TÖRTÉNELEMPORTÁL

„A Kárpátia Stúdió által megjelentetett lap független, a históriai objektivitás értékét követi, és a mai magyar társadalom történelmi ismeretei gyarapításának szolgálatában áll. …A lap célkitűzése kettős: egyfelől olyan eseményeket elevenít fel, amelyek feledésbe merültek, másfelől pedig szórakoztatni akar”

 

Örvendetesen megszaporodott a történelemmel, a múlttal foglalkozó kiadványok száma.
Így megjelent a Történelemportál 2. száma is

A sok érdekes írás közül kiemelném Éhn László írását, melyből mi esztergomiak megismerhetjük, annak az embernek a történelmi szerepét, akiről szlovák barátaink a Duna bal partján elhelyezkedő ősi Párkányt elnevezték Sturovonak.
Ízelítőül egy rövid életrajzi összefoglalót olvashatnak a cikkből.

A szlovák nemzeti panteon legfőbb alakja

Ludovit Stur 1815-ben született Zayugrócon, az ottani tanító fiaként.
Győrben, majd Pozsonyban tanult, ahol a szlovák diáktársaság vezetője lett. 1837-1838-ban a pozsonyi evangélikus líceum szláv tanszékén helyettes tanár, itteni tanítványai alkották később a szlovák nemzeti mozgalom legfontosabb bázisát.
1848-1849-ben a törvényes magyar kormány ellen felkelést szervezett, sikertelenül.
1849 után nem vállal semmilyen hivatalt, a szlovák irodalomnak szenterlte életét.
1855 végén, saját bevallása szerint, vadászat közben egy árkot átugorva olyan szerencsétlenül esett el, hogy a vállán átvetett puska elsült, és lábon lőtte magát. Nem sokkal később ebbe a sérülésébe halt bele.

Az ajánlott írás – A szlovákok és a magyar szabadságharc címmel - kimondottan Stur politikai szerepét tárgyalja és nem tér ki irodalmi munkásságára.