IN MEMORIAM DR. MOLNÁR JÓZSEF (1886-1960)

 

125 éve, 1886. május 31-én született Ipolyságon dr. Molnár József. Évtizedekig volt fogorvos Esztergomban. Ha ránk tör a fogfájás sürgős és azonnali segítséget kérünk, várunk el. Ha nincs ilyen gondunk, problémánk, eszünkbe se jut a fogorvos. Molnár József évfordulója kapcsán adózzunk nekik egy rövid megemlékezéssel.
 
Magyarországon a XVIII. század második felében jelentek meg az első, magukat fogorvosnak nevező foggyógyítók. A nagyszombati egyetem orvosi karán 1790-ben, a kolozsvári Orvossebészeti Tanintézetben 1775-ben kezdődött a sebészképzés. A sebészet anyagában a fogbetegek kezelése is szerepelt, és a sebészek a XVIII. század végétől tehettek fogmesteri vizsgát.
 
Bacsó Bálint volt az első orvosdoktor, aki fogmesteri vizsgát tett, és Debrecenben praktizált. ( A fogmesteri vizsgán kívül szemész, szülészmesteri diplomát is szerzett. A magyar színháztörténet melléklapjába is bekerült, Déryné első szerelme volt, aki naplójában írt is róla.)
 
1844-ben alakult meg a fővárosban Nedelko Döme vezetésével az első tanszék. Kezdetben a tanszékvezető a fogászat egyetemi, fizetés nélküli oktatására kapott jogot, de rövidesen viselhette a rendkívüli egyetemi tanári titulust.
 
Magyarországon a vidék fogorvosi ellátottsága még évtizedekig igen rossz volt. 1890-ben hazánkban 107 fogorvos működött. Ezek közül 54 általános orvos, 22 sebész fogászmester, 31 pedig olyan orvos volt, aki csak mellékesen foglalkozott fogászattal.
 
Az Esztergomban működő fogorvosokról először elsősorban hirdetéseik útján nyertem ismeretet. Pl.: 1907-ben Jelinek Ignác a Ferenc József utcában nyitott rendelőt, Czillibiller Ede 1912-ben Simonyi doktor rendelőjében fogadta a fogfájós betegeket, Székely Kornél a száj és fogbetegek szakorvosa Budapestről leutazva a Lőrinc utcában várta a pacienseit. Bíró Dezső 1918-ban indította be praxisát a Német utca 10 alatt. Hosszan lehetne még sorolni az Esztergomban tevékenykedő fogorvosok neveit, de talán csak egy nevet emeljünk ki közülük, ez pedig Hamar Pál.
Hamar Pál 1937 őszén mondott le gödöllői állásáról, és vette át Esztergomban az elhalálozott Décsi Ferenc praxisát. Hamar Gödöllőn Johan Béla segítségével még 1927-ben megszervezte az ország első vidéki iskolafogászatát. „A gyermek fog és szájbetegségekről” címmel tankönyvet is írt.
 
1938 júniusában a Magyar Fogorvosok Országos Egyesülete Esztergomban tartotta tudományos ülését a bencés gimnázium dísztermében.
 
Térjünk vissza az évfordulós egykori kollegánkra, aki kapcsán ezt a rövid kitekintést tettük:
 
Dr. Molnár József 1886. május 31-én, Ipolyságon született. Középiskoláit Esztergomban és Léván végezte. Orvosi diplomát a fővárosban szerzett 1921. január 1-én. Egyetemi évei alatt dolgozott a budapesti Zita-kórházban és 1918-19-ben a Kun utcai kórház belgyógyászati osztályán is.
1921-től 1923-ig a m. kir. 4 honvéd kerékpáros zászlóalj polgári orvosfőnöke volt.
1923-ban indította el magánrendelését Esztergomban lakásán a IV. Béla király utca 1. alatt
1926-ban Budapesten fogszakorvosi képesítést szerzett, a Sztomatológiai Klinikán eltöltött gyakorlata után.
Életéről keveset tudok. Ismerem felesége nevét.1931-ben az OTI fogszakorvosaként a Kossuth Lajos utcában rendelt, 1934-től a MÁV fogszakorvosi feladatait is ellátta.
Az orvosszövetségi és a Magyar Fogorvosi Egyesületi tagságon kívül. Az Esztergomi Széchenyi Kaszinó és a MOVE Esztergomi Sportegyesületének is tagja volt utóbbiban választmányi tagként.
 
Dr. Molnár József neve ott van az esztergomi fogorvoslás sok-sok,   ma már elfeledett - szereplője között. Születésének 125. évfordulóján mindennapi rohanásunkban megállva egy pillanatra hajtsunk fejet emléke előtt!
 
Osvai László dr.