ELMÚLT EGY NYÁR!

 

Egyre kevesebben lesznek hazánkban, akik megengedhetik maguknak a nyaralást. Most nem azokra szeretnék utalni, akik 8 milliós havi fizetésükért harcolnak, hanem akik választhatnak, hol pihenjenek: a magyar vagy a horvát tengerparton. Nincsenek még sokan, akik tudatosan döntenek a Balaton mellett, és nem viszik ki pénzüket külföldre, támogatva ezzel a magyar vendéglátást! Nekik szeretnék rövid tudósítást adni Balatonfüredről.

 

Balatonfüredet, a Tagóre sétányt, a mi kerektemplomunk makettjét, a szívkórház és környékét, a város sok-sok gyönyörű szobrát, színvonalas vendégváró helyeit, az Anna-bálok helyszínét, talán minden hazánkfia ismeri.

 

Engedtessék meg, hogy most 2 villára hívjam fel a figyelmet.

A Jókai villában valami csodát vittek végbe a kiállítás szervezői. Akik végig sétálnak, a termeken maguk mellett érezhetik a nagy mesemondót.

Jókai füredi villája 1870-ben készült el és 20 nyáron át volt az író tulajdonában.

Egyik legnépszerűbb regényét Az arany ember-t is itt írta.

A villa Laborfalvy Róza halála után üresen maradt és néhány év múlva Jókai eladta.

Az emberek többsége ma grandiózus nagy kiállításokra jár, melyeket „illik” megnézni. Aki azonban nem csak sznobizmusból keres fel kiállításokat annak maradandó élményt jelent ellátogatni a füredi Kókai villába.

 

A másik villa, az Esztergomból idelátogatónak,- különösen, ha a Vaszary Kolos Kórházban dolgozik – „kötelező” megállót kell, hogy jelentsen. Vaszary Kolos élete szorosan kapcsolódik nem csak Esztergomhoz, hanem Keszthelyhez és Balatonfüredhez is.

Keszthelyen született 1832. február 12-én, 6. gyerek volt a családban. 1885. május 26-án szentelték pappá. Komárom és Pápa után került Esztergomba és itt tanárkodott 1869-ig. A pannonhalmi főapát ezután helyezte a győri főgimnázium élére. 1885 áprilisában már ő a pannonhalmi főapát. Vaszary Kolos Czigler Győző műegyetemi tanárt, neves építészt bízta meg füredi villájának építésével. A munkálatok 1891-ben kezdődtek, és a következő év nyarára lett beköltözhető.1892-től az építtető hercegprímás lett. Kórházunk névadója a Szentszék engedélyével 1912. december 3-án mondott le, vonult nyugdíjba és Balatonfüredre költözött. 1915. szeptember 3-án itt a villában hunyt el.

Végakarata szerint Keszthelyen temették el. Lékai László prímás érsek hozatta hamvait az Esztergomi Bazilika kriptájába

 

Vaszary Kolos halála után a villa bútorait elárverezték. 1926-tól tiszti nyaraló lett.

Később az orosz hadsereg is tulajdonolta. 1991-től állami tulajdon, 2004 óta élvezett műemléki védettséget.

2010-re restaurálták.

 

„Kétségtelen, a Vaszary Villával, amelyhez hasonlatos kulturális intézmény az elmúlt évtizedben nem létesült az országban, egy új minőség és szemlélet költözött Balatonfüredre.”…

 

Nem véletlen, hogy a csodálatos környezetben az első kiállítást Vaszary János műveiből állították össze. A hercegprímás rokona a magyar képzőművészet egyik nagy mestere a magyar szecesszió legjelesebb képviselője volt.

 

Európai szintű körülmények között, európai szintű belépőkkel várja a villa a látogatóit.

Úgy gondolom, minden magyar embernek, különösen nekünk, esztergomiaknak, el kell ide zarándokolni, tisztelettel emlékezni Vaszary Kolosra, és amit a villa kulturális értelembe nyújt, és nyújtani fog az sem lebecsülendő!

 

Osvai László dr.