EGY KIS LECKE: TATÁRJÁRÁS

Ezt miért nem tanítják az iskolában? "A mongol iskolákban a gyerekeknek azt tanítják, hogy az Aranyhorda a magyaroktól kapott ki."
Miért csak a vesztes muhi csatáról óbégatnak? És hogy a Kun László micsoda egy gazember volt? Mert nekünk csak rossz magyar királyaink voltak, és csak vesztes csatáink!
 

Wikipédia:

1285-ben Nogaj kán vezetésével a mongolok újból megtámadták Magyarországot. Ez volt az u.n. második tatárjárás. Erdély feldúlása után egész Pestig jutottak. Ott IV. László király kun harcosokra támaszkodó
serege szétverte, majd egészen a Keleti-Kárpátokban lévő szorosokig űzte őke t, Torockónál a székelyek segítségével győzött, a túlélőket kiűzte az országból. Vizsoly mellett Baksa György győzött, egy másik csatában Borsa
Loránd erdélyi vajda is lesújtott

     http://maghreb.blog.hu/
ja_a_kozepkor_tortenelmet

 "Magyar - járás a Mongoloknak?

Nagyjából egy évvel ezelőtt a barátnőm egyik összejövetelén beszélgettem egy középkorú jól szituált férfival, aki hosszú éveket töltött Közép-Ázsiában, többek között Mongóliában. Egy rövid mondattal elintézte a mongol beszámolóját, amely így hangzott:
      "A mongol iskolákban a gyerekeknek azt tanítják, hogy az Aranyhorda a Magyaroktól kapott ki."
Amit mondott szöget ütött a fejembe! Éreztem, hogy valami nincs rendjén. Nem értettem az egészet! Egy éven keresztül nem hagyott nyugodni ez az egyetlen egy mondat.
Utána jártam: A Mongolok igenis jól tanítják!

Egyet azért biztosra vettem: 1241 április11-én nem vertük meg a mongol hadakat Muhinál, ám nem is mértek ránk megsemmisítő csapást, mint ahogy azt tanultuk.
Az iskolában valamikor a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a tatárjárást, ha nem is pontosan így tanultuk, de ez volt a sugallata:

Batu kán 1241-ben Muhinál megsemmisítette a magyar haderőt, majd pusztított és kiirtotta a magyar lakosságot, majd a betelepülő szlávok, germánok, románok megtanultak latinul, hogy pár száz évvel később magyarul beszélhessenek
Kivonulásuk a tanultak szerint: Majd egy félév múlva meghalt Batu kán nagyapja, Dzsingisz kán, így az országból viharos gyorsasággal kivonultak!
  Kivonulásuknak valós okai a következők:
      1. Igen sok harcosuk odaveszett a Magyarországi hadjárataikban.
      2. Nem tudták megsemmisíteni a magyar haderőt, erre bizonyíték az is,hogy IV. Béla röviddel a tatárjárás után, már több külföldi hadjárat élén visszafoglalta a tőle korábban kizsarolt nyugati megyéket.
      3. Közel 160 magyar várat nem sikerült bevenniük (Fehérvár, Esztergom,Veszprém, Tihany, Győr, Pannonhalma, Moson, Sopron, Vasvár, Újhely, Zala, Léka, Pozsony, Nyitra, Komárom, Fülek, stb.)
      4. A magyarországi háborús állapotokban a mongol hadsereg élelmezése is nehézséget okozott.

      Most jön a lényeg, ha időben előrecsúszunk 44 évet, akkor valóban Mongóliában tanítanak helyesen, mert Magyarországon elfelejtették tanítani azt a röpke tényt, hogy:

      1. Nogaj kán 1285-ben, az addigi legerősebb seregével, az Aranyhordával indult a magyarok ellen (a 2. tatárjárás) Pestnél IV. László csatlakozott kunokkal hülyére verte, majd a keleti Kárpátok szorosain át kiűzte őket. Torockónál a Székelyek segítségével győzött, és az utolsó túlélő mongolt is kiűzték az országból, de még Vizsolynál Baksa György, majd Borsa Lóránd is fölpofozta őket.
 Ezt a Mongolok valószínűleg "Magyar járásnak" hívják.
      Köszönöm a figyelmüket!
Ja! Volt egy másik mondata, "Ha egy mongolt megkérdezel, hogy miért van akkora országuk a népességükhöz képest, akkor a válasz a következő: visszavárjuk a Magyarokat!"Köszönjük a meghívást, udvarias, de maradunk."

Forrás: Internet