125 ÉVE SZÜLETETT DR. HAMZA JÓZSEF

1885. augusztus 26-án Jászberényben született. Sok évtizeden keresztül volt meghatározó személyisége az Esztergomi Kórháznak, ma mégis nagyon kevesen tudják: Ki is volt?...

Diplomáját a Budapesti Királyi Magyar Tudomány Egyetemen szerezte meg 1910. február 10-én. Ekkor már 8 éve gyógyítottak az új Esztergomi Kórházban Gönczy Béla vezetésével. Az igazgató Gönczy mellett Vándor Ödön volt a helyettes és Czakó Lajos a segédorvos. Utóbbi azonban lemondott és az ő helyére került a kórházba Hamza József.

2 év múlva feleségül vette Vajand Ilonát, aki 1913-ban, majd 1915-ben 1-1 leánygyermekkel – Magdolna és Ilona – ajándékozta meg.

 

Már a pályája elején is a szülészetet tekintette hivatásának. A háborúban – melyre való felkészülésben (egészségügyi felvilágosítás, ápolónő-képzés) tevékenyen részt vett – azonban főleg sebészekre volt szükség. Így először ez irányú szakképesítést szerzett. 1918-ig segédorvosként, majd 1918-1920-ig alorvosként dolgozott a Kolos Kórházban.

 

1919. decemberi ülésének a Kórház Bizottság javaslatára főorvossá nevezték ki. 1920-tól volt a Szülészeti Osztály vezetője. Ugyanakkor hosszú éveken keresztül ellátta a Munkásbiztosítási Pénztár orvosi teendőit is.

 

1922. október 1-től 1928. január 1-ig körzeti kezelőorvosi feladatokat is ellátott. Életét a hivatásának szentelte. Reggel ½ 8-9 óráig a rendelőintézetben , délután 3/42-1/4 4 –ig magánrendelőjében fogadta a betegeket

 

 

1915-ben alakult meg az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők védelmére, 1915. június13-án Budapesten. (Névadója és védnöke Stefánia belga királyi hercegnő volt, aki 17 évesen ment férjhez a tragikus sorsú Habsburg Rudolfhoz. 25 évesen özvegyült meg. Később férjhez ment Lónyay Elemér grófhoz. 81 évesen halt mag Pannonhalmán, itt is lett eltemetve. )

.
Az Országos Stefánia Szövetség Budapestről fokozatosan terjesztette ki tevékenységét a vidékre is. Célja az anyák és csecsemők helyzetének javítása, ezen keresztül a csecsemőhalandóság csökkentése volt alakult meg.

 

 

Hamza József 1930-ban már, mint a Stefánia Szövetség vezető orvosa, a közgyűlésen Ő számolt be a szövetség munkájáról. Ő mondta a búcsúszavakat a Magyar Orvosszövetség Fiókszervezete Nevében 1933-ban a kórház igazgatójának - Gönczy Béla - sírjánál.

 

Évtizedeken át volt a kórház második embere (23 év alatt 297 napon helyettesítette Gönczy Bélát). Beadta pályázatát az igazgatói állásra is, de azt végül 1933-ban Eggenhofer Béla nyerte el. Az Országos Orvos Szövetségbe viszont az első igazgató halálával megüresedett helyét vette át rendes tagként.

 

1935-ben 25 éves esztergomi munkásságát Eggenhofer Béla vezetésével az egész kórház ünnepelte. Nem lehetett konfliktus a két ember között, hisz Eggenhofer adminisztratív helyettesének nevezte ki. Folyamatosan tevékenykedett a Stefánia Szövetségben is. 1937-es beszámolójából tudjuk, hogy 1935-ben 270, 1936-ban 310 szülés történt Esztergomban.

 

Az esztergomi gondozott újszülöttek közül minden 12., a nem gondozottak közül minden 5. csecsemő hal meg.” A Szövetség munkájára tehát feltétlenül szükség volt.

 

1945-ben a város a közgyűlése külön napirendi pontot szentelt Hamza József köszöntésének

 

Dr. Hamza József 1910-től kezdődően állt, kezdetben, mint alorvos a Kolos kórház szolgálatában, ahol azóta is egyfolytában a legnagyobb odaadással és szeretettel kezeli a rábízott betegeket. Mint esztergomi orvos, mindenkor hathatós pártfogója és támogatója volt a kórház érdekeinek. A város közönsége, mint orvosról, és mint emberről a legnagyobb tisztelettel emlékszik meg.”…

 

1948. február 1-től elérve a nyugdíjkorhatárt, helyét a nőgyógyászat élén Major György vette át.

 

Nem lehetett békés, nyugodt öregsége. 1952-ben a Mártírok úti lakását állami tulajdonba vették.

73 évesen, 1958-ban hunyt el. Méltatlanul felejtettük el.125. születésnapján hajtsunk fejet emléke előtt.

 

Osvai László dr.