IN MEMORIAM NAGYFALUSI TIBOR (1937-2014)

Esztergom modernkori kultúrtörténetének megkerülhetetlen alakja volt Nagyfalusi Tibor. Hosszú körmondatait nem mindig tudtuk követni, de tudását, műveltségét, elhivatottságát senki nem vonhatta kétségbe. Egyik fontos művéből „Műhelyből-emlékhely” /Babits és esztergomi házának válságos évei. 1933-1961/ megismerhetjük az előhegyi ház történetét, melynek középpontjában természetesen Babits Mihály áll. Ebből a dolgozatból származó idézetekkel emlékezünk Nagyfalusi Tiborra.
 

1961-ben kerültem Esztergomba, 24 éves, kezdő magyar-szakos tanárként, és itt lettem (viszonylag haladó) Babits olvasó: úgyszólván minden lényeges ismeretemet itt szereztem Babitsról. Hogy éppen itt, az egyik legfőbb emlékhelyen: - bizonyos, hogy nem merő véletlen. Még biztosabb, hogy annak a szellemi életnek is köszönhető, amelynek egyik műhelye a városi könyvtár volt (1971 óta Babits nevét viseli, s nyolcadik éve a munkahelyem.) Amikor már magam is „bedolgozója” voltam, akkor tudtam meg, hogy beltagjai – főként Dévényi Iván, Martsa Alajos, Zolnay László – mennyit tettek azért, hogy az előhegyi emlékhely 1961. augusztus 6-án megnyílhatott: és – úgy is mint jelképes, úgy is mint anyagot adó forrás – újabb erőt öntött az esztergomi értelmiségi műhelyek munkájába, törekvéseibe. …
Úgy tíz nappal az emlékmúzeum avatása után érkeztem meg Esztergomba: hamarosan – talán egy-két hét múlva – felkaptattam az Előhegyre. A ház tornácán egy magas, szikár, hegyes bajuszú úr fogadott. Nyárs egyenességű, szigorú tartású volt, de szemében valami góbés huncutság.. Nyakában bőrszíjon egy komoly tábori látcső lógott, amit szívesen (és ingyenesen! hiszen még csak 1961-et írtunk…) felkínált, hogy nézzek körül az augusztus végi verőfényben fürdő panorámán. …ezt a távcsövet máig a szemem előtt tartom: Ez hozta közel hozzám – és végleg – a várost is, Babitsot is. Babits Esztergomát – és Esztergom Babitsát Babits helyi történetét is, de elsősorban azt, ami ennek értelme, mert életet ad: idő-és térbeli határok fölött megszólaló műveit.”

A dolgozat számos Babits idézetéből itt egyet citálok:

„Esztergomot évek óta úgy tekintem, mint legkedvesebb otthonomat, pihenő – és munkahelyemet. Otthon-érzésemet nem csak a természet szépsége és meghittsége táplálta, hanem az a kedvesség és melegség is, amit a város lakossága irántam mindig tanúsított. Igazán ünnepem lesz, ha ennek a kedves városnak művelt közönségével, mint író is szemtől-szembe megismerkedhetem”..”

…Mielőtt bemennék /Nagy Zoltán ügyvéd/ a betegszobába a nyitott verandán – az autogram-fal előtt – beszélgetnek Babits feleségével.”…ismét megjelenik szemében a gond, a vívódása. Mit csináljon? Vigye Pestre a beteget, vagy maradjon még itt?..Babits nem akar elmenni, ragaszkodik falusi házának csendjéhez, levegőjéhez. Esztergom mindig jót tett neki, tavaly valósággal csodát művelt, annyira magához tért itt. Tanácsolom, hogy maradjanak még. Valahogy úgy érzem, hogy esztergomi otthona jobban köti a beteget az élethez, mint egy kórházi szoba.”
„És a ház, a kert? Az országot is feldúló vész, ez a hamarosan „veszetté bőszült szörnyeteg” ellenkező olvasatot adott az előhegyi földcsuszamlásnak. A történelemét nem kerülte el a gazdátlanná vált – s hamarosan házőrzőjét is vesztett menedékét.”

…”pedig az előhegyi ház – legalább a ház – megmaradt. Nem annyira romos, mint inkább igencsak leépült állapotban: ugyanis fosztogatóit az építőanyagok piaci hiánya is sarkallta…Nem a háborús rombolás,  hanem a máshol újjáépítők folytatták, amit a lakatlan házon a természet pusztító erői elkezdtek …

Nagyfalusi Tibor dolgozatában 64 oldalon végigkíséri az előhegyi ház történetét 1961. augusztus 6-ig, amikoris felavatták az ország első Babits Emlékmúzeumát.
2008ban a Babits év alkalmával felújították, restaurálták az épületet, mely ma Magyar Nemzeti múzeumba integrálódott.
Minden esztergominak, de nyugodtam mondhatjuk, minden irodalmi érdeklődésű magyarnak időről-időre fel kell keresnie. Erre a látogatásra lelki felkészülést is jelenthet Nagyfalusi Tibor munkája, mely az interneten is elérhető. /www.vkesztergom.hu digitális könyvtár Esztergom Évlapjai 1983.