Hotyka

A német médiában számtalan felületen megjelent az a döbbenetes információ, hogy az Orbán-kormány kipusztította a budapesti állatkertben élő alföldi pettyes hotykát. Idehaza rögvest facebookcsoport alakult a kedves kis élőlény megmentésére, tudósok és közéleti személyiségek tucatjai ítélték el e barbár cselekedetet.

 

Magyar és európai írók, zeneszerzők, értelmiségiek sorakoztak fel a kormánnyal szemben e gyalázat hallatán. („A jobboldali magyar kormányról eddig is tudtuk, hogy mindenre képes, na de, hogy a pettyes hotyka…” kezdettel Sciff András szerzett oratóriumot Konrád György novellájára.)

Kacagva demonstráló fiatalok szállták meg a gorilla ketrecét, különböző feliratú trikókat viselve. („Ma az alföldi pettyes hotyka, holnap a gorilla, holnapután a cigányok, a zsidók és minden demokrata!”)

Dühös hangvételű közleményt jelentetett meg az Európai Parlament, a Rágalmazásellenes Liga és a Simon Wiesenthal Központ. A bécsi és berlini színházigazgatók együtt tiltakoztak az alföldi hotyka művészi megalázása ellen. (Ez okozott némi zavart, amíg ki nem derült, hogy összekeverték Alföldi Róberttel.). Többen is megemlítették, hogy Hitler is negatívan viszonyult a hotykához, amit nem tartott árja állatnak.

Balogh Zoltán elnézést kért a hotyka kiirtása miatt, és ígéretet tett, hogy személyesen tesz mindent jóvá. Időközben a kormányszóvivői iroda kinyomozta, hogy a budapesti állatkertben sosem volt hotyka. Nem azért, mert kiirtották, hanem mert sosem volt.

Kálmán Olga és vendégei együtt hörögtek az ATV-n: „Még le is tagadják ocsmány, gyáva módon!”

Végül egy alsótagozatos kisdiák jött rá a google kereső segítségével, hogy ilyen állat nem is létezik. Na jó, egyezett bele Bajnai. Lehet, hogy nincs hotyka, de az elmúlt hetek bebizonyították, hogy ha lenne, Orbánék kiirtanák.

A Népszavában vitriolos publicisztika kürtölte világgá: ezek a fideszesek annyira hülyék, hogy nem is tudják, hogy nincs ilyen állat. És ezek vezetik az országot?

Ungváry Zsolt
Demokrata2013.április 10.