„AKI MARAD, ANNAK KI KELL TARTANIA”

 

A tatabányai Szent Borbála Kórház Orvosklubjának „formabontó rendezvényére” kapott meghívást 2011. június 29-én az esztergomi Vaszary Kolos Kórház. Az Orvosklub – hála vezetőinek – kiválóan működik, ezért is szívesen tettünk eleget az invitálásnak.

 

Az összeállított programjuk is érdekes estét ígért. Kovács László főigazgató és Fain András orvosigazgató büszkén számolt be elnyert és a megvalósítás küszöbére jutott pályázataikról, melyek több milliárdos beruházás után alapvetően megváltoztatják majd a kórház ellátási területén élő betegek gyógyulási esélyeit.
Szomorú szívvel kellett hallgatni őket, akik végső soron, optimistán nézhetnek a jövőbe, míg mi Esztergomban az adósságrendezési eljárás következményeként csak a sötét alagutat látjuk magunk előtt.
Dombi J. Péter és Molnár Mihály főorvosok az orvosszakmát képviselték az összejövetelen. A méhnyakrák szűrésről, a védőoltás jelentőségéről szóltak. Büszkén jelentették ki, hogy milyen sikeres a kampányuk. Országosan is elismerést érdemlő a fiatalok átoltottsága Tatabányán.
Ha kaptam volna szót, elmondhattam volna, hogy Esztergom város korábbi Önkormányzata 2 éven keresztül költségvetésében évente 12 millió forintot biztosított a város leányai számára, melyből az adott korosztály ingyenesen kapta meg mind a 3 védőoltást. Most az adósságrendezés kapcsát erről szó se esik!
 
A közönség azonban érthetően Éger Istvánra a MOK elnökére volt kíváncsi, aki „Múlt és jövendő” címmel tartott előadást.
 
Először a múltat idézte és eredményként értékelte, hogy a Kamara fennmaradt, sőt „átrendeződve” erősödött is. Átláthatóvá vált a szervezet, mely 8 éve nem emelt tagdíjat.
Érdekvédelmi szerepe a MOSZ megalakulásával erősödött, javult a kommunikációja is.
Beszélt a kereskedelmi kedvezményekről, a tagi szolgáltatásokról.
Kiemelten szólt a Kamara Alapítványáról, melynek törzstőke emelése is várható, valamint az új felelősségbiztosítás lehetőségéről, és mindenki figyelmébe ajánlotta a MOK Komplex Pénzügyi Tanácsadó kft.-t .
Tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a meglevő 8500 taghoz, a törvényi rendelkezés után 2970 tag csatlakozott.
 
Az alkotmányozás vitájában a Kamara javaslataiból fájdalmasan kevés került meghallgatásra.
A Semmelweis Tervben sem köszönnek vissza a MOK által kidolgozott javaslatok.
Véleménye szerint azért kell támogatnunk a rezidensek törekvéseit, mert sok-sok év óta elhangzanak ígéretek a kormány és az ellenzék részéről is.
Ha ők nem – utalt a 2/3-os többségű Parlamentre – akkor kik lépnek az orvostársadalom érdekében?
A jövőt természetesen Éger István sem láthatja, mégis úgy fogalmazott: „az a konzervált nyomor által determinált”.
Ha nem történik változás, akkor a kiégés, a bizalomvesztés és az ellenségesség fogalomköre uralja majd a magyar egészségügyet.
A fiatalok számára nem marad más lehetőség, mind a külföldre való távozás, de „aki marad, annak ki kell tartania! Nincs más út! – fejezte be előadását Éger István a MOK elnöke.
 
 
 
Osvai László dr.