100 ÉVE SZÜLETETT DR. EISERT ÁRPÁD ( 1911-1974 )

Dr. Eisert Árpád nevét először sok évvel ezelőtt dr. Tarr Gyula nyergesujfalui kollegától hallottam, akivel nyugdíjba vonulása kapcsán beszélgettem. Ő Nyíregyházáról került 1959-ben megyénkbe. Személyesen is ismerte Eisert Árpádot, akire a beszélgetés során így emlékezett:

 

…„Csodálatos főnököm volt: Sarvai Tivadar főorvos, csak a legnagyobb szeretettel és tisztelettel gondolok. A kórház sebészetén dolgozott Eisert Árpád, aki Csehszlovákiából menekült át. Ő végezte Európában az első szívműtétet. Egy páncélszív” megoldása volt, de később operált coarctatio aortae-t és mitral stenosist is. Mint segédorvos a belgyógyászaton nálam feküdt az a páncélszíves nőbeteg, aki műtétre átkerült a sebészetre. Ma már nem különlegesség, de mi akkor láttunk először élő, működő szívet a műtőasztalon. A coarctatió aortae-s beteg is tőlünk került operációra. Én mértem vérnyomást és a pulzust a műtétnél. Az első mitralstenosisos operált beteggel évtizedek múlva is találkoztam. Ugyanis a beteg Buj községben lakott, ahol a sógorom volt körzeti orvos. Bármikor mentem el hozzájuk Bujra, mindig átadta Mariska szeretetteljes üdvözletét, hisz a műtét után a belgyógyászaton kezeltük a beteget, ezért kerülhetem közeli ismeretségbe vele.”

 

Az internetre kattintva megismerhetjük életrajzi adatait is.

 

Dr. Eisert Árpád Rozsnyón született 1911. február 11-én. Orvosi oklevelét a prágai Károly Egyetemen szerezte 1933-ban A végzés után az egyetem sebészeti klinikáján helyezkedett el, majd Jecinben volt sebész. A háborús években dolgozott Késmárkon, Kassán, Eperjesen, Trencsénben. Eisert Árpád a csehszlovákiai magyar üldözés elől menekülve jött Magyarországra, először rövid ideig a sátoraljaújhelyi kórházba, majd 1947-ben Nyíregyházára került. Itt kapott állást a kórházban, és hamarosan már adjunktusként dolgozott a sebészeten. A hazai szívsebészet úttörője lett.


Bár kevesen ismerik a tényt, de Magyarországon az első szívműtétet nem a tudományos kutatásokat végző klinikákon végezték el. Eisert Nyíregyházán az akkori követelmények szerint sem túl korszerű sebészeti műtőben végezte az első ilyen beavatkozást 1950. augusztus 21-én, amikor coarctatív aortae miatt kezelt betegét operálta meg. Ezt követően a következő év januárjában Közép-Európában elsőként egy szerzett szívbetegség kapcsán kialakult mitralis billentyűszűkületet is sikeresen operált. Dr. Eisert Árpád ezekre a műtétekre tudatos munkával készült, ebben segítette őt a kórház nagyhírű patológusa, Gerlei főorvos. Eisert sebész kollégáival és pár medikussal esténként Gerlei támogatásával a patológián készültek fel a nyitott szívműtétekre.

1950-1954 között a pécsi II. Sebészeti Klinika adjunctusaként operált, majd visszatért Nyíregyházára, ahol 1974-ben bekövetkezett haláláig a sebészetet vezette. Nyíregyházán a későbbiekben már nem végzett szívműtéteket, de gyakran hívták a debreceni egyetem klinikájára, amikor ott szívműtéteket végeztek. Így kapta meg a címzetes egyetemi tanári címet is.

 

Méltatlanul keveset tudunk Eisert Árpád életéről, munkásságáról. Születésének 100. évfordulója alkalmat ad arra, hogy hiányosságainkat pótoljuk!