IN MEMORIAM DR. VARGA DÉNES (1933-2015)

Lakásának egy kiemelt és egyben meghitt része volt az a nagy asztal, amit gyakran ültek körül barátai és 1-1 pohár bor mellett órákig tartó beszélgetések zajlottak itt. Jómagam többször ülhettem az asztal mellett. Itt készíthettem interjút többek között Lélek István tanár úrral, Csenohorszky Vilmossal. Mostantól Varga Dénes széke üresen marad!
 

1932-ben Budapesten született és középiskolai valamint egyetemi tanulmányait is a fővárosban végezte.
Érdekes, hogy először az állatorvosira vették fel és csak 1 év után került át az Általános Orvosira, ahol az anatómiát Kiss Ferenctől, a belgyógyászatot Magyar Imrétől tanulta.
A diploma megszerzése után Esztergomban helyezkedett el, ahol már a kötelező gyakorlatokat is végezte. A szülészet emeletén lakott. Rövidesen megismerkedett Rajner János, a népszerű Muki bácsi lányával, akit feleségül is vett. Ebből a házasságból 2 gyermek született.
Úgy ítélte meg, hogy apósa osztályán nem lenne szerencsés dolgoznia és Rajner János segítségével került 1960-banm Dunaalmásra, ahol 3 évig volt körzeti orvos.
Az esztergomi Rendelőintézet igazgatójának – Schwartz Pál – hívására jött vissza Esztergomba, a 7. sz. szenttamási körzetbe.
Esztergom körzetiorvosi gárdáját ekkor az alábbi kollegák alkották:
Takács János, Takáts József, Zágonyi László, Olajos János és Kertvárosban Nagy Pál.
18 hónapig betöltötte a tisztiorvosi állást is. Ebben a minőségében részese volt a szülészet bővítésének és a gyermekellátás megszervezésének. Nem vonzotta azonban ez az adminisztratív állás és gondoskodva utódjáról ( dr. Kisdéry Bertalan) lemondott róla.
Szoros, jó kapcsolatot tartott apósával, akinek betegsége során hetenként ő hozta Budapestről Esztergomba Muki bácsi barátját Mosonyi László professzor urat.

Mint körzeti orvos, abban a szerencsés helyzetben volt, hogy rendelője a saját házában volt.
Ő lett a környék orvosai közül az első vállalkozó családorvos. Több kollega töltötte nála az általános orvostani szakvizsgához szükséges gyakorlatát.
Ő volt annak idején a Pilisi Állami Gazdaság, a SZIM, a Kályhagyár, az ÁFÉSZ, az UNIKER, a MIM üzemorvosa mellékállásban. Mindezek kellő anyagiakat biztosítottak számára. Szüksége is volt rá, hisz 41 év és 90 napos munkaviszony után 16 320 forintban állapították meg a nyugdíját.
Barátjának mondhatta többek között Mátyus Lajost, Lélek Istvánt, Csernohorszky Vilmost, Olajos Jánost, Nádori Rezsót, Vilmos atyát…

Egy nyilvánosan is megjelent riportban közel 20 éve, arról kérdeztem mennyire érzi magát elégedett embernek:
„Nem tűztem ki magam elé elérhetetlen célokat. Nem éreztem magamban soha kirobbanó tehetséget. Közkatonára is szükség van, nem lehet mindenki parancsnok. A mindennapi életemet békében szeretném élni. Szeretem a barátaimat. Azt remélem, hogy sokat nem ártottam az embereknek, szándékosan biztosan nem. Mindig vigyáztam, hogy nagy hibát ne kövessek el. Ha mégis előfordult, Isten bocsássa meg, akaratomon kívül történt.”
Élete vége felé sokat betegeskedett
Végül is az Úr 83 évet adott neki.
Nyugodjék békében!
Emlékét megőrizzük!

Osvai László dr.