IN MEMORIAM DR. KAZATSAY ANTAL

 

A Belvárosi temető az esztergomiak Házsongárdja. Múltunk számos kiemelkedő jelentőségű alakja van itt eltemetve. Mint orvos érthető, hogy megkülönböztetett érdeklődéssel és tisztelettel állok meg 1-1 egykori kollega sírjánál. Nemrégiben ezt tettem dr. Kazatsay Antal sírjánál, melyre rákerült egy hivatalos felirat:

 

Lejárt Sír!
Egyeztetés a belvárosi temető irodájában”
 
Azonnali érdeklődésemre azt a felvilágosítást kaptam, hogy mivel hozzátartozó nem jelentkezett és a sírhely nem lett megváltva, ilyenkor a szokásos eljárás, hogy megszüntetik azt, és más részére biztosítják az e helyre való temetkezést.
 
Meggyőződésem, hogy Esztergom orvostársadalma ezt nem engedheti meg, és nem is fogja megengedni.
Ezt a meggyőződésemet arra alapozom, hogy a főorvosi karunk összefogásával ugyanebben a temetőben már felújítottuk kórházunk első igazgatójának Gönczy Bélának nyughelyét, és megmentettük a kórházépítésre jelentős összeget áldozó Habenthallerné Timanóczy Anna enyészetre ítélt sírját is. Teszünk róla most is, hogy Kazatsay főorvos háboríthatatlanul nyugodjon sírjában!
 
De ki is volt Kazatsay Antal? Sírkövéről csak nevét, foglalkozását olvashatjuk le:
 
Neve örmény származásra utal. Mit tudunk róla ténylegesen?
 
Kazatsay Tivadar és Salamon Karolin házasságából született 1894. augusztus 4-én Kászonaltizen. A település Trianonig Csík vármegye Kászonalcsiki járásához tarozott. 1992-ben az ott élő 482 lakos csak 34 volt romám. Ma Hargita megyéhez tartoznak.
 
Kazatsay Antal 1924. október 3-án vehette át orvosi oklevelét Szegeden.
1914 októberétől, 1918 októberéig katonai szolgálatot teljesített, ebből 1 évet a fronton a 82. székely gyalogezrednél, mint tartalékos hadnagy.
 
Szemész szakorvosi képesítést nyert 1932. június 17.-i dátummal, 2 hónappal később augusztus 27-én feleségül vette Rosta Gizellát, akivel ma is, egy sírban van eltemetve.
 
Orvosi pályafutását díjtalan gyakornokként a Szegedi Szemklinikán kezdte, majd 1927. január 1-től a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház alorvosa lett.
1928. október 15-től már a fővárosi klinika alorvosa.
1932 tavaszától lett tiszteletdíjas szemész szakorvos az esztergomi Kolos Kórházban
1946-tól pedig ugyanitt osztályos szemész főorvos.
 
1951. március 14-én bekövetkezett haláláig azt a sort folytatta, melyet a szembetegségek kiemelkedő szakmai ellátásában még Feichtinger Sándor, majd Vándor Ödön kezdett el.
Utóda dr. Bárdy Károly a kórházigazgatói feladatokat is ellátott.
 
Biztos vagyok benne, hogy sírjáról a felirat hamarosan eltűnik, végső nyughelye megújul és emlékét szakmai utódai megőrzik!
 
Osvai László dr.