AZ ONLINE VILÁG LEHET A PSZICHOPATÁK ACHILLES-SARKA

A pszichopaták és nárcisztikusok remekül tudnak manipulálni. Ám ha online kommunikációról van szó, kontrolljuk jelentősen lecsökken – egy új kanadai kutatás eredményei szerint legalábbis. „A tárgyalás sötét oldala” címre keresztelt kutatási beszámolóban 200 kanadai egyetemi hallgatót vizsgáltak meg.

 

A diákok közül sok esetben megtalálható volt az úgy nevezett „sötét triász” (Dark Triad, DT) spektrum személyiségjegye, mint amilyen a nárcizmus, pszichopátia, valamint machiavellizmus.

A nárcisztikusok grandiózus, legtöbbször önmagukat tömjénező személyiségek, míg a pszichopaták esetében sokszor csökkent az empátia. A machiavellista személyek pedig mint „számító manipulátorok” vonultak be a köztudatba.

„Bár már régóta állnak a kutatók érdeklődésében a DT személyiségek és az, ahogyan az ’átlagos’ emberekre hatni tudnak, igen kevesen foglalkoztak eddig azzal a kérdéssel, hogy hogyan viselkednek ők az online térben” nyilatkozta a cikkben közölt vizsgálatot vezető Michael Woodworth pszichológus professzor.

A résztvevőket a kutatás során vagy olyan csoportba osztották be, hogy szemtől szemben találkozzanak partnerükkel, vagy pedig számítógép közötte össze őket. A feladat az volt, hogy úgy tárgyaljanak koncertjegyekről, hogy a lehető legtöbb pénzt keressék ezzel.

Az eredmények szerint a „sötét triász” jegyeivel rendelkező személyek élőben sokkal sikeresebben tudtak tárgyalni, mint online. Azok pedig, akik a DT vonások mentén alacsonyabb pontszámot értek el, 12,5 százalékkal jobban teljesítettek az online tárgyalások során, mint amikor szemtől szemben találkoztak partnerükkel.

„A vizsgálat konklúziói elég egyértelműek – ha kivonjuk az egyenletből az olyan nonverbális jegyeket, mint amilyen a testbeszéd, egyre könnyebbé válik a nárcisztikusok és pszichopaták kifüstölése” magyarázta Woodworth.

Közel sem ez azonban az első vizsgálat, ami a pszichopátiás elme működésébe enged betekintést. Tavaly a montreali egyetem tette közzé eredményeit, miszerint a pszichopátiával jellemezhető személyek az agyi struktúrájuknak köszönhetően nem tudnak tanulni bűneikből.

A kutatók azt találták ugyanis, hogy a pszichopaták azért nem tudják a tipikus módon feldolgozni a büntetést, mivel „mind a szürkeállományban, mind pedig specifikus fehérállományi rostszálak esetében strukturális anomáliákat mutatnak”.

A szürkeállomány megfelelő részei olyan jelenségekkel hozhatók összefüggésbe, mint a bűntudat, szégyenérzet és empátia; míg a fehérállomány vonatkozó struktúrái esetében a jutalmak és büntetések feldolgozása történik.

Az idézett vizsgálatban a pszichopátiás személyiségek „abnormális választ” mutattak a büntetésekre. A szerzők konklúziója szerint elképzelhető, hogy tetteiknek kizárólag a pozitív és nem a negatív következményeire fókuszálhatnak.

Forrás: MOK –Webdoki 2016.05.03.