AJÁNLAT

 

- Jó napot kívánok! Nem tudom jó helyen járok-e-

- Nem mi vagyunk az illetékesek

- Még nem is mondtam, mit szeretnék!

- Harmadik emelet kettő. Biztosan a nyolcezer forintért jött. Amióta megjelent az újságban, mindenki ezzel zargat. Menjen fel a harmadikra, és várja ki a sorát.

- Olvastam az újságban, hogy az állam naponta nyolcezer forintot költ egy rab ellátására.

- Igen, sajnos sokan olvasták. Hiba volt, hogy megjelent. Magának is kellene a nyolcezer, mi?

Én tennék egy ajánlatot. Tudniillik holnapra terveztem, egy kis betörést a nagykörúti postahivatalba…

- Csak tessék!

- Arra gondoltam, lemondanék róla. Így megspórolnánk a hosszú vizsgálatot, tárgyalást, izgalmat. Büntetlen előéletű vagyok, a kedvezményekkel együtt mondjuk kéne ülnöm két évet. Mi lenne, ha fizetnék két évig azt a nyolcezret, és én megkímélném a postát?

- Inkább rabolja ki, úgy egyszerűbb. Arra megvan a megfelelő algoritmus, én nem vagyok felhatalmazva rá, hogy saját hatáskörben intézkedjem.

- Nézze, ha engem becsuknak, az állam bukik ezen havi 240 ezret. A feleségem jogosult lesz egy csomó segélyre, a gyerekeim ingyen étkeztetésre. Ha állami gondozásba veszik őket, az további súlyos százezrekkel terheli a büdzsét. Fizessék ki nekem ezt a nyolcezret. Ha nem-akkor megölök valakit. Betöréses rablás, gyilkossággal, aljas indokból, különös kegyetlenséggel. Halmazati büntetés húsz év, és direkt rossz leszek odabent, hogy ki is töltsem. Az más ötvennyolcmillió-négyszázezer forint, és a szökőévet nem is számoltam pluszban. Az egész balhét, vagyis a nem-betörést, nem-gyilkosságot megcsinálom maguknak kétmillióért, és a költségvetés keresett ötvenhatmilliót.

- Vérzik a szívem, uram, de sokkal tisztább az ügy, ha végigcsinálja. Azt le lehet könyvelni. Ennek a maga ötletének olyan korrupció szaga van. Az pedig nem fér bele a jogállamba.

 

Ungváry Zsolt

 

 

Forrás:

Demokrata

2010. szeptember 29.