KÖNYVAJÁNLÓ

 

Hetven rejtély az orvostudomány világából” címmel az Atheneum kiadó gondozásában jelent meg ez a 382 illusztrációval, 346 színes képpel jellemzett rangos kötet. A fülszöveggel ajánljuk kollegáink és az orvoslás története iránt fogékony laikusok figyelmébe is.

 

 

A kötet egészen az ókori egyiptomi, indiai és kínai orvoslási módszerektől kezdve napjainkig mutatja be az orvostudomány fejlődésének mérföldköveit.

 

Ezek a mérföldkövek azonban nemcsak az orvostudomány, hanem az emberiség fejlődésének is fordulópontjai, hiszen amellett, hogy megváltoztatták gondolkodásunkat az emberi testről, segítségükkel legyőzhetetlennek hitt betegségek természetét ismertük meg és pusztító járványokat küzdöttünk le.

 

Kiderül, hogy az új technikák és gyógymódok megszületésében és elterjedésében olykor a véletlen játszotta a legnagyobb szerepet, és hogy az elérhető technológián túl a társadalmi berendelkezés, az előítéletek és a hitvilág is befolyásolta az orvostudomány fejlődését.

 

A kötet ötven elismert orvostörténeti szaktekintélyből, orvosból és egyetemi tanárból álló nemzetközi csapat munkájának eredménye, akik közérthető nyelven mutatják be az orvostudomány fejlődésének legfontosabb állomásait – köztük a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas (2005) orvossal, Barry Marschall-lal, aki egyes szám első személyben meséli el a peptikus fekély felfedezésének történetét.