Tibettől keletre

Hírlevél Kínából

Magyarország területének százszorosán több mint 1.3 milliárdnyi népesség, az emberiség ötödrésze él Kínában. Egyedülálló prehistorikus leletek, hatezer éves civilizáció, a Terrakotta Hadsereg, a Nagy Fal, a Hosszú Menetelés országa. Ambiciózus dinamikus gazdaságával, viharos változásokkal, reformokkal az olimpiára készülődve a média sokszor csalóka reflektorfényében áll a világ elé.

 


 

2008. február 18. – Hétfő

Kunming hárommiliós nagyváros, a Yunnan tartomány központja Kína déli részén. A Tai légitársaság gépén érkezem Bangkokból, kétórás késés és kétórás repülés után fáradtan elcsigázva. Szimpatikus kínai határőr, kérésemre bepréseli pecsétjét a csaknem betelt útlevelembe, ahol még volt egy kis üres tér. Így marad még hely a hazafelé esedékes pecsétekre. Vivian, program asszisztens, a CBM helyi munkatársa fogad, és egy elegáns hotelben szállásolnak el. Udvariasak, segítőkészek. Holnap beteglátogatásokkal kezdjük a munkát.

 

2008. február 19. – Kedd

A fülledt, párás trópusi Bangkok után fázom. 15 celsius fok körüli a hőmérséklet, sugárzó napsütés. Az “örök tavasz városában”, így hívják Kínában Kunming-ot, a szokatlan időváltozások miatt, csipős a klíma. Hűvösek az otthonok, ahova látogatunk, az emberek harisnyában, bebugyolálva, fűtés nincs mindenütt, és a hivatalok is hűvösek. A műanyag székek külünösen barátságtalanok. Hosszú ujjú ing, pulóver, kiskabát, sapka. Így tűrhető. Dr. Yinghong kolléganő, a kínai és a mongóliai Christoffel Blindenmission (CBM) képviselője elhozta rendőr férje bőrkabátját, egyelőre tartalékban tartom, mert eddig a saját felszerelésem kielégítő volt. A zöld tea, a vendégfogadás alapvető kelléke mindenütt előkerül, és ezt szürcsölgetjük a "fagyban". A tea mellett a kedvesség, az egyszerű emberek hamisítatlan vendégszeretete is felmelegít. Szeretettel veszik körül a beteg családtagokat, és szívesen fogadják tanácsaimat, az önkéntes segítők mindent írnak, amit mondok, sokat kérdeznek. Általában nyolcemeletesek a házak. Voltunk egy-két magas házban, bizony liheg az ember, mire felér a nyolcadikra. Egy önsegítő csoporthoz is ellátogatunk, olyan mint a Dorogi Jóbarátok Klubja, kínai nudlit főznek a tiszteletemre.

 

2008. február 20. - Szerda

További beteglátogatások és megbeszélések a helyi vezetőkkel, többek között arról, hogy a CBM miképpen tudja támogatni az elme-egészségügyi komponens bevezetését a már itt működő és jóhírű látás-, hallás- és mozgássérülteket segítő szolgálatokba. Továbbképző programokat tervezünk, és Dr. Yinghong-ot, aki általános orvosi végzettséggel rendelkezik, a CBM által támogatott melbourne-i pszichiátriai szervezés és vezetéstudomány kurzusra tudjuk majd küldeni. A kedves, pszichiátriai ellátás irányában érdeklődő orvosnő ismeri a mozgássérült Deng Pufangot, a volt jelentős politikai vezető Deng Xiaoping fiát, aki az egész országra kiterjedő, 1988-ban alakult, Összkínai Sérült Személyek Szövetségének irányítója. Bíztatom, hogy a melbourne-i vezetőképzésre hozzon magával egy magas rangú vezetőt a Sérült Személyek Szövetségéből, és így a CBM pszichiátriai gondozási mintáját megajánlhatjuk az egész ország számára. Nagyszerű perspektíva, ebben a hatalmas országban a CBM együttműködésével 80-100 millió sérült ember érdekében tehetünk valamit. A CBM helyi partnere, az Összkínai Sérült Személyek Szövetségének tartományi képviselete különleges alkalom a közösségi pszichiátriai ellátás fejlesztésére. Még arra is bátorítom a kínai kolléganőt, hogy a CBM által 2005-ben kezdeményezett, WHO-val együtt szervezett Elmeegészségügyi Global Forum (Global Forum for Community Mental Health) következő ülését a jövő év elején Kínában rendezzük.

 

2008. február 21. - Csütörtök

Vidéki út következik, Kunmingtól keletre, mintegy száz kilométerre, a világörökség részét képező érdekes karsztképződményt, a „Sziklaerdőt” láthatom. Kínai nevén "Shilin", egyedülálló geológiai jelenség, a karsztosodás harminc métert is elérő szürke mészkőoszlopokat és különféle formációkat hozott létre, melyekhez fantasztikus történeteket társít a fantáziadús helyi folklór.

 

2008. február 22. - Péntek

A CBM kunming-i bázisán összefoglaljuk a látogatásom tanulságait, megállapodunk a további teendőkben, és késő délután repülés Bangkokba.

Egy helyi különlegességekről híres vendéglőben ebédelünk, ahol az asztal közepén, az asztal szintje alatt elhelyezett gázkészüléken nagy fazékban főzik a felaprított csirkét, különféle zöldségeket, lótuszgyökeret, tésztafélét és a vidéken honos, nagy mennyiségben exportált gombát. Az ízesítést mindenki tetszése szerint végzi a szója, csili, só és sok más meg nem nevezett fűszerrel. Természetes, hogy az elengedhetetlen rizs is az asztalra kerül, a zöld teával együtt. Baráti és felszabadult a hangulat, vendéglátóim egymásnak adják a szót, hogy helyi jellegzetességekről szóljanak, és mindjárt kérdezik, hogy ez meg az nálatok hogy van. Élvezettel esznek, és kérés nélkül merik a leginkább újházi tyúkhúslevesre emlékeztető kombinációt a tányéromra, folyamatosan feltöltik a teáscsészémet. Tudod doktor István, mi kínaiak szeretünk enni, az asztal kivételével mindent megeszünk, aminek négy lába van, minden szárnyast elfogyasztunk, kivéve a repülőgépet. Harsogó nevetés, beszédek és néhány csoportkép.

Érzelmes búcsúzás a közeli reptéren, majd közel háromórás várakozás. Jelentős késés után a Tai légitársaság gépén indulok a kétórányira, innen délre levő Bangkokba. Még egy pillantás Kunming környékére, a város mellett elhelyezkedő, fél-Balaton nagyságú tóra, az új autópályákra, a percenként érkező és felszálló helyi repülőtársaságok sárkányos gépeire. Elvegyülök a színes, különféle nyelvű és kultúrájú utasok társaságában, végre felszáll a Tai gép, és máris Bangkok felé tartunk.

A gépen vetített térképet mindig szeretem nézni, a GPS (Global Positioning System - Globális Helyezet Meghatározó Rendszer) áldásával betájolom a földrajzi, történelmi ismereteimet. Tibettől keletre vagyunk. Ez a tartomány, Yunnan, határos Tibettel és Kunming közel kétezer méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Nyugatra, a nagy hegyeken túl Kőrössi Csoma Sándor álmodott az őseinkről, és a láma kolostor csendjében körmölte a tibeti nyelvkönyvet és az angol-tibeti szótárat. A világ tetejéről, Tibetből indul a Mekong folyó közel ötezer kilométeres útjára, Laosz és Burma között elhagyva a kínai határt Laosz területén kanyarog, majd Kambodzsából fordul Vietnámba, ahol a Délkínai tengerbe torkollik. Észak-nyugatra a 8. századtól a 13. századi mongol dúlásig a Dali királyság volt a régió Burmára is kiterjedő központja, majd jelentős muzulmán terjeszkedés színtere. 1863-73-ig átmenetileg Kunming is muzulmán fennhatóság alá került, majd a véres kínai megtorlás-visszafoglalás a becslések szerint 18 millió halálos áldozattal járt. A kegyetlen hatalmi színjáték árnyékában az arab és kínai tudósok osztották meg ismereteiket, és a kínai tudomány fejlődésére az arab kéziratok fordítása jelentős hatással volt. A leghíresebb yunnan-i muszlim az Eunuch admirális volt, aki a kínai flottát egészen a Közel-keletig navigálta. Kelet felé a francia gyarmati uralom alatt 1898-tól 1910-ig felépült a Hanoi-ból Kunming-ba érő vasútvonal. A franciák réz- és cinkércet, valamint trópusi fát szállítottak délre. A háború alatt a japánoknak itt ellenálltak, és rengetegen menekültek Yunnan tartományba. Az amerikaiak Indiából hozták az utánpótlást, átrepülték Yunnan és India közötti ötezer méteres "kis emelkedőt". A légi utánpótlás mellett 1937-től 38-ig a híres burmai út is elkészült, és ezen is érkezett az angol-amerikai ellátás. Hihetetlen áldozatos munkával 160000 kínai vágott utat a dzsungelbe, szinte felszerelés nélkül. Az út megépült, a japánok terjeszkedése itt is megtorpant, és Kunmig jelentős fejlődésnek indult. Archeológiai leletekben is gazdag a tartomány, jelentős bronzkori kultúra leletei és a legősíbb kínai antropológiai leletek, állítólag 1.75 – 2.5 millió éves emberi fogazatmaradványok is itt kerültek felszínre.

Ma a hatalmas kínai konglomerátumba illeszkedve, kínai identitással büszke, rebellis, lokálpatrióta nép a yunnani. Több, mint harminc nyelvi és kulturális népcsoport, az összkínai kisebbségek egyharmad része itt él. A hegyes vidéken a különböző népcsoportok megőrizték önállóságukat, és az idegenek felé is nagy toleranciával vannak. A diamikus kínai fejlődés egyik központja, számos terméken látjuk a "Made in Kunming, Made in Yunnan" minőséget jelző azonosítást.

Egy gyermekes fiatal párok, felnőttek országa, versenyző, teljesítményorientált dolgos kis emberek birodalma, akik gyakorta uniformisban, csapatosan, fegyelemezetten árasztják el az országukat és a világot. A civil szerveződés, a szeretet szolgálata a globalizáció örlő fogaskerekei között bontakozik. Kínai kitartással, szorgalommal itt is szőjük a gondoskodás és a hozzáértés megtartó hálóit. Leginkább a bartóki zene illene a hangulatomhoz, a Csodálatos Mandarin vagy a Fából faragott királyfi. Készülődünk a bangkoki landoláshoz. Isten veled Kína, viszontlátásra Kunming! Rövidesen újra találkozunk.

 

Pátkai István dr.

 


 

Tekintsék meg galériánkat!

 


Felhasznált források:

Lonely Planet,

China, May, 2007 - Lonelyplanet.com

Michael R. Phillips, The tansformation of China’s mental health services. The China Journal, No. 39, January, 1998.