MERCEDES

A köztudatban úgy él a Mercedes márkanév eredet. hogy Daimler úr, vagy Benz úr annyira szerette Mercedes nevű leányát, hogy egyre sikeresebb autóik is ezt a nevet viselték. Mielőtt belebonyolódnánk abba, hogy végül is melyik feltaláló gyermeke volt a névadó, gyorsan mondjuk ki: egyiké sem.
 

A történetbe egy rendkívül kalandos életű milliárdos, bizonyos Emil Jellinek nevét kell belehúznunk, ugyanis az ő 1889-ben született leányát nevezték Mercedes Adrienne Manuela Romana Jellineknek.
Jellinek úr egy lipcsei rabbi családjába született. Fiatalemberként Észak-Afrikában dolgozott, aztán Bécsben egy francia biztosítótársaságot vezetett. Nagy vagyonát dohánykereskedéssel szerezte. Úgy írják róla, hogy munkamániás volt, amit talán az is igazol, hogy Franciaország osztrák konzuli tisztségét is ellátta. Telente Nizzában pihent, itt találkozott először az automobillal. Méghozzá egy Gottlib Daimler autókészítő műhelyéből kikerült darabbal, amely 1889-ben a párizsi világkiállításon keltett nagy közfigyelmet.
Emil Jellinek 1893-ban látogatta meg Daimlerék cégét. Beleszeretett az autóba, minden évben rendelt magának egyet, 1898-ban pedig legújabb autójával, a négyhengeres Daimler Phonix túrakocsival benevezett a Tour de Nice versenyre.
Autója leánya, Mercedes nevén szerepelt a startlistán. Két évvel később a Daimler Phonixet jelentősen továbbfejlesztették.
Jellinek úr harminchat darabot rendelt belőle, több mint félmilliárd márka értékben. Két feltétele volt az üzlet megkötésekor: az egyik: hogy övé legyen a kizárólagos értékesítési joga Amerikában, az Osztrák-Magyar Monarchiában és Franciaországban. A másik feltétel, amelynek beteljesülését az előzőnél sokkal jobban ismeri a világ: az autók szeretett leánya, Mercedes (jelentése spanyolul kegyelem) nevét viseljék.
A nagytételű vásárlás óriási reklámot csinált a Daimler cégnek. Két év múlva a híres milliárdos, Rockefeller is Mercedesszel járt, akárcsak kor – és milliárdos társa Vanderbilt úr.
Jellinek úr nem csak munkamániás, hanem mániás névadó is volt. Első felesége halála után újra megnősült, második házasságából is született egy kedves leánya, Maja. Amikor Gottlieb Daimler fia, Paul Daimler Ausztriában megalapította helyi cégüket, egyik első típusukaz Emil Jellinek kéréssére Majának nevezték el.
Forrás: Magyar Hírlap
2015 augusztus 15.
SCH