20 ÉVES A KÓR-LAP!

 

20 évvel ezelőtt Szontagh Csaba szobájában, arról beszélgettünk, hogy mi legyen az általam elképzelt újság neve. A felmerült két lehetőség közül - a „Kór-Ház”, és a „Kór-Lap” - az utóbbi mellett döntöttem. Két évtized telt el azóta és a Kór-Lap összegyűjtött példányai, illetve az interneten megjelenő utóda az ekór-lap.hu kórháztörténeti dokumentummá vált.

 

Nem első próbálkozás, hogy a Kórház dolgozóit írásos formában rendszeresen tájékoztassuk az érdeklődésre számot tartó problémákról. Az eddigi kísérletek hosszabb-rövidebb idő után meghiúsultak. Jelen próbálkozásunk, mely az Orvosi Kamara támogatásával indul, reméljük hosszabb életű lesz. Fórumot szeretnénk teremteni arra, hogy az intézmény dolgozóit érdeklő kérdésekről az illetékesektől rendszeres tájékoztatást kapjunk.” – írtam a beköszöntőben.

 

Ha néhanapján előveszem a régi számokat, ma már megmosolyogtató az a naivitás, amivel autodidakta módon elkezdetem az újság szerkesztését. Néhány hónap után állandó rovatok alakultak ki. Az utolsó oldalon megjelent a vers. / Az első Babits Mihály: Esti kérdés - e volt. Azóta nem jelenhetett meg egyetlen szám se líra nélkül.

Rendszeres szerzőnk lett Szállási Árpád, akinek az írásaiból idén adtuk ki a 2. kötetet Orvostörténeti mozaikok 2. címmel.

 

Kórházunk vezető főorvosaival történt beszélgetések, tekintettel arra, hogy többségük már elhalálozott, kórháztörténeti jelentőséggel bírnak. Ezekből a beszélgetésekből született az „Orvosportrék Esztergomból” című könyv.

 

Ahány osztályvezető kinevezést nyert a Vaszary Kolos Kórházban, vagy távozott tőlünk, mind-mind bemutatkozott oldalainkon, elmondhatta véleményét, terveit, tapasztalatait.

 

Minden a kórház életét érintő jelentősebb eseményről tudósítottunk.

 

15 évvel ezelőtt Mudrák Attila fotóművész megtisztelte lapunkat, azzal, hogy attól kezdve rendszeresen az ő fotóival jelentkeztünk.

 

Bemutattuk az ellátási területünkön működő családorvosainkat. Megemlékeztünk az elhunyt kollegáinkról. Rendszeresen foglakoztunk a Vaszary Kolos Kórház múltjával. Elkészült Szállási Árpád úttörő munkája – A szegényháztól a kórházig – után „ Az esztergomi Kolos Kórház építéstörténet 1892-1902”, és „Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház történet 1902-2002” című könyv.

Rendszeresen informálódtunk a kórház mindenkori vezetésénél, de figyelemmel kísértük a tatabányai kórházban történteket. / minden igazgatójával készítettem interjút!/

 

Emléket állítottunk minden egykori kórházvezetőnek! Némi kis része volt lapunknak is abban, hogy a XIX. század legnagyobb orvos, tudós személyiségének Feichtinger Sándornak önéletrajzi írása könyv alakban megjelenhetett.

 

Nem csak irodalmi életünk nagyjainak jelentek meg írásai lapunkban, de igazi intellektuális élményt jelentettek, Till, Pátkai, Szontagh főorvosok írásai.

 

Az Esztergomból indult és az ország különböző területeire elkerült orvoskollegákat is felkerestük, és indulási emlékeikről faggattuk őket. Az interjú készítőjében és talán az olvasókban is, maradandó nyomokat hagytak Naszlady Attila, Boga Mariann, Holló János, Lélek István, Votisky Péter, Wirth Kálmán, Csernohorszky Vilmos, Pénzes István, Kopasz László, Fésűs Gábor gondolatai.

/ Bocsánat, ha valakit kihagytam volna!/

 

A Kór-Lap igyekezett felvállalni a konfliktusokat is a mindenkori vezetéssel.

 

Megtisztelték nyilatkozataikkal a Kór-Lapot egyházi vezetők, köztük többször Paskai László bíboros úr, a város polgármesterei és képviselői is.

 

2003-tól a nyomdai költségek emelkedésével nem tudott a lap lépést tartani és ekkor került fel a világhálóra.

 

Az „ekor-lap.hu” múltja már mindenki számára elérhető. 20 év nem kis idő és talán nem kis teljesítmény egy lap életében sem, figyelembe véve, hogy mindezt egy szerkesztő, és egy - többször változó informatikus - hozta létre. Képletes támogatást kaptunk és talán kapunk is még a Richter Gedeon Gyártól, és a Magyar Orvosi Kamarától.

 

Köszönöm a 20 év alatt informatikai segítséget nyújtóknak - Knapp János Pál, Táborita József. Kléri Bálint, Néveri Ferenc Igor, Wagner Zsanett és Vörös István - a segítségüket.

 

Ha 100 év múlva lesz valaki, aki az esztergomi Vaszary Kolos Kórház múltjára kíváncsi bizonyára hasznosan forgathatja a Kór-Lap megsárgult lapjait, vagy esetleg ráakadhat az interneten az ekor-lap.hu-ra.

 

Talán segítek neki az 1991-2011-ig terjedő időszak megismerésében.

 

Osvai László dr.