IN MEMÓRIAM DR. TAKÁTS JÓZSEF ( 1900-1974 )

 

Esztergomban a múlt században két Takács nevű   ( Takács és Takáts ) doktor is tevékenykedett. Talán a „szíves” Takács János neve ismertebb, de nem kevésbé volt jelentős alakja a város egészségügyének dr. Takáts József, aki 110 éve született, illő tehát megemlékezni róla!

 

1928. január 1-én lépett be először a Gönczy Béla által vezetett Esztergomi Kolos Kórház kapuján Rajner Jánossal – a későbbi legendás Muki bácsival – együtt.

Takáts József 1900. november 11-én született a Győr-Sopron Megye, Csorna kistérségében levő Magyarkeresztúron. Tanulmányait Sopronban, majd a fővárosban végezte.

Orvosi diplomáját 1927. november 26-án vehette át. Esztergomban telepedett le, itt élte le életét, és esztergomi föld ad neki végső nyughelyet is.

A kórházban először másfél évig a sebészeten dolgozott, majd a belgyógyászat és a szülészet alorvosa lett.

Az új kórházigazgató Eggenhofer Béla is bizalmat szavazott neki és 1933-ban szerződését meghosszabbította. Ekkor már szülész szakképesítéssel is rendelkezett, melyet 1932. november 25-én szerzett meg. Természetesen ezirányú érdeklődése nem volt előzmény nélküli. 1929-től 5 éven keresztül az Esztergomi Stefánia Szövetség anya és csecsemővédelmi rendelésein kisegítő orvosi feladatokat látott el.

1935-től elvállalta az Országos Tisztviselő Betegsegélyző Alap ( OTBA ) körzeti orvosi teendőit, és megnyitotta rendelőjét is.

1 évvel később május 2-án vezette oltár elé Antalóczy Máriát, aki élete végéig hű társa volt, és együtt nyugosztnak ma is az esztergomi Belvárosi temetőben.

1941-ben bevonult. A világháború alatt a 13., majd a 18. gyalogezred kötelékében a francia fronton teljesített katonai szolgálatot, tartalékos főhadnagyként szerelt le.

A háború után 1949. szeptembertől az esztergomi II. számú körzet orvosa lett. 1962-ben rendelője a Lazarett épületéből az Aranyhegyre került.

1974-ben hunyt el, felesége 18 évvel élte túl.

Születésének 110. évfordulójára ennyi életrajzi adatot sikerült róla összegyűjtenem. Nem lett országos hírű tudós orvos, de tette a dolgát, gyógyította szüleinket, nagyszüleinket. Itt élt közöttünk Esztergomban. Korának megbecsült személyisége volt.

Példát mutat nekünk kései utódainak a gyógyításban, hogy bár már az egykori megbecsülés nélkül, de tegyük a dolgunkat eskünkhöz híven, és legalább a Halottak Napján helyezzünk el egy mécsest Takáts József sírjára.

 

Osvai László dr.