75 ÉVES DR. HAVASI LÁSZLÓ IGAZGATÓ ÚR!

 

Közel 35 éve, hogy egy baráti társaságban megismertem dr. Havasi Lászlót.
1997, január 1-től lett a kórház nyugdíjasa. Azóta keveset hallani róla, visszavonultan él. 75. születésnapján jó egészséget kívánva köszöntjük Őt!

 

Havasi László 1936. november 12-én született Drégelypalánkon. Általános és középiskoláit szülőfalujában és Balassagyarmaton végezte el. Érettségi után felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetemre. A Hársfa utcai kollégium lakója lett.

 

Később is szívesen emlékezett évfolyam és kollégiumi társai közül – többek között – Tabák Péterre, Magyar Kálmánra, Ihász Mihályra vagy Pénzes Istvánra.

1961. október 4-től lett az esztergomi Kórház dolgozója. Első esztergomi napját így idézte fel egy beszélgetésben:

 

Az első nap, amikor dolgozni indultam esett az eső. Mire a kórház kapujához értem kisütött a nap. Szőke bácsi, az akkori portás azt mondta: a jó időt és magát az Isten küldte.”

 

A mai napig tisztelettel emlegeti első főnökét dr. Marcell Istvánt és az esztergomi sebészet egykori adjunktusát, Juhász Lászlót.

1965 novemberében urológiából szakvizsgázott. Sok száz beteget kezelt, operált Esztergomból és a város környékéről.

 

Marcell főorvos nyugdíjazása után nem pályázta meg az osztály vezetését.

Mivel 1976. július 1-én megüresedett a Rendelőintézet igazgatói széke, ezt a feladatot vállalta el, és 1992. május 15-ig vezette az intézetet. Időközben társadalomorvostanból is képesítést szerzett.

 

Részt vállalt a nyergesi „kiskórház” létrejöttében, az iskolafogászat megszervezésében, illetve a központi ügyelet megalakításában.

Esztergomi nyugdíjazása után még néhány évig a dorogi Rendelőintézetet is irányította, majd eltűnt Esztergom közéletéből.

 

Ritkán jelenik meg közösségi rendezvényeken, visszavonultan, magányosan él.

35 éven keresztül dolgozott a kórházban. Legkevesebb, hogy 75. születésnapján tisztelettel köszöntsük a Vaszary Kolos Kórház vezetése és dolgozói nevében.

 

Osvai László dr.