A JÓSZÁNDÉK KEVÉS!

Az Esztergomi Képviselő-testület legutóbbi ülésén Stamusz Andrea képviselőnő egyéni javaslattal állt elő, mely szerint a költségvetés pályázati önrész sorát 22 millió forinttal emeljék meg a Vaszary Kolos Kórház esetleges pályázatai érdekében.

 

…” Azért tartanám fontosnak, hogy ez a 22 millió forint átkerüljön ide a pályázati önrész sorba, ugyanis a Vaszary Kolos Kórházat, egy kicsikét most kellene felturbózni, felszerelni tárgyi eszközökkel, ugyanis most van folyamatban az egészségügyben az ellátási szinteknek a kiosztása. Nekünk, esztergomiaknak és Esztergom környékén élőknek az a legfontosabb, hogy az esztergomi kórházban minél magasabb színvonalú, minél magasabb szintű ellátást kaphassunk.

Nekem most van egy nem hivatalos információm arról, hogy az esztergomi kórházat az előzetes ígéretekkel ellentétben most akarják szétbombázni. Ugyanis jelenleg 97 ezer ember tartozik ebbe a kórházba és a tervezett változtatások alapján ezt 56 ezerre akarják csökkenteni.

Ez mit jelent nekünk, esztergomiaknak? Azt, hogy osztályokat fognak bezárni, nem fogunk tudni egészségügyi ellátáshoz jutni helyben, hanem el kell messzi távoli városokba utaznunk más kórházakba. Dolgozókat fognak leépíteni, osztályok fognak megszűnni. Ezen változtatni kell”…

 

 

Engedtessék meg, hogy mint a kórház orvosigazgatója néhány észrevételt tegyek:

 

A belgyógyászat (kardiológia, gasztroenterológia, nefrológia, hematológia és onkológia), a sebészet-érsebészet, a baleseti sebészet, a szülészet-nõgyógyászat, a gyermekgyógyászat és az intenzív betegellátás tekintetében valóban 97 ezer lakos tartozik az ellátási területünkhöz.
Ideggyógyászat, fül-orr-gégészet, szemészet, urológia, elmegyógyászat vonatkozásában a megye 138 ezer lakosa tartozik hozzánk.
Reumatológiai ellátás tekintetében a megye egésze a betegfelvevõ területünk,- 318 ezer lakos,- mivel a megye egyetlen reumatológiai osztálya nálunk található.

Valóban kapott az intézmény egy tervezetet, melynek véleményezését kérte a GYEMSZI, és ami nem előnyös az esztergomi betegek számára. A kórház hivatalos álláspontját eljuttatta az illetékeseknek, és ugyanakkor minden területen próbált és próbál lobbizni, hogy az egészségügy szükséges átszervezése kapcsán a legkisebb mértékben károsodjanak Esztergom és a térség betegeinek érdekei.

Szívesen vettük volna, ha a képviselőnő javaslata előtt megkeresi a kórház vezetőit és egyeztet velünk, és nem csak saját „szakértőinek” véleményére hagyatkozik. Nem biztos, hogy az a jó metodika, hogy az egyébként is agyongyötört egészségügyi dolgozókat, elbocsájtásokkal, osztálybezárásokkal riogatjuk. A gyógyító munkához sok más mellett nyugalomra, és mindenkinek a feladataira való koncentrálásra van szükség, legalább annyira, mint az ominózus anyagi segítségre. Az előbbihez való segítséget már hónapok óta nem kapja meg intézményünk az esztergomi önkormányzattól.

 

…”Nem csak az ellátási szinteknek megőrzése, szinten tartásáról van szó, hanem arról, hogy van bizonyos osztályokon lehetőségünk arra, hogy magasabb ellátási szintet szerezzünk. Ez pedig a II. belgyógyászat és a neurológiai osztály. Magyarországon gyakran fordul elő agyérgörcs, agyvérzés, ez egy tipikusan magyar megbetegedési forma. Ilyenkor, hogy azt az érrögöt, hogy el tudjuk egy infúzióval oszlatni, ezt meg tudjuk itt Esztergomban is csinálni, de nem fogják tudni megcsinálni, azért mert el kell ezért menni egy másik kórházba. Arra, hogy azt a vérrögöt feloldják, arra 3 óra áll rendelkezésre. Azalatt a 3 óra alatt el kell érni, abba a másik kórházba. Vagy meghal addig a beteg vagy lebénul. Arról van szó, hogy akkor van lehetőség arra, hogy megkapjuk ezt a magasabb ellátási formát, ellátási szintet. Akkor próbáljuk megtenni. De ehhez biztosítani kell a személyi feltételek mellett a tárgyi feltételeket. Ehhez kértem pénzt, támogatást.

Adjuk a kórháznak ezt a 22 milliót gyorsan, mert 22 millió forintból meg lehetne oldani azt, hogy az osztály egy magasabb ellátási szintet szerezzen meg”…

 

A kórház jogos eszközigényének hozzávetőleges összege 250 millió forint. Jelenleg ilyen irányú fejlesztésre egy fillér sincs előirányozva, tehát minden támogatást köszönettel kell vennünk. De a felhasználást a kórház hosszútávú stratégiai elképzeléseivel kell összhangba hozni. A progresszivitási beosztás is sokkal bonyolultabb kérdés, mint azt a laikusok elképzelik. Léteznek személyi és szakmai feltételek, melyeknek meghatározása jelenleg van folyamatban (pl. minimum feltételek) Tehát, akármilyen gyorsan is adna a képviselő-testület, megkockáztatom akármekkora összeget a progresszivitási beosztás az nem a gyorsaság függvénye. A stroke központ kialakítása is jóval összetettebb probléma, mint azt a képviselőnő vázolta.

 

Jó lenne, ha most, az egészségügy átalakításának idején az erőket egyesíteni lehetne, az egyéni kezdeményezéseket egy mederbe terelve megkockáztatom talán nem politikai érdekeket, hozamokat nézve mindenki közösen dolgozna a Vaszary Kolos Kórház megújulásáért. A felmerülő kérdéseket pedig az arra hivatott fórumokon tudnánk megtárgyalni. Ez úgy gondolom jól működő önkormányzatokban felelős, szakmai bizottsági üléseket jelent és nem ügyészségi vizsgálatot.

A jószándékot egyik esetben sem vitatva, azt gondolom, közösen kellene megfogalmazni, miben tud segíteni a Képviselő-testület a kórháznak, esetleg a térség önkormányzataival összefogva. Tisztában vagyunk a város pénzügyi lehetőségeivel. Ha a jószándék továbbra is fennáll, mindig találhatunk lehetőséget a jobbításra, de önmagában már csak a jószándék kevés!

 

Osvai László dr.