ELMENT AZ EGYKORI VÁGTÁZÓ

Elfelejtették az egykori olimpikont, aki a moszkvai olimpián, és számos világversenyen képviselte nem lebecsülendő eredménnyel hazánkat. A nyolcvanas évek sokszoros magyar bajnoka, országos csúcsokat tartó vágtázója volt: KISS FERENC

1955. február 10-én született Mosonmagyaróvárott, de fél éves korától Esztergomban élt. Itt töltötte gyermekéveit. Az Esztergomi Szakmunkásképző tanulójaként testnevelő tanára vette észre gyorsaságát, tehetségét. 17 évesen már megyei bajnok volt. Az iskola befejezése után Zsigmond Mátyás hívta el Csepelre. Ezzel indult meg igazán sportolói karriere.

 

 

Öntörvényű életet élt, gyakran büntették, viszont rendkívül gyors volt a versenypályán.

1980-ban Országos Bajnokságon 10.37-el új magaya csúcsot futott.

Az első magyar sprinter volt, aki 21 mp-en belül futotta a 200 métert.

A moszkvai olimpiára így emlékezett vissza:

A moszkvai olimpián elődöntős voltam. Sajnos az 1-es pályát kaptam, szerintem azért, mert emlékeztek rám. 1 évvel előbb, a szovjet bajnokságot felemelt kézzel nyertem meg. Ez akkor sokaknak nem tetszett. A következő olimpiára nagyon készültem. A célom a 3.-6. hely elérése volt. 200 méteren a 6. helyet teljesíteni tudtam volna. Los Angeles helyett azonban újra Moszkvába versenyeztünk. A 4x100-as váltóban 4.-ek lettünk”…

Moszkván kívül 9x versenyzett Athénban, 6x Londonban, 4x Helsinkiben, szinte minden európai fővárosba eljutott, de rajthoz állt Cipruson, Tunéziában, Montreálban és Törökországban is.

Sok-sok versenyen állt a dobogó különböző fokain, és öregbítette a magyar sport hírnevét.

Nyert Európa Kupát, szovjet bajnokságot, Cipruson Makariosz emlékversenyt, 31-szeres válogatott volt.

 

Az aktív sportolást feladva, rövid ideig főállású edző volt Csepelen, majd 1992-ben hazajött Esztergomba.

Néhány hónapig edzősödött, majd abbahagyta. Szkeptikusan szemlélte a magyar atlétika, a magyar sport eredményeit, ugyanakkor élénken figyelte az olimpián és a világversenyeken elért magyar eredményeket.

Tragikusan alakult az élete.

Először tüdőbetegsége késztette az egykori sprintert egyre lassúbb mozgásra, majd egy súlyos balesetének következményeként a sors a mozgás lehetőségét is elvette tőle.

 

Hosszú betegeskedés után 55 éves korában, augusztus 25-én hunyt el Esztergomban.

Emlékét a magyar sporttörténet, Esztergom városa és a sportszerető közönség megőrzi!

Nyugodjék békében!