TALÁLKOZÁSAIM TÉTÉNYI ÉVÁVAL

 

Az országos médiák által is ismert, hogy Esztergom városában új polgármestert választottak. Tétényi Éva 2/3-os többséggel lett a Város vezetője. Mindenki előtt ismert az a tény is, hogy nem volt zökkenőmentes a „hatalomváltás” a Polgármesteri Hivatalban.

 

Jómagam 12 év után hagytam ott a városi politikai porondot és próbálom eddigi tapasztalataimat, mint mb. orvosigazgató hasznosítani.

 

Azok közzé tartozom, akik nem hitték volna, hogy a polgármester asszony ilyen arányú győzelmét, de a demokrácia szabályai szerint természetesen tiszteletben kell tartani a választók döntését.

 

Elgondolkoztató, hogy mit jelenthet majd Esztergom számára Tétényi Éva polgármestersége. Ismerem-e ezt a fiatalos asszonyt, aki hirtelen minden magyar tv csatorna sztárja lett, fotóriporterek kíséretében látogat el az esztergomi piacra, profi politikusként integet a városháza erkélyéről híveinek, a hatalmas színpadon állva a jövő letéteményesének tartja magát?

 

Van már talán 3 évtizede is, hogy a Tétényi névvel először találkoztam. Egy végtelenül szimpatikus őszülő férfi, ifjú kezelőorvosa voltam, akire a kezdő orvos félelmével és bátortalanságával néztem, mert nem tudtam ( tudtunk ) segíteni rajta, de mielőtt befejezte volna földi pályafutását családjáért aggódott. Éváról erről az időről nincs képem, de testvérét és édesanyját azóta is tisztelettel köszöntöm találkozásaink alkalmával.

 

Az esztergomi kórház kápolnájának újjáépítésében sok-sok embernek van elévülhetetlen szerepe. Ezek közül is kiemelkedik néhai Szontágh Csaba tevékenysége. Állt már a főhajó, de az egyik oldalhajóban kezdeményezésemre és önkormányzati támogatással egy reprezentatív termet alakítottunk ki. Emlékeim szerint Tétényi Éva tervezte és az ő elképzelései alapján lett olyan amilyen, ha valaki megtekintheti: esztétikus, jó ízlésről tanúskodó remek rendezvény terem, mely a tervezőt dicséri.

 

2010. október 26-án már, mint polgármester asszony látogatott el a Vaszary Kolos Kórházba, a hagyományos emléktábla koszorúzásra. Mint a kórház egyik vezetője köszöntöttem Őt, és a koszorúzás után külön köszönetet mondtam a megjelenéséért.

 

Harmadik találkozásunk a Városházán történt. 2010. november 4-én testületi ülésre voltam hivatalos a kórház főigazgatójával együtt, hisz 3 napirendi pont is foglalkozott a Vaszary Kolos Kórházzal.

 

Furcsa volt számomra újra abba a terembe belépni, ahol 12 éven keresztül, mint képviselő bejáratos voltam. Egykori képviselőtársaim nem tették könnyebbé a helyzetemet!

Mint meghívott 16 órától végig álltam a testületi ülést 4 és ½ órán keresztül. Szembe a polgármester asszonnyal, aki természetes, hogy mással volt elfoglalva!?

 

Dr. Kollár Zoltán főigazgató úrral Esztergom legnagyobb intézményének dolgozóit képviseltük ott! A protokoll szerint majdnem 100 orvost és sok-sok egészségügyi dolgozót!

4 és ½ óra után, a sokak által a tv-ből már ismert vitákat követően, sor került a 3 kórházat érintő előterjesztésre. Ebből az egyiket a polgármester asszony váratlanul visszavont, a másik kettőt a képviselő-testület megszavazta, így a Vaszary Kolos Kórházat képviselőknek ½ 10 felé haza lehetett menniük!

 

Meggyes Tamás korábbi polgármester modoráról sok mindent el lehet mondani, de az igaz, és bizonyítható, hogy minden intézményvezetőt külön köszöntött, megkérdezte, hogy akarnak-e szóban az előterjesztéshez észrevételt, kiegészítést fűzni, és a szavazás után mindig megköszönte a részvételt.

 

Szomorúan kell a kórház vezetésének a jövő elé néznie, ha a város mai legitim vezetője, a legnagyobb intézmény irányítóit ennyire méltatja. Itt ugyanis nem személyi kérdésről van szó, a főigazgató és a mb. orvosigazgató a Vaszary Kolos Kórház közösségét képviseli, nevükben és képükben jelent meg az új testület előtt.

 

Az esztergomi és környékbeli betegek ellátása 110 éve vállalt feladata a Vaszary Kolos Kórháznak. Az ország jövő évi költségvetése még nem ígér fellendülést a térség egészségügyének.

Ezért is tölt el szomorúsággal, hogy a város vezetője így viszonyul a kórház irányításához.

Hitem szerint az egészségügy az a terület, ahol el kéne ásni a csatabárdot, hisz függetlenül a politikai állástól mindenki erre az ellátási formára szorul, vagy fog szorulni!

 

Osvai László dr.