INTRIKÁK, KRITIKÁK, TÁMADÁSOK A KÓRHÁZIGAZGATÓVAL SZEMBEN 3.

A rendszerváltás utáni első igazgatónk csak rövid ideig irányíthatta kórházunkat. Súlyos betegsége 56 évesen okozta halálát. 4-en nyújtották be pályázatukat a főigazgatói állásra, melyből 3 pályázat volt sikeres. Végül is Jakics és Kollár doktorok előtt Szontagh Csaba lett az intézmény vezetője.

 

A kórház gazdasági helyzete a többi magyar kórházi intézményhez hasonlóan nagyon nehéz, de ezzel kapcsolatosan nem kétségbeesésre, pánikra van szükség, hanem átgondolt működtetési elvekre, melyek lényege a legfontosabb tevékenységeink pontos meghatározása és ezt követően ezen tevékenységek olyan elvégzése, amely a leggazdaságosabbnak mondható. A takarékossággal, mint eszközzel élni kell, de visszaélni semmiképpen.” – mondta egyik első nyilatkozatában a kórház igazgatója.

 

1992-ben 220 512 ápolási napot teljesített a kórház, 75 százalékos ágykihasználással, és 14 napos átlagos ápolási idővel.

 

Az 1993-as év döntő fontosságú volt az intézmény életében. A kórházvezetés januárban határozott: 70 év felett nem foglalkoztatnak senkit, a nők 60, a férfiak 65 éves korukig tölthetnek be vezető posztot, és ha mégis a munkát választják, azért a mindenkori nyugdíj 30 százalékát kaphatják illetményül!!

Az intézkedés a kórház főorvosi karát érzékenyen érintette, különösen a 30 százalékos limitet bírálták sokan. Szontagh Csabának nem sikerült zökkenőmentesen megszervezni a nyugdíjasok elbúcsúztatását, sokan keserű szájízzel távoztak a Vaszary Kolos Kórházból. A gazdasági természetű nehézségek is egyre súlyosbodtak

 

Nagy hatású és elgondolkodtató volt az a „Feljegyzés”, amit az igazgató úr a Város Képviselőtestületének írt. Ebben leszögezte, hogy 1989. óta az intézmény felújításra pénzt nem kapott. Ugyanakkor egyértelmű tény a működési költségek alulfinanszírozottsága. Felhívta a figyelmet, hogy „az intézmény alapvető fejlesztési igényét jól jellemzi a beadott címzett támogatás, mely 1992-es árakon számolva is mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztési igényt jelez….. „Felelősséggel állíthatom, hogy a szinten maradásunkhoz csak műszer és eszköz oldalon sürgősen 100 e/Ft-ra van a kórháznak szüksége.” A megoldást abban jelölte meg, hogy a kórház működtetését a megyének kell átadni.

 

A főigazgató és csapata jó kiútnak látta azt az elképzelést, hogy a kórház kerüljön át a megye működtetésébe. Ezt az elképzelést sikerült érvényesíteni és a kórház működtetője 1994. január 1-től a megye lett
A megyétől és az akkor alakuló új finanszírozási rendtől vártuk a méltányos segítséget, melyet azonban nem kaptunk meg.
Igazgatói körlevél tudatta a dolgozókkal, hogy „a kórház fizetésképtelenné vált, tartozásunk 50 millió forint.
Az OEP főigazgatója Fejes László véleménye a csődről más volt:
az elmúlt év során több intézmény jelezte, hogy jelentős finanszírozási gondjai merültek fel. Az esetek felülvizsgálata során bebizonyosodott, hogy azok intézeti hatáskörben rendezhetők, a csődeljárás lefolytatása nem indokolt.”…
Szontagh Csaba a februári összdolgozói munkaértekezleten felajánlotta a megye vezetésének lemondását, ezt azonban akkor nem fogadták el.

 

1995 áprilisában már csak 745 ágyon gyógyítottunk, ekkor még 1152 dolgozót foglalkoztattunk

 

Az erők összefogására óriási szükség lett volna.
Nem valósultak meg azok a remények, melyek a megyei fenntartáshoz fűződtek. Bár a Vaszary Kolos Kórház nevében megyei kórház lett, a finanszírozása azonban maradt városi. Így fordulhatott elő, hogy nálunk ekkor 1 HBCS pont 36 ezer forint volt, más hasonló intézményekben bizonyíthatóan ez az összeg 50 ezer forint is lehetett.

 

Egyre feszültebb lett a dolgozók és a vezetés viszonya. Bár a megyei vezetés az 1996. április 3.-i összdolgozói munkaértekezleten a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta, a hozzászólásokból inkább az erőteljes számonkérés érződött ki.

 

1994 elejétől a kötelező kifizetendő 13. havi bérrel indult az eladósodásunk. Ehhez járultak hozzá az ÁFA, az energia és a gyógyszer áremelések az élelmiszerek árnövekedéséről nem is beszélve. Bármilyen erőfeszítést tettünk az inflációt követni nem tudtuk. 95 elején ismét jelentkezett a 13. havi bérkifizetés terhe, ami idén is bekövetkezett. Eladósodásunknak a magyarázata az a finanszírozási rendszer, ami a múlt szerződéskötésig érvényben volt. Ebben diszkriminatív alapdíjat állapítottak meg. Ez azt jelenti, hogy a hozzánk hasonló kórházak 25-30 százalékkal több pénzt kaptak, azonos teljesítményért. A múlt októberben kötött szerződések tovább nehezítették helyzetünket, ugyanis az OEP nem tartotta be a saját maga által előírt feltételeket. Nem kaptuk meg a megyei szorzót, ami 1 év alatt 55-60 milliós hiányt jelentett a Vaszary Kolos Kórháznak. Ha ezeket a dolgokat összeadjuk látható, hogy az adósságállományunk kialakulásában csaknem vétlenek vagyunk. Ez az összeg egyébként nem éri el a 200 milliót.”- nyilatkozta az igazgató úr 1996-ban.

 

Helyettese Pák Gábor hasonlóképpen látta a helyzete, de más fontos tényezőre is felhívta a figyelmet:

 

Kudarcként értékelem az egészségügy válságának az elmélyülését. 1996 ennek az éve volt. …beköltözött közénk a megosztottság szelleme, a türelmetlenség, az enerváltság, helyenként az agresszivitás, valamint az empátia szelektív hiánya. … Az egészségügy mélyütést kapott ebben az évben.”

 

1997-ben Tőrös Péter lett a MOK helyi elnöke, aki kiállt az ügyeleti díjak rendezése mellett ( a törvény bár elismerte jogosságát, forrást nem rendelt a kifizetések mellé ) Az új elnök ellátogatott a Karcagi Kórházba, akiknek ekkor még nem volt adósságuk és a kamara lapjában egy riport keretében beszámolt tapasztalatairól.Március 19-én újra összdolgozói munkaértekezletre gyűltek össze a kórház dolgozói. Ezen kezdetben a 1996-os évről volt szó, majd a kórház vezetője nagy terjedelemben és éles hangon foglalkozott a Kamara elnökének Karcagon tett látogatásának tapasztalataival, Ízekre szedte a riportot és ostorozta annak alanyát és készítőjét.Könözsy László polgármester, aki meghívott vendég volt hozzászólásában, miután biztosította a hallgatóságot a város támogatásáról, az értekezletet 2 részre bontotta. „Először egy beszámolót hallottunk, majd ellentétek összefeszülésének voltunk tanúi”. A beszámolóból hiányolta a kibontakozás, az útkeresés irányát, az értekezlet második részével kapcsolatban az volt a véleménye, hogy talán nem kellett volna ennyi időt a kérdésre szánni és szerencsésebb lett volna, ha a dolgokat először egymás között tisztázták volna a résztvevők.”

 

Nem kellett nagy váteszi képesség hozzá – mégis talán kevesen érzékelték a szavak komolyságát – amikor Pák Gábor azt mondta: „A mélypont felé haladunk!”

 

Ezt a haladást jelentősen meggyorsította az elmaradt ügyeleti díjak rendezése.
133 kórházi dolgozó fordult bírósághoz. Az őket képviselő ügyvéd megpróbált a bírósági eljárás előtt egyeztetni a kórház vezetésével. Szontagh Csaba igazgató úr azonban – az ügyvédnő szerint – ezt feleslegesnek ítélte. Nem vitatta a járandóság jogosságát, azonban úgy gondolta, a kérdés nem anyagi, hanem lelkiismereti probléma. Nézete az volt, hogy a pereskedni kívánó dolgozóknak fel kell mérniük az intézmény helyzetét, és le kéne mondaniuk a jogos igényükről. Sem az első, sem a másodfokú tárgyaláson nem is vett részt s kórház képviselője.

 

Erre reagált a sebészeti és traumatológiai osztály orvosainak nyilatkozata melyben többek között a következőket írták:

 

…„Különböző módon, de mindenhol az Igazgatóság leült tárgyalni az érintettekkel. Ezzel a tárgyalási igénnyel fordultunk először szóban, majd levélben a kórház igazgatójához: találjunk valami megoldást. Szándékunk csak az volt, kapjuk meg végre a jogosan járó ügyeleti díjat – nem visszamenőleg. Úgy gondoltuk, ha a kórház vezetése valamilyen formában csak deklarálja a tartozást, azzal már megelégszünk. Azt hittük egy délutáni megbeszélést az Igazgatóságnak megér a dolog. Ennyi kellett volna. Ehelyett kaptunk egy válaszlevelet az igazgató úrtól: pénz nincs, forduljunk bírósághoz. Ezt tettük!”…

 

A megyei bíróság a másodfokú tárgyaláson jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, melyszerint bruttó 35 millió / + kamat / forintot köteles a kórház fizetni, és ezt az összeget a számlásáról folyamatosan kapják meg a per nyertesei.

 

Számos országos napilap, és rádióműsor foglalkozott a kórház helyzetével. Az esztergomi kórház csődjétől volt hangos az ország. November 5-én zárolták az intézmény számláit.

A médiákon kívül a Parlament ülésén is szóba került a Vaszary Kolos Kórház. Ezt a kétes hírverést valamennyi esztergomi polgár szívesen elkerülte volna.

 

A fenntartó megyei önkormányzat december 18-án az év utolsó gyűlésén Major Évát – a Budapesten élő közgazdászt – önkormányzati biztossá nevezte ki,

 

Major Éva önkormányzati biztosnak egyik kötelezettsége az volt, hogy január 30-ig intézkedési tervet dolgozzon ki. Ez a munka „Likviditási és struktúraátalakítási terv az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház önfinanszírozó képességének helyreállítása” címmel a Népjóléti Minisztérium és az OEP vezetőinek az asztalára is került. A február 10-i főorvosi értekezleten is tárgyalás alapját képezte.
Sajnálatos, hogy a tervezetet nem tudta a biztosasszony úgy a felső vezetés felé prezentálni, hogy a kórház egységesen mögé álljon. 5 vezető főorvos külön is véleményezte az intézkedési elképzeléseket:

 

.. Megdöbbenéssel és szomorúan vettük tudomásul, hogy az intézmény szükségszerű struktúra-átalakítási és gazdálkodási koncepciójának elkészítéséhez,… nem történt meg az érintett főorvosi testület bevonása…

A jelentés szerint a hiba kizárólag a finanszírozásban keresendő, a kórházi vezetés ez ellen semmit nem tehetett, tehát vétlen. Ez elfogadhatatlan. Kétségtelen tény, hogy a finanszírozás kétségbeejtően kevés, valóban igazságtalan, de éppen ez a tény sarkallhatta volna a menedzsmentet minden lehetőség megragadására, amivel a teljes összeomlás felé vezető út elkerülhető. Ezt nem tette meg. … Az anyagi csődhelyzet mellett nyomasztóan sújtja a hangulatot a morális krízis. Az évek során mély szakadék alakult ki a kórház vezetése és dolgozói között. …Minden - akár fájdalmas, de - észszerű terv kidolgozásában változatlanul partnerek vagyunk.” – zárult a levél.

 

Az 1999. január 13-i főorvosi értekezleten Major Éva bejelentette lemondását. Azt a véleményét hangoztatta, hogy a belső tartalékok feltárása befejeződött és a továbbiakban a kórház ügyét csak külső segítség oldhatja meg. Nem hallgatta el azt sem, hogy bár a kórház már nem termel deficitet, de az adósság 360 millióról 442 millióra nőtt. Szontagh Csaba ugyanakkor elmondta, hogy az OEP működési előleggel tartja egyensúlyban a kórház helyzetét, hisz a hitelezők a csődtörvény értelmében a 60 napnál idősebb tartozásokat fokozatosan leemelik a számlánkról. A kórház vezetése egy valódi konszolidációban reménykedett.

 

A szeptember 28-i főorvosi értekezleten Szontagh Csaba 2 bejelentést tett. Egyrészt elmondta, hogy az utóbbi 4 hónapban jelentősen javult a kórház teljesítménye az országos átlaghoz képest. Ez azzal magyarázható, hogy a kiegyenlítő finanszírozás után megszűntek a csalások és objektívebbé váltak az egyes intézmények értékelései.
Másrészt bejelentette, hogy írásban felajánlotta lemondását a megyegyűlés elnökének.

Hosszú időbe telt, míg az igazgató úr felmérte és belátta, hogy elfogytak - szinte minden szinten - a támogatói, és a legfelsőbb vezetés sem vele képzeli el a kórház konszolidálását. A szeptember 30-i megyegyűlésen lemondását elfogadták.
Szontagh Csaba kiváló belgyógyász volt. Vezetése alatt az esztergomi belgyógyászat országosan elismert lett, fénykorát élte, ugyanakkor, mint igazgató a kétségtelen egyre súlyosbodó, egyre ellentmondásosabb és a kórház számára egyre nehezebb helyzetet teremtő külső körülményeket nem tudta uralni. Nem sikerült - ismerve a főorvosi kart - azt a lehetetlennek tűnő feladatot megoldania, hogy maga mögé állítsa a főorvosok döntő többségét, és közösen próbáljanak megoldásokat találni. Pedig régi igazság, hogy a legtehetségesebb tábornok, a legjobb haditervvel sem nyerhet csatát, ha nincsenek katonái.

 

Egy ilyen kis dolgozatban nem térhettem ki az időszak számos pozitív történésére ( elég csak a nagyarányú rekonstrukciónkra utalnom. A témával részletesebben foglalkoztam „Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház története 1902-2002” című könyvemben )

 

Szontagh Csaba bár a kórház történetének eddigi 14 vezetője közül, megítélésem szerint nem a legjobb vezető volt, de orvosi szaktudása, humánuma, kimagasló műveltsége, bölcsessége alapján a legnagyobb esztergomi orvosok között őrizzük meg emlékét.

 

Osvai László dr.