„MORPHEUSZ ÚJJÁSZÜLETÉSE”

Abaújszántón a Neriva Pharma KFT új morfingyárat kíván építeni – olvashattuk a közelmúltban. Egykor hazánk a morfingyártás európai vezetője volt. Az Alkaloida és az idén 120 éve született Kabay János neve szorosan összefonódott. Mit is írt erről Szállási tanár úr?
 

 

A mákfejből nyert ópium fájdalomcsillapító hatása ősidők óta ismert, legfontosabb összetevőjét, a morfinnak nevezett színtelen, kristályos alkaloidát viszont a német Sertürner "csak" 1805-ben izolálta, egy szerény kis vidéki laboratóriumban. Több gyógyszerről állították már a hivatásbeliek, hogy nélkülük nem szívesen lennének orvosok. Erre a 2 cgr-t tartalmazó 1ml-es ampullára ez ma is érvényes. A padeborni gyógyszerész zseni találmányát csak jóval halála után kezdték hatásosan alkalmazni, miután a francia Pravaz a róla elnevezett fecskendőt felfedezte. A parenterálisan adható morfin áldása már az 1870. évi francia-porosz háborúban megmutatkozott. Főleg az utóbbiak javára, mert ők alkalmazták előbb a sebellátás terén. Az pedig köztudott, hogy a második világháború idején minden amerikai katona zsebében ott lapult a kis varázsfecskendő, a sokkos állapot kivédésére. A győztesek kezében utólag ez is fegyvernek bizonyult.
 
Ha külföldön feltűnik egy-egy kiválóság, szeretjük mindig a magyar megfelelőjét megtalálni. Így lett Hatvani a "magyar Faust", Arany János pedig a" ballada Shakespeare"-je. A párhuzam nem mindig találó, a morfingyártás terén azonban igen. Kabay Jánosnak hívják, markáns arcképe sok gyógyszertárban látható. A Szabolcs megyei Büdszentmihályon / ma Tiszavasvári / született 1896. december 27-én. A gimnázium elvégzése után 1915-ben vegyészmérnöki hallgatónak iratkozott be, a háborút követően rövid ideig nagybátyjának, Kabay Péternek hajdúnánási gyógyszerésznek lett a gyakornoka. A farmakológiai fakultásra 1920-ban iratkozott, oklevelet 1923-ban szerzett, majd visszatért a hajdúnánási gyógyszertár kis laboratóriumába.
 
A zsenikre jellemző kitűnő ösztönnel figyelme arra összpontosult, miként lehetne a máknövényből az alkaloidákat az ópium-fázis kiiktatásával előállítani! Érdeklődésére mások is felfigyeltek, így a következő évben már a Gyógynövénykísérleti Intézet munkatársa lett. Rövidesen kidolgozott egy új eljárást a zöld gubók tartalmának kivonására. A vesztett világháború után a tőkehiányt ötlettel kellett pótolni. A maga szerkesztette gépekkel eljárását 1927-ben szabadalmaztatta, így 70 évvel ezelőtt megalakította az Alkaloida Vegyészeti Gyár Részvénytársaságot gyakorlatilag családi alapon és szülőhelyén megkezdődhetett a magyar morfingyártás.
 
Újdonságnak számított a learatott, zöld mákot a helyszínen összeaprítani, kivonógépbe helyezni, majd párlatát a laboratóriumba szállítani, ezzel sok időt és energiát megtakarítva. Lángelméje akkor villant világra szólóan, amikor felismerte, hogy az addig csak fűtésre szánt száraz mákszár és gubó nyersanyagként hasznosítható. A kis vidéki gyár évi termése tíz év múlva már elérte a 725 kg tiszta morfint, amelynek döntő része kivitelre került. Minden akadály ellenére, mert a hagyományos ópiumtermelő országok féltették előjogaikat, tartottak a versenytől. Hazánkat a legképtelenebb váddal illették, nyakunkra küldték a Nemzetek Szövetsége Kábítószerellenőrző Bizottságát, "leleplezésünkre". Mintha új eljárásunkkal a hagyományos drog export, az állami színtű ópiumcsempészet anyagi haszonélvezői lennénk. A bizottság tagjai akkor lepődtek meg, amikor Kabay zseniális újítását, az ópium-fázis kiiktatását tapasztalhatták. Az ampullázott morfin viszont már szakavatott kézbe kerül, ellenőrzése az importáló állam feladata. Így a rászokás veszélye lényegesen kisebb, mint az ópium esetében.
 
Kabay János sajnos a negyvenedik életévében egy orrfurunculus áldozata lett. Nevét így is örökre beírta a fájdalomcsillapítás történetébe. Az alatt a szűk évtized alatt kitűnő munkatársakat nevelt, akik a morfin után kodeint és etilmorfint is extraháltak. Igaz, ma már léteznek más analgetikumok, köhögéscsillapítók, légszomjcsökkentők. A magyar alkaloidák azonban ma is exportképesek. Míg a nyers mák feldolgozása szezonhoz kötött, addig Kabay módszerével az érett mák szemeit kiszüretelhetik, a visszamaradt gubó és száradt szár egész esztendőben rendelkezésre áll. Ma a Morphium hydrochloricum 2 %-os + Atropinum sulphuricum 0,05 %-os ampullázott oldatát, illetve annak 1 és 3 %-os változatát a Debreceni Biogál állítja elő. A gyárat Hajdúsági Gyógyszergyár néven 1951-ben alapították. / E sorok írója medikusként még részt vett az alapozó földmunkákban, természetesen önként! / A vállalatba olvadt 1960-ban a Debreceni Gyógyszergyár, amelyet 1912-ben Rex Ferenc alapított. Az összevonás után lett Biogál Gyógyszergyár.
 
Ha a Kabay-féle felfedezések kora lejárt volna is, a leghatásosabb fájdalomcsillapító ideje még nem.
 A zseni nevét erkölcsi kötelességünk megjegyezni, az évfordulótól függetlenül.
 
Szállási Árpád dr.
1997. szeptember