SZOBOR A BAZILIKA ELŐTT

1856. augusztus 31-én felszentelték az esztergomi Bazilikát, bár déli tornya még nem készült el. Az ünnepségen Liszt Ferenc is megjelent és az erre az alkalomra komponált művét - az Esztergomi misét - személyesen vezényelte.

Az akkori látogatók széles feljárón "akadály" nélkül jutottak el a Bazilika kapujához. A mai látogatóknak ehhez meg kell kerülniük, körbe kell járniuk egy szobrot, melyet 104 éve állítottak.

A szobor 104 éve, 1905. augusztus 15-én került mai helyére. Posztamense 3,7 méter magas, melyen áll a 2 méteres szobor. A város felőli oldalon a felírat: Nagyboldogasszony! Maradj velünk! Édesanyánk!

 

 

A Bazilika felőli oldalán:

Vaszary Kolos, Bíbornok, Hercegprímás,

Esztergomi Érsek Emlékére

Állítatta

Pór Antal Kanonok 1905-ben

 

 

A szobor alkotója Kiss György, korának elismert és népszerű művésze. Esztergomban is több, jelentős alkotása látható.

A Városháza előtti Szentháromság, a Pór Antal téren levő - ma már meglehetősen rossz állapotban levő - Pádovai Szent Antal szobor, és a belvárosi templom oltára is az ő alkotása, de művei ott láthatóak a pesti Operaházban, a pécsi Székesegyházban és az Országházában is.

A fővárosban a Hősök Terén a Millenniumi Emlékművön Károly Róbert is az ő keze munkája.

 

A művész 1852. augusztus 17-én született Szászváron és 1919. április 29-én hunyt el Budapesten. Szomorú, hogy Esztergom Városa eddig semmilyen formában nem törekedett, hogy a Kiss György nevét meg és elismertesse Szent István városának mai lakóival.

 

A 104 évvel ezelőtt felállított szobor megrendelője - ma úgy mondanánk: finanszírozója - Pór Antal volt.

Az ő neve már ismerősen cseng az esztergomiak fülében. A városban teret neveztek el róla 1948-ban.

 

A Vaszary Kolos Kórház valamennyi dolgozójának illene ismernie a nevét. A kórházunk átadásakor emelt márványtáblán – az egykori sebészet épületében - ott szerepel a neve az építésre legtöbb pénzt adományozók között.


 

Különös érzése lehetett Pór Antalnak, mikor a szoboravatáson a Bazilika előtt állt.

Apja Bauer József a Bazilika építési felügyelője volt. Pór Antal 1834. október 19-én született az Érseki-Vizivárosban. A szabadságharcban honvédként vett részt és Világosnál, mint fiatalkorút egyszerűen elbocsátották.

 

Scitovszky hercegprímás vette fel papnövendéknek. Tanulmányait Pozsonyban, majd a bécsi Pázmáneumban folytatta. Azok befejezése után a nagyszombati érseki főgimnázium tanára lett, de előtte bölcsészeti tanulmányokat is végzett Bécsben.

 

1864-ben magyarosította nevét. 1872-től esztergomi plébános. 1875-1881-ig Esztergom szab. kir. város országgyűlési képviselője. 1880-tól címzetes apát, majd 1893-tól kanonok. A Főegyházi könyvtár prefektusa és az Esztergomi Történelmi és Régészeti Társulat elnöke is volt.

 

Történetírói munkásságának kedvelt témája az Anjouk-kora.

Nagy Lajosról írt művével lett a Tudományos Akadémia tagja.

Saját költségén állította fel a Bazilika előcsarnokában Nagy Lajos szobrát csakúgy, mint Padovai Szent Antalét.

 

1902. szeptember 2-án a kórház zárókőletételi ünnepségén ő is kezébe vette azt a prímási címerrel ellátott kalapácsot, amit Rudnay Sándor hercegprímás használt a Bazilika alapkőletételénél. Megérintette a márványlapot és a következőket mondta:

„Mint Esztergom fia, egykoron plébánosa és országgyűlési képviselője, mindig szívemen hordom szülővárosom gyarapodását.”

 

1911. szeptember 8-án halt meg.

Halála után 200 000 koronás vagyonát az árvaházra hagyta.

Méltó arra, hogy nevét minden esztergomi ismerje, emlékét megőrizze!

 

Pór Antal fontosnak tartotta, hogy a Magyarok Nagyasszonya szobor posztamensén Vaszary Kolos neve is szerepeljen.

 

Vaszary Kolos - kórházunk névadója - 1891-1912-ig volt a katolikus egyház vezetője. Tevékenységét különbözőképpen ítélik meg egyházi és világi történészek is. Nekünk nem feladatunk állást foglalni egyik nézet mellett sem. Mi a kórházépítés legnagyobb mecénását tiszteljük benne. Olyan egyházfők vették körül, akiknek neve - Csáky Károly, Graffel János, Boltizár József és Walter Gyula - ott szerepel a kórházépítést jelentős összegekkel támogatók között.

 

Ha napjainkban a Bazilika felé sétálunk, a Nagyboldogasszony szobrát látva egy pillanatra az ő emléküket is idézzük fel.

 

Osvai László dr.