MANIPULÁCIÓ!!!

 

„…hogyan lehet az igazság és hazugság ügyes keverésével egyre nagyobb dózisokban való adagolásával, az igazság fokozatos kiszorításával, végül teljes megsemmisítésével tömegfogyasztásra alkalmassá tenni a félrevezetést, a szemfényvesztést, a csalást.”

(Vida János – Filmkultúra, 1995. május)

 

Véletlenül maradtam egy novemberi estén a televízió képernyője előtt, hónapok óta nem láttam már a Tényeket(!), a TV2 adásában.. Ottragadtam, sőt tollat kaptam a kezembe és vázlatot készítettem a napi hírekről. A kereskedelmi csatorna milyen információkat tartott szükségesnek, célszerűnek közvetíteni felém, a nap legfontosabb eseményeiből nyílván fontossági sorrendben:

A legelső, legfontosabb hír az volt, hogy egy 50 éves férfi saját lányával élt házasságban, aki gyereket is szült neki.

Egy egyetemista alkoholos állapotában saját hányadékába fulladt.

A móri tömegmészárlást idézték fel részletesen, új gyanúsított okán.

Drogfutárt fogott el a rendőrség. A drog értéke 10 millió forint.

Egy lengyel férfi behúzta a rendőrautó kézifékét. Totálkáros lett az autó, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utasok.

Szombathelyen ½ óra alatt 7-en hajtottak át a piroson.

Aknába zuhant egy vaddisznó – kimentették.

Szegeden a 9. emeletről ugrott ki és szörnyethalt egy 55-éves nő. Részletes visszatekintés az elmúlt hetek öngyilkosaira.

Tudósítás a szolgálat közben halálos motorbalesetet szenvedett rendőr, bírósági tárgyalásáról.

 

Mindezen hírek, a fontos „tények” felsorolása után Orbán Viktor parlamenti beszéde következett, és rövid tudósítás a Tisztelt Ház munkájáról, de ezt már nem vártam meg, és kikapcsoltam a készüléket.

Ennyit tehetünk!! Az ilyen és ehhez hasonló hírszerkesztőket nem lehet örök időkre száműzni a médiákból, / Valószínűleg ez a feladatuk, ezért kapják a nem kevés fizetésüket! / mert az a demokrácia megsértése lenne /?/

A manipulációnak már külön tudománya van. Azt eszünk, iszunk, olvasunk, veszünk, amit ilyen vagy olyan formában ránkerőszakolnak. Nyílván vannak pozitív példák is, de mikor és ki tudja ezt az értékítéletet meghozni?

Szeretnék egy olyan tv csatornát találni, amit nézve büszke lehetek magyarságomra, ahol tehetséges, boldog embereket láthatok, ahol példát mutatnak gyermekeimnek, szeretnék olyan esztergomi honlapokat olvasni, melyek alapján büszke lehetek városomra, melyek nem csakis a negatívumokat sugároznak a világba.

November 27.-e „Ne vásárolj semmit Nap”. Próbáljunk a nap kiötlőinek üzenetére gondolni. Ne vegyünk ezen a napon semmit! Ne kapcsoljunk be egy televíziót se, és az interneten se szörfözzünk! Keressünk egy intelligens embert a környezetünkben - kell hogy legyen! - és próbáljunk meg vele BESZÉLGETNI! Ne hagyjuk – legalább a 365-ből 1 nap – hogy manipuláljanak!