CSOÓRI SÁNDOR: A SZÉTZILÁLT NEMZET

 

A Nap Kiadó Magyar Esszék sorozatában jelent meg „A szétzilált nemzet” című kötet, mely Csoóri 2007-től írt esszéiből közöl válogatás, melyhez Görömbei András írtkísérő sorokat. Azon keveseknek, akik még olvasnak Magyarországon igaz élményt jelent majd a közelgő ünnepek alatt az írásokba beleolvasni.

 

…„Az új Csoóri-esszék világát is áthatják a kemény tartásra, eltökélt cselekvésre mutató magatartáspéldák. A gordiuszi csomót nem szétvágó, hanem kibogozó Illyés Gyula és a Szárszói beszédet megíró és elmondó Németh László példája örök érvényű erkölcsi tanulság is. De feledhetetlen a Petőfi századost – jobb kézének előző napi megsebesülése miatt – bal kézzel kitüntető Bem tábornok is. Feledhetetlen a Himnusz újraírására felkért Illyés és Kodály magatartása is. Milyen a zenei értéke Erkel munkájának? – kérdezte Illyés. – Nem helyettesíthető! – felelte Kodály megfellebbezhetetlenül. – Ki rendezte a tegnapi tüntetést az apja temetésén – kérdezte a nyomozó Kós Károly lányától. Ő azt válaszolta: - A Halott! – Ezzel az erkölcsi igényességgel szól Csoóri Sándor a nemzetről is.

 

Az embernek több háza, több otthona, sőt több hazája is lehet, de nemzete csak egy lehet.” Egyetlen nemzete az embernek megtartó erőforrása. Ezért kell vele törődni, ezért kell róla gondoskodni.”

Görömbei András