BETEGLÁTOGATÓBAN

Ülök egykori képviselőtársam asztala mellett a rehabilitációs intézetben és az egészsége felől érdeklődöm. Sztereotíp kérdések. Néhány hónapja még éles logikával, lényegretörően válaszolt volna a kérdésre. Most minden szót meg kell formálni, össze kell rakni a mondatokat!
 
Nincs most vízgép, csak alany és állítmány. Része volt ő /is/ egy harcnak, amiben látni vélte a célt, és aki látja, az harcol érte. Harcol akkor is, ha ellenségeket szerez, harcol akkor is, ha nem értik meg, ha egyesek kigúnyolják, támadják. Ő úgy érezte, hitte, tudta, hogy mindezt Esztergomért teszi!
Számára mára átalakult, átrendeződött a világ, az addig fontosnak hitt dolgok máshová kerültek.
Vajon tudunk-e még egyszer vitatkozni, tudunk-e még a múlt történéseiről eszmét cserélni?
Jó lenne!
A mi mostani dimenziónkban kitörölhetetlen nyomott hagyott ő sokunkban, így bennem is!
 
Őszintén bevallom volt idő, amikor elnéző mosollyal nyugtáztam a vízgéppel kapcsolatos hihetetlen erőfeszítéseidet. Ma csak reménykedem, hogy egyszer egy boldogabb időben lesz valaki, aki folytatja az általad elkezdett munkát, és az Esztergomi Várban egy több évszázados technikai megoldás újra működőképes lesz.
 
Vajon emlékszel-e az esztergomi repülős élményeidre, vagy Velence lagúnáira?
 
Közös emlékeink között kutatok:
Jó volt veled ott állni Nagyváradon és bizonyítani, hogy Esztergom nem tagadta meg a határon túli magyarokat. Barangoltunk Ady városában, együtt fényképezkedtünk Tőkés Lászlóval. Magam ott hallgathattam utoljára Cseh Tamást.
 
Büszkék voltunk Beregszászon is, ahol a főiskola egyik nagytermét Esztergomról nevezték el. Mi akkori képviselők, akiket egyesek, különböző jelzőkkel illetnek ma is, ünnepként éltük meg azokat az órákat.
Egykori képviselőtársaid és az esztergomi polgárok se tudták: ki volt Nagy Máté? Neki volt köszönhető, hogy Mohács után megvédte Esztergomot, és nem került az 1526-ban török kézre. Neked köszönhető, hogy az esztergomiak ma büszkék lehetnek rá.
 
Vargyas!
Ezer szál köt ehhez a kastélyhoz!
Micsoda „őrültség”?!
A várostól sok száz kilométerre Erdélyben kastélyt venni, nem hagyni, hogy azt külföldi befektetők szerezzék meg. Azóta Makovecz Imre egy csodálatos templomot épített ott. A telekárak, így a kastély értéke is megsokszorozódott. Az eredeti elképzelés szerint minden esztergomi középiskolásnak tanulmányai alatt egyszer el kellett volna jutnia Erdélybe, Vargyasra!
 
Tudta valaki előtted Szent István városában, hogy Törökországban van egy dal, amit ott mindenki ismer ma is és Esztergomot idézi?
Balassa Bálint idejében született az alábbi török népdal, katonanóta, janicsár mars vagy ha akarom virágének:
 
Az Estergon Kalesi verse(1500-1600):
 
Esztergom vára, hely én gyönyörűm, ó,
Várkapitány lakja, ó.
Gyötri lelkemet hely én sólymom, ó,
Egy titkos vágy,
A szívem a kedvesnél, hely én gyönyörűm,ó
De a kedvestől távol, ó.
Ne folyj DUNA, ne folyj, hely én sólymom, ó
Szomorú vagyok,
A kedvesnek, ó keresésébe-kutatásába
Belepusztulok én szerencsétlen.
(Mándoky Kongur István nyersfordítása)”
 
Vajon Julianus barát szobra, mikor kerül ki a városháza udvaráról az általad elképzelt helyre? Bajor Ágost megmentett szobra ott lesz-e a sírján a Belvárosi Temetőben, ahogy azt tervezted?
 
Ülsz velem szemben és ebédelsz. Rosszkor zavarlak?!... Nézem a műtéti hegeidet. Mit nem adnék, ha meg tudnánk beszélni, ha ki kérhetném a véleményedet arról, ami napjainkban Esztergomban történik.
 
Tudod itt most Orbán Viktor facebook pojáca, a kormányoldal képviselői fityeszesek, fideSS-ek.
Kótya-vetyére kerülhet a város vagyona… Lehet, hogy a vargyasi kastélyt is kinézte már magának valaki.
Kíméletlen hatalmi harc folyik a városban. Ádázabb ez a küzdelem, mint néhány éve.
 
Megkérdeztem egy beszélgetés kapcsán tőled:
A harcban mindig le kell győzni valakit. Hogy lehet ezt összeegyeztetni a keresztény szeretet fogalmával?
Egyszerűen. Az én gondolatvilágomban a szeretet kérdéskörében kikapcsolhatatlanul ott van a hitem, katolikus vallásom, melyet jámbor tévelygőként gyakorolok. Ez kellő példát ad ebben a kérdésben. Krisztus urunk szabályosan kiverte a templomból az oda nem valókat. Az egyház a szeretet hangoztatásával soha sem a kérődzők jámborságával járt el, hanem a dominikánusoknak a magatartásával, akik az Isten szelindekjeiként védelmezték azokat az eszméket, amiért érdemes élni, ami előre viszi a világot.”
Adja a Teremtő, hogy jelenlegi állapotodban is megtaláld (megőrizd) azokat az eszméket, amelyekért érdemes élni.
Közhely, de igaz: A gyógyulásba vetett hit csodákra képes. Ne add fel! A remény hal meg utoljára!
 
Osvai László dr.