Hazádnak… A hazaszeretet nagy képeskönyve

 

 

 

 

 

Hazádnak… A hazaszeretet nagy képeskönyve

Századvég Kiadó, Budapest 2007

Szerkesztők: Benda Borbála, Cieger András, Dedinszky Zsófia, Kiss Réka, Osvai Katalin, Séra Júlia

A könyvet tervezte: Varga Júlia

Nyomta és kötötte a Gyomai Kner Nyomda Zrt.

 


 

Vannak könyvek, melyeket a metrón vagy más közlekedési eszközön olvasunk, esetleg elalvás előtt holtfáradtan veszünk a kezünkbe és pár perc múlva, már alszunk is. Ezek a könyvek hamar felkerülnek a könyvespolcra, és ha néhány év múlva véletlenül a kezünkbe vesszük, alig emlékezünk rá, miről is szóltak.

Vannak könyvek, melyeket szinte soha sem veszünk le a könyvespolcról, legfeljebb egyszer-egyszer megsimogatjuk, érezzük a jelenlétét, olyan természetességgel élnek velünk, minthogy arra sem figyelünk, ha lélegzetet veszünk. 

2007. decemberében a Századvég Kiadó „Hazádnak… A hazaszeretet nagy képeskönyve" címmel jelentetett meg egy könyvet Cieger András és munkatársainak szerkesztésében.

Ezt a kötetet nem lehet metrón vagy vonaton olvasni, de ne lapozzuk fel egy agyonhajszolt nap zárásaként se. Ezt a könyvet úgy kéne olvasnunk, ahogy már sokan elfelejtettünk olvasni. Egy kényelmes fotelba ülve, egy állólámpa jó megvilágítása mellett. Halk zene és egy pohár jó bor az asztalon. Persze ez csak külsőség, de arra szeretnék utalni, hogy valamiféle ünnepbe öltöztetett lélekkel kellene kézbe venni. 

„Nincs...hazaszeretet történelmi tudat és nemzeti büszkeség nélkül. Múltunkat ismerve tudjuk, büszkeséggel tölthet el bennünket mindaz a hősi áldozatvállalás, amellyel a szabadság eszméjét oltalmaztuk, gondolhatunk a nándorfehérvári diadalra vagy az 1848-49-es és az 1956-os szabadságharcra és forradalomra egyaránt” – írja ajánló soraiban Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke.

A kiadó vezetője és a kötet szerkesztője így fogalmaz az Előszóban: „Tudjuk, a gondos mérlegelés ellenére, válogatásunk óhatatlanul elfogult, hiszen bizonyos mértékig az alkotók érték-és érzésvilágát is tükrözi”.

Ez az elfogultság, érték- és érzésvilág a legnagyobb érdeme a könyvnek. Bizonyára lesznek fanyalgók, - ilyenek mindig vannak - vagy magukat hiteles ítésznek kikiáltók, akik rámutatnak a könyv egyes szakmai hibáira, ilyesmik előfordulhatnak, és a remélhető további kiadások során az alkotók ezeket majd kijavítják.

A laikus olvasónak ajánlom: vegye meg a könyvet, és minél több alkalommal üljön le egy kényelmes fotelbe halk zene mellett, és lapozza fel „A hazaszeretet nagy képeskönyv”-ét. Olvasgasson bele az Országhatárok-tól a Rubik kockáig.

Ne szégyenkezzen, hagyja, hogy eluralkodjon benne a büszkeség!

 

Osvai László dr.

Kattintson a képre a nagyításhoz!