9 985 547

 

Terhesség-megszakításra a költségvetés tavaly 1,5 milliárd, idén pedig 1,6 milliárd forintot különített el - írta január elején Székely Tamás egészségügyi miniszter Firtl Mátyás KDNP-s képviselő abortuszról szóló kérdéseire. Az elmúlt években a költségvetési előirányzatok alapján terhesség-megszakításra elkülönített források nagysága évről évre nő. 2005-ben 1,25 milliárd, 2006-ben 1,3 milliárd, 2007-ben 1,4 milliárd, 2008-ban pedig már 1, 5 milliárd forint volt ez az összeg.” / forrás: Origo /

 

 

Szerdán reggel ennyi volt Magyarország lakossága. Legalább is a Hungarométer szerint, amely az interneten folyamatosan mutatja a születési és halálozási adatokat. Tízmillióan sem vagyunk már. És nem szólalnak meg a szirénák, nem állt meg az élet, az emberek közönyösen vették tudomásul, ha egyáltalán hallottak róla. Ha volt olyan kegyes valamelyik televízióállomás, bemondta a kis színesek között, azután, hogy láttuk, amint az anyja által magára hagyott kis panda először iszik cumisüvegből.

 

Valahogy a magyarokat nem izgatja, hogy száz év multán beszélik-e azt a nyelvet, amit olyan zengzetesen forgatott Vörösmarty Mihály, Arany János vagy a lét és nemlét igazságainak megfogalmazásában mester József Attila.

Fogy a magyar”! – rikkantják a humor szánalmasai, és azt hiszik, marha szellemesek. Közönséget is találnak hozzá, és egymás térdét csapkodják a röhögéstől, hogy ugyanis fogy a magyar, bruhahaha! És nevet rajta az a sügér is, akinek sírnia kellene.

A hetvenes évek legtöbbször kifigurázott alakja Fekete Gyula, az „agyalágyula” volt. Fekete és még néhány elszánt népi író jelezte a magas halálozás és az alacsony születésszám veszélyét. Hatalmas vita kerekedett Fekete Gyula „Éljünk magunknak?” vitaindítójából, amelyben összecsaptak a családosok, a gyermektelennek meg az egykézők. Az utóbbiak „levéltetveknek” címezték a másik tábort, mondván, sok a gyerek.. A nagycsaládosok meg önző „kicsi vagy kocsi” pártiaknak a gyerekteleneket. Komolyan összevesztek azon, hogy érdemes-e szülni annak, aki nem tud később narancsot meg banánt adni a gyerekének, s mi van ha csak almára telik. A narancs és banán abban az időben a jólét jelképe volt, aki Bécsbe ment, hozott egy kilót mutatóba..

Hol van már ez a vita? Bár kéz konkrét haszna volt. Az egyik, hogy a töménytelen abortuszt először lehetett demográfiai mínuszként elemezni egészségügyi probléma helyett, a másik pedig, hogy bevezették a gyermekgondozási segélyt. Semmi nem segített, a gyes csak előre hozta a szülési időpontokat, viszont hatalmas lehetőséget adott a nők kezébe. Három évig otthon lehettek a kisbabájukkal.

Sajnos az a generáció, amelyik ezt élvezhette volna, maga is bölcsődés, napközis és tanulószobás volt, majd irány továbbtanulni, dolgozni. A gyesneurózis néhány év multán bevonult a női betegségek sorába. Kötetekre rúg a népességfogyás okainak keresése. Csak mostanában sikerült kimondani, hogy a magyar nemzetnek is van kollektív tudatalattija. S ebben a mélyen eltemetett tudatalattiban ott van Mohács, 1848, Trianon, a vesztes háborúk, a Rákosi-korszak, a kitelepítések, az orosz megszállás, 1956 megtorlása, a rendszerváltás hozta csalódás. Ott van az identitásában megrendült nemzet, a távlatok hiánya, a bizonytalanság.

 

Pedig a magyar kormányok a környező országokhoz képest rendesen költenek családtámogatásra. Az idén mintegy 461,8 milliárd az előirányzott támogatás összege. Az összeg a GDP 2,8 százaléka, és mégsem mondhatni, hogy a különböző pótlékok és segélyek emelik a szülési hajlandóságot. A kormányok annyiban tehetetlenek, hogy a népesedést ösztönző intézkedések sokára érnek be, míg egy melléfogás tönkretehet minden jó szándékot. A legfontosabban nem tudják megoldani, a választás lehetőségét. Hogy aki a gyereknevelésben akar kiteljesedni, tehesse, és ne legyenek filléres gondjai. Aki pedig a karriert választja, tehesse lelkiismeret-furdalás nélkül. Csakhogy nálunk a család két keresőre épít. És a közhangulat nem gyerekszerető.

Két apró, de nagyon jellemző példa: részmunkaidőről harminc év óta csak beszélnek, az aluljárók gyermekkocsirámpáiról viszont már nem is beszélnek. Ezért tüntettek például a babakocsival közlekedő anyukák a múlt héten. Lázba jött tőle valaki?

 

Seszták Ágnes

 

Forrás:

Magyar Nemzet

2010. szeptember 10.

7. oldal!

 

1956 és 1990 között 5 millió abortusz, terhességmegszakítás történt. Az azóta eltelt közel 17 évben újabb megközelítőleg 800ezer, ami persze csak a „legálist" jelenti. Óvatos becslések szerint is, 1956 óta a mai napig, az „illegális" úton elvégzettekkel együtt immár 6 millió terhességmegszakításról van szó. Az abortuszok száma csökkenést mutat ugyan, de ugyancsak csökkenő népesség mellett.” / Wikipedia/