100 ÉVE SZÜLETETT DR. TELEKI KÁLMÁN

Egyre kevesebben vannak már, akik személyesen ismerhették, de a megemlékezést író még beszélgethetett vele. Emlékszem rá és feleségére dr. Szabó Katalinra is. Az esztergomi tüdőgyógyászat meghatározó alakjai voltak ők.

 

Teleki Kálmán 1912. április 22-én született Aknaszlatinán. Ez a ma több mint 8000 lakost számláló település, a Tisza jobb partján helyezkedik el, Técsőtől 24 kilométerre Kárpátalján.

Édesapja tisztifőorvos volt.

A család Trianon után költözött Budapestre.

Teleki Kálmán 1938-ban szerzett orvosi diplomát, majd a Szent István kórház belgyógyászatára került.

Itt ismerkedett meg Szabó Katalinnal, aki 4 gyermekes pedagógus családban nőtt fel és Debrecenben rövid ideig Fornet Béla tanítványa volt. 1938-ban végzett ő is és átmeneti kitérő után került Waltner Károly osztályára a Szent István kórházba.

Az ismeretségből 1944-ben házasság lett. 1946-ban azonban mindketten távozni kényszerültek.

Dunaföldváron magángyakorlatot próbáltak folytatni Az a történelmi időszak azonban nem kedvezett a magángyakorlatot folytatóknak..

1949-ben sikerült elhelyezkedniük Mosdóson, ahol Teleki Kálmán alorvos volt és feleségét is alkalmazták.

Ma a Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyeként működő intézmény már akkor is döntően a tüdőbetegek ellátását végezte.

4 évig dolgozhattak Mosdóson, majd innen is távozni kényszerültek.

Teleki Kálmán pályája Ajkán folytatódott.

1957-ben pályázta meg az esztergomi Tüdőgondozó vezetését. Sikeres pályázata után a következő évben végleg letelepedtek Szent István városában.

Az 1928-ban alapított Tüdőgondozóban egészen más típusú munka folyt mint napjainkban. A tüdőbeteg ellátás döntően a tbc-s betegek felderítését, gyógyítását, gondozását jelentette.

1959-ben például több mint 33 ezer szűrés történt a Gondozóban és 90 Koch pozitív beteget találtak.

Az új főorvos hamar beilleszkedett a város orvostársadalmába és számos barátot talált.

1964-ben Festhammel Frigyes után ő vette át a Simor Kórházban működő Tüdőosztály vezetését, és annak 1968-ban történő megszüntetéséig (Tatabányára helyezték át) közmegelégedésre irányította a tüdőbetegek kórházi ellátását.

A köztiszteletben álló főorvos 1975 -ben ment nyugdíjba., és 1993. május 12-én halt meg Sírja a szentgyőrgymezői temetőben található.

 

Emlékét megőrizzük!

 

Osvai László dr.