HISTORAX

 

Az Amega könyvek sorozatában jelent meg Molnár F. Tamás Historax című gyöngyszeme, mely a „Kultúrtörténeti barangolások a mellkasban” alcímet viseli. Dr. Berta Gyula előszavával ajánljuk nem csak doktoroknak, tüdőgyógyászoknak, mellkas sebészeknek, hanem az orvoslás iránt érdeklődő valamennyi laikusnak is!

 

Amikor a postás meghozza az Amega új számát, először mindig a kultúr-orvostani kvízt szoktam átnézni, mert szeretek olyasmit olvasni, amitől elvarázsolódhatunk. Ez a rovat azért jó, mert a varázslat és a nyomában járó ámulatom minden szám megjelenése után nagyobb. Hogy lehet-e ezt még fokozni? Úgy látszik, lehet: erre tanú ez a könyv, ami a régi és jövendő kultúrorvostani cikkeknek a gyűjteménye.
 
Először mindig a stílusa nyűgöz le (tudjuk: a stílus, maga az ember). A stílus, amitől óva intek minden besavanyodott, magába forduló és saját nagyságától elájuló olvasót. Nekik azt ajánlom, itt, ennél a mondatnál hagyják abba a könyv olvasását.
 
De akik „vevők” a humorra, a játékosságra, az iróniára és öniróniára, azok máris kezdjenek hozzá. Látni fogják, hogy ez a könnyed, helyenként frivol – de mindig mértéktartó – stílus hihetetlenül gazdag tartalommal ajándékoz meg minket.
 
A szerző elképesztően sokoldalú ismereteiről már a Történeti egészségtan című könyv általa írt fejezeteiből is meggyőződhettünk. Éppúgy otthon van a bibliatudományokban, a történettudományban, az irodalomban, a közgazdaságtanban, a színház és film világában, a szociológiában és a technikatörténetben, mint az epidemiológia, a járványtan, a belbetegségek, és az orvostudomány még ki tudja hány ágában. Éles szemét nem kerülik el a politika, különösen az egészségpolitika szövevényének visszásságai sem.
 
Tüdőgyógyász lelkem azért jólesően veszi tudomásul, hogy bármilyen széles is a feladványul adott betegségek skálája, az egész könyvet átszövi a szűkebb szakma: a sebészet, a mellkas sebészet és a tüdőgyógyászat szeretete. Másik öröm: legyen szó filozófusokról vagy államférfiakról, feltalálókról vagy színészekről, a beteggel való törődésünk alapjai: a beteg kórtörténetének meghallgatása és a beteg megvizsgálása ismételten szóba kerülnek.
 
Melegen ajánlom a könyvet az olvasóknak, mert azon kívül, hogy sokat tanulnak, és jól szórakoznak, nem kis ajándékként megismerhetnek egy – korunkban már nagyon ritka – reneszánsz típusú embert is.
 
 
Dr. Berta Gyula