BÚCSÚZÓ FECSKECSAPAT

Szent István ünnepe után többnyire véget ér a kánikula, a forró időszakot enyhén simogató napok váltják fel. kellemesen cirógatnak a napsugarak, enyhe szellő borzolja a vizek hátát, a kék ég alatt gólyacsapatok úsznak dél felé, és a hónap utolsó napján már az első téli vendégekkel találkozhatunk.
 

Százával gyülekeznek a fecskék a villanyvezetékeken. Időnként játékosan felrepülnek, de nyomban utána újra a drótra ereszkednek. Csak akkor cikáznak vészhangokat hallatva szerteszét, ha a gyors röptű kabasólyom közeledik valahonnan.

A füsti fecskék a költések befejezte után, augusztusban és szeptemberben, nagy csapatokban a nádasokban éjszakáznak. Esetenként akár több tízezer madár pihen együtt. Sajnos ugyanezt teszik később, Észak_Afrikában is, ahol gyakran seregélyekkel osztják meg a nádszálakat. A seregélyek azonban Algériában és Tunéziában nemkívánatos vendégeknek számítanak, milliós csapataik az olajligetekben torkoskodnak. Több alkalommal is előfordult, hogy nemzetközi tiltakozás ellenére, repülőgépekről méreggel permetezték le az éjszakázó madarakat. Velük együtt aztán az ugyanott pihenő fecskék tíz vagy akár százezrei is elpusztulnak.
Füsti fecskéink Afrika déli felére vonulnak, ezt a Dél-afrikai Köztársaság területén megkerült magyar gyűrűs példányok is bizonyítják. De jelentettek hazai fecskéket útközben, például Csádból, Nigériából vagy Kenyából is. Megfigyelések szerint egy-egy alkalmas helyen, például kakaóültetvényen milliónyi villás farkú madár is összegyűlhet. Ott már nem mérgezik őket, de nagyon sok veszélynek vannak kitéve, amíg márciusban újra megjelennek a hazai vizek felett

Schmidt Egon