BESZÉLGETÉS DR. VIDA ZSUZSANNA FŐORVOSNŐVEL

A Vaszary Kolos Kórházban mindig is voltak tudományos fokozattal bíró orvosok, elég csak Darabos és Lélek tanár urakra vagy Leel-Őssy professzor úrra utalnom. Dr. Kovács Márta távozása után sem maradtunk PhD-s orvos nélkül. Dr. Vida Zsuzsanna főorvosnőt erről kérdezem:
 

-Több éve kezdtem el a felkészülést még a Honvéd Kórházban, ahol 9 évig dolgoztam az alváslaboratóriumban. Aztán úgy alakult az életem, hogy eljöttem onnan és most részben a törökbálinti alváslaboratóriumban, részben pedig (heti két napot) itt Esztergomban dolgozom. Itt fejeztem be, és értem el 2015 márciusában a tudományos fokozatomat.
Ön most a legmagasabb képzettségű orvos kórházunkban.
-Inkább azt mondanám, a szomnológiában! Indítottunk itt egy alvás szakrendelést és csütörtök délutánonként a különféle alvászavaroktól szenvedő betegeket fogadom itt a neurológia ambulancián.  Egyre több beteget küldenek hozzám a családorvosok, az orr-fül- gégészek és a kardiológusok is.
Nem tervezi, hogy Törökbálintról áthelyezi székhelyét Esztergomba?
-Egy alváslaboratórium kialakítása hosszútávon nagyon szép dolog lenne itt Esztergomban. Álmodozunk róla Sátori Mária főorvosnővel, de ez egy nagyon költséges projekt lenne. Jelenleg itt szűrő vizsgálatokat végzünk. A kórháznak van egy poligráf készüléke, ezzel az alvásfüggő légzészavarban – horkoló – betegek állapotát fel tudjuk mérni, és ha szükséges ezután az alváslaboratóriumba irányítjuk őket.
Miért választotta munkahelyéül Esztergomot?
-Sátori főorvosnővel való személyes kapcsolatom a magyarázat. Mi együtt dolgoztunk a Péterfyben. Én medikus nővér voltam, ő pedig pályakezdő orvos. Nagyon sok kalandos ügyeletet töltöttünk el együtt. Amikor végeztem visszakerültem a Péterfybe és a kapcsolatot tartottuk. Az alváslaboratóriumban eltöltött évek után úgy gondoltam, hogy az általános neurológiával is szívesen foglalkoznék. Hiányoztak a neurológiai betegek. Egy telefonbeszélgetés után, amikor lehetőség adódott egy félállás erejéig, kihasználta azt és már 4 éve dolgozom a kórház Neurológiai Osztályán.
Hetente csak rövid időt tölt nálunk, nem mindenki ismeri. A tudományos fokozatáról is csak kevesen tudnak. Próbáljunk ezen változtatni!
-1989-ben kaptam meg a diplomámat és a pályámat a Péterfy Sándor utcai kórházban kezdtem. 1 évet Angliában is eltöltöttem egy neurológiai osztályon. Hazatérve néhány évet a gyógyszeriparban dolgoztam. Onnan kerültem a Honvéd Kórházba.
Miért választotta az orvosi hivatást?
-Nincs orvos a családunkban, de 4. gimnazistaként az állatorvosi és az orvosi pálya között gondolkodtam. Az előbbi a szüleimnek nem tetszett, ellenezték, és így döntöttem az orvosi egyetem mellett. Amikortól döntöttem, attól kezdve számomra eldöntött kérdés volt, hogy az idegrendszerrel fogok foglalkozni. Az egyetemi évek alatt az első év után kötelező ápolási gyakorlatot is idegosztályon töltöttem a Péterfy Sándor utcában. Megkedveltem az ottani körülményeket, orvosokat, nővéreket. Az osztályt akkor Gács Gyula tanár úr vezette, akitől később a szakmát tanultam. Máig is szeretettel és tisztelettel gondolok rá, szakmai példaképemnek tartom. Az egyetemi évek alatt medikus nővérként végig ott dolgoztam. Sokat tanultam az orvosoktól, nővérektől. Soha fel se merült, hogy más szakterület felé forduljak.
Hogy érzi magát a Vaszary Kolos Kórházban?
-2 napot töltök itt egy héten. Amennyire lehet az osztályos munkába is igyekszem bekapcsolódni. Nyilván a 2 nap bizonyos korlátot jelent, de úgy érzem sikerült az osztály életébe beilleszkednem. A főorvosnővel pedig régi személyes, jó kapcsolatom van.
Kórházunkban nagy hagyománya van a neurológiai betegellátásnak, elég csak Leel-Őssy professzor úrra utalnom.
-Így van. Nagyon sok centrum működik ma is az osztályon, az elődökhöz méltó színvonalas munkára törekszünk. Vannak bizonyos nehézségek például az MRI elérhetőség nehézsége. Neurofiziológiai részlegünket külön kiemelném, hisz Budapesten sincs sok olyan részleg, amit Tóth főorvosnő itt kialakított.
Hogyan látja a neurológiai jelenét és jövőjét?

Az utóbbi évtizedekben a neurológia nagyon sokat fejlődött. A sclerosis multiplex, az Alzheimer kór, a stroke kezelésére gondolok. Az én speciális szakterületem, az alvásmedicina 20 éve indult Magyarországon. Rohamléptekkel halad előre, mind a kutatás, mind a gyógyítás területén. A számítógépes poliszomnográfiás vizsgálatokkal olyan eltéréseket is felismerhetünk, melyeket korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Az alvásmedicina egy abszolút határterületi tudomány, hisz a horkolós beteget meg kell néznie orr- fül-gégésznek, ismernie kell a kardiológusnak. Túlsúlyos, dohányos tüdőbetegek között is gyakran fordul elő, tehát tüdőgyógyászoknak is hozzá kell szólniuk a kezeléshez.

Köszönöm a beszélgetést   
Tudományos fokozatához gratulálok!

Osvai László dr.