KÖZÉPKORI FALKÉPEK A SZEPESSÉGBEN

Elszomorító világunkban, mikor vannak akik, azért tüntetnek, hogy néhány ripacs újra hangot kapjon kereskedelmi rádiókban, vajon ki vesz kezébe olyan könyvet, amit most ajánlani szeretnénk? És mégis! Talán lesz 1-2 ember, aki a Horvát-tengerpart helyett vagy mellett autóba ül majd, és felkeresi a Szepességet!

„Középkori falképek a Szepességben” című munkájukkal Prokopp Mária művészettörténész és Méry Gábor kiadó, fotóművész újabb közös szellemi kalandra vállalkoztak. A 1002-ben megjelent Gömörország többé-kevésbé ismeretlen, rejtőzködő gótikus templomainak freskóit bemutató könyvük után most a „mosoly, derű, halk szívesség” Gömörtől északra fekvő vármegyéjében, a Szepességben kalauzolják végig az olvasót.

A Szepesség nemcsak gyönyörű tájaival, csodálatos műemlékeivel tünik ki. Ezer szállal kapcsolódik a magyar művelődés egészéhez is. A Szepesség megelevenedik Jókai, Mikszáth és Krúdy műveiben, innen származik Márai Sándor családja, itt született Illés Endre, valamint a német anyanyelvű irodalmár-polihisztor, Rumy Károly és a híres nyelvész Paul Hunsdorfer ( Hunfalvy Pál )….

E könyv, melyben a művészettörténeti magyarázat és elemzés a gazdag képanyaggal tökéletes egységben jelenik meg, ha akarjuk – művészettörténet, ha akarjuk – útikönyv, de egyúttal valami más is. Aki figyelemmel kíséri Prokopp Mária és Méry Gábor munkásságát, tudja, hogy ők a művészttörténet-írásnál, illetve a fényképezésnél és a könyvkiadásnál többre, másra vállalkoztak: a könyv, amelyet kezünkben tartunk, magában foglalja a múltat, a jelent és a jövőt.

Ők a legmagasabb szakmai szint magaslatáról tulajdonképpen a történeti Magyar Királyság nagyszerűségét, kincsekben való páratlan gazdagságát mutatják be, hogy újra felfedezhessük és birtokba vehessük múltunkat.

A magyar Királyság abban a korban a képzőművészetben is kivívta európai egyenrangúságát. Erről tanúskodnak még ma is az akkori területhez tartozó megyék és városok, ezek építészeti emlékei, nem utolsósorban a könyvben ismertetett Lőcse és Zsegra templomai, amelyeket az Unesco Szepesvárral együtt világörökségként tart számon.

Perényi János

/ részlet /