ezért végül VIII. Kelemen pápa jóváhagyásával nem filozófiai, hanem teológiai tévedései miatt találták bűnösnek és adták át a világi igazságszolgáltatásnak. …..
Giordano Brunónk meg volt a lehetősége, hogy életét mentve töredelmes „bűnbánatot tartson”. Ő mégis a máglyát választotta!!!
II. János Pál pápa írja, a keresztényeknek, különösen a 2000. évi nagy Jubileum alkalmából, bátornak kell lenniük, hogy megtisztítsák történelmi lelkiismeretüket, és hogy "bűnbánó lélekkel nézzenek szembe", valahányszor bebizonyosodik, hogy az Egyház emberei "az igazság szolgálatára hivatkozva" hozzájárultak "türelmetlen, sőt még erőszakos módszerek" alkalmazásához is. Az Egyház, fűzi hozzá a pápa, "nem fél a történelmi igazságtól, és kész arra, hogy elismerje hibáit, ahol azok bizonyítást nyertek, különösen akkor, ha ezek kapcsolatban állnak az egyes személyek és közösségek iránti köteles tisztelettel".

Giordano Brunót 410 éve ítélték halálra!

Osvai László dr.