ORVOSTÖRTÉNET MOZAIKOK 2.

A Pulmo-Dent Bt. Szállási Árpád tanár úr 80. születésnapjára jelentette meg ezt a könyvet, melynek címében azért szerepel a 2 szám, mert ehhez hasonló írásokból 1998-banmár egy hasonló kötet került az olvasók kezébe. Az „Orvostörténeti mozaikok 2”-elé, Lampé László és Fehér János professzorok ( utóbbi talán utolsó írásaként váratlan halála előtt ) írtak méltató sorokat, és a kötet szerkesztője a végére magyarázatot. Ezzel ajánljuk a könyvet az orvostörténelem iránt érdeklődők figyelmébe.

 

MAGYARÁZAT

 

 

A „Kór-Lap” című, 1991 óta havonta megjelenő folyóirat, 2003-ban különböző okok miatt nyomtatott formájában megszűnt és felkerült a világhálóra. ( www.ekor-lap.hu )

Szállási Árpád 1991-től rendszeresen publikált a lapban, és ezt a „jó szokását” később is megtartotta.

1998-ban addigi írásaiból született meg az „Orvostörténeti mozaikok első kötete.

Most, mikor Szállási tanár úr 80. életévét tölti be, úgy éreztem a sok köszöntő között meglepem egy ajándékkal.

Így jött létre az „Orvostörténeti mozaikok 2.”, amely az 1998 óta az „ekor-lap”-ban megjelent kis tanulmányait, érdekes írásait tartalmazza.

Egyetlen cikket vettem át a korábbi válogatásból, melynek címe:

Érdemes-e az orvostörténetet ismerni?”

Őszintén remélem, hogy aki beleolvasott az előző kötetbe, és átlapozza a mostanit, önmaga is egyértelmű igennel fog válaszolni a kérdésre.

Ezúttal nélkülöznöm kellett a tanár úr segítségét az írások szerkesztésében, és az illusztrációk kiválasztásában, de csak így tudom meglepetés, ajándékként a könyvet az ünnepeltnek átnyújtani.

Köszönöm dr. Fehér János és dr. Lampé László professzor uraknak a „Köszöntő” és az „Előszó” megírását.

Hálás vagyok a támogatóimnak, hogy lehetővé tették számomra Szállási Árpád tanár úr méltó köszöntését 80. születésnapján.

 

Esztergom 2010. június

Osvai László dr.