BESZÉLGETÉS DR. ROSARIO VIJAYARAJ SZAKORVOSSAL

Aligha van már hazánkban olyan kórház, ahol ne dolgoznának más országból érkezett orvosok. Az esztergomi kórház sem kivétel. Rosario doktor nem átmeneti jelleggel érkezett hozzánk és tökéletesen beilleszkedett az intézmény mindennapi életébe.
 

Mióta dolgozol a Vaszary Kolos Kórházban?

-2010. január 4-én kerültem ide Dobó főorvos úrhoz, mint sebész rezidens. Azóta vagyok itt és jól érzem magam.  Itt szereztem meg a sebészeti szakképesítésemet is.

Hol végezted el az egyetemi tanulmányaidat és mikor?

-A választ messziről kell kezdenem. Indiából származom. Első diplomám vegyészeti volt. Eredetileg vegyész szerettem volna lenni. Ösztöndíjjal kerültem Oroszországba és ott az orvosegyetemre vettek fel. 2004-ben végeztem. Akkor már házas ember voltam. Feleségem félig orosz, félig magyar és a családi kötődés hozott Magyarországra 2004 októberében. 2007-ben honosítottam a diplomámat, azonban elsőre nem sikerült a sebészeti rezidensképzésbe bekerülnöm.

Könnyen ment a diploma honosítása?

-Nagyon nehéz volt. Mindenből magyarul kellett vizsgáznom, így bioetikából, farmakológiából, igazságügyi orvostanból és népegészségügyből is. A Balassi Bálint Intézetbe jártam intenzív magyarra, de apósom és a feleségem is sokat segített. Nekik köszönhetem a magyar nyelvtudásomat.
Az volt a célod, hogy Magyarországon sebész legyél?

-Az egyetem alatt is nagyon szerettem a sebészetet. Az ortopédia és a traumatológia tetszett igazán. Viszont Oroszországban ilyen területre nagyon nehéz bekerülni. Ezt belátva a sebészetre jártam be már az egyetemi évek alatt is. A colorectalis sebészet különösen felkeltette az érdeklődésemet. Az  IBD  (inflammatory bowel disease ) volt a kedvencem. Magyarországi pályafutásomat meg sem tudtam sebészeten kezdeni, ezért Dunaújvárosba mentem és aneszteziológia-intenzív terápián töltöttem el 1 évet. Ezután a Debreceni Egyetemre kerültem, már mint leendő sebész és Miskolcon töltöttem el 1 újabb évet az általános és mellkassebészeten.  Eközben családom Budapesten élt, és amikor tehettem, utaztam hozzájuk.

Esztergom hogyan merült fel, mint pályafutásod következő állomása?

-Nagyon messze voltam a családomtól és az utazás fárasztó volt. Még a honosításom idején önkéntesként dolgoztam a Nyírő Gyula kórházban. Itt ismerkedtem meg Benedek Zsolt főorvos úrral, akivel az idők folyamán baráti kapcsolatba kerültem. Ő később itt, Esztergomban dolgozott Dobó főorvos mellett. Amikor Budapesthez közelebbi munkát kerestem, azt ajánlotta, jöjjek Esztergomba. Úgy döntöttem, hogy ezt a felkérést elfogadom. Ez volt életem egyik legjobb döntése. Dobó főorvos, Benedek és Ungár főorvosok voltak, akiktől a legtöbbet tanultam. Dobó Istvántól technikát, Ungár Dénestől rengeteg gyakorlati fogást és emberséget tanultam. Benedek főorvos, mint jóbarát mindenben segített. Ők hárman indítottak el a sebészi pályán.
Mennyit operálsz?
-Tavaly már 800 felett jártam. Oroszországban, mint ösztöndíjasnak statisztikát kellett vezetnem. Ezt folytattam később is. Amelyik beteget nem kellett műtőasztalra fektetni, azt a beavatkozást nem számoltam be a statisztikába.
Melyik a kedvenc műtéted?
-Colorectalis sebész szeretnék lenni. Ezen belül az „IBD szerű” műtéteket kedvelem.

Milyen műtéti álmaid vannak?
-Szívesen operálnék hasnyálmirigyet,  gyomrot.

Milyen állampolgár vagy?

-Már magyar állampolgár vagyok. Ezt külön kellett kérvényeznem. Sokat tanultam erre a vizsgára, különösen magyar történelmet. Elsőre sikerült!

Milyen távlati terveid vannak Magyarországon?

-Szeretnék még sokat tanulni. Többféle műtétet megismerni, elsajátítani akár Magyarországon, akár külföldön.

Családod ma is Budapesten él?

-Igen, 2 lányom van: az idősebbik Emília 6 éves, a fiatalabbik Kornélia 2. Emília egyszer azt mondta: ő nem lesz orvos, mert azok soha sincsenek otthon.

Szeretném, ha beszélnél szülőhazádról is, ahonnan idáig vezetett az utad!

-Mindkét szülőm más-más indiai államból származik, Édesanyám Ándhra Pradesh, édesapám pedig Tamilnadu államból. Így 2 anyanyelvem van. Szülőhazámban 28 állam létezik.

Minden államnak külön nyelve van?
-Majdnem mindegyiknek. 17 államnak van erős irodalmi háttérrel rendelkező nyelve. Persze a kommunikáció igazi nyelve az angol. A szüleim azonban elsajátíttatták velem a hindi nyelvet is, így mára összesen 6 nyelven beszélek. A magyart volt a legnehezebb megtanulnom.
Hol születtél?
-Pondicherry-ben születtem, de egy kis faluban nőttem fel, oda jártam általános iskolába, majd a közeli középiskolába küldtek.

Amikor középiskolás voltál, tudtad, hogy hol van Magyarország?

-Persze. Egerszegi Krisztina nevét is ismertem, mert mindig szerettem az úszást. Először a II. világháborúról tanulva tudtam a térképen megmutatni, hogy hol van Magyarország. Akkor még nem gondoltam, hogy valaha magyarul is fogok beszélni. Otthon szerettem volna maradni.

Hogyan kerültél a vegyészet közelébe?

-Amikor gimnáziumba jártam, nagyon szerettem a kémiát és vegyész szerettem volna lenni. Később a Loyolai Szent Ignác Egyetemre kerültem. Ez Indiában egy előkelő egyetem, komoly felvételi követelményekkel. 3 év után itt szereztem diplomát. Először az üzemanyagokkal szerettem volna foglalkozni, majd változott az érdeklődésem és a farmakológia felé orientálódtam, így a gyógyszerészet került az érdeklődésem középpontjába. Ekkor nyertem el a már említett pályázatot, és kerültem Oroszországba.

Indiát mi nem nagyon ismerjük, de azt tudjuk, hogy egy más kultúrkör. Hogyan élted meg az alkalmazkodást Oroszországban és Magyarországon is?

- Bár a fiatalok gyorsan és könnyen alkalmazkodnak, mégis furcsa volt. Nálunk az emberi kapcsolatok nagyon közvetlenek. Egy barátért az életünket is odaadjuk. Európába kerülve úgy láttam, ez a fogalom itt nem feltétlenül ugyanazt takarja, mint nálunk.

Az orosz környezetet mennyire érezted másnak, mint a magyart?

-Magyarország egy barátságos ország, Oroszországban nagyon sok skinheaddel, neonácival találkoztam. Moszkvában erősnek éreztem a fajgyűlöletet. Ha egyedül sétáltam, minden hangra hátrafordultam, mert onnan volt várható a támadás. Kezdetben Magyarországon is hátrafordultam, de rövid idő után már nem figyeltem erre.

Mikor jártál utoljára szülőfaludban?

-Tavaly novemberben látogattam haza. Szüleim most is ott élnek. Éppen árvíz okozott gondot a faluban.

Ezek szerint egy indiai kis faluban tudják, merre van Esztergom?

-Szüleim már 3x voltak Esztergomban. Nekik nagyon tetszik a város. Keresztények, római katolikusok vagyunk. Amikor elvittem őket a Bazilikába másfél órát ültek benn. Én a feleségemmel kint vártam őket.

Indiában hogyan viszonyulnak a kereszténységhez?

-India nem keresztény ország, de több keresztény él ott, mint Magyarországon. Az összlakosság 1,8-1,9%-a keresztény, ebből 1,3 katolikus.

Vallásbéke van?

-Mi indiaiak forróvérűek vagyunk. Egymás között mindig veszekszünk, de minden külső hatásra összezárunk. Indiai-pakisztáni konfliktus esetén minden indiai egymásba kapaszkodik. Így volt ez most is otthon, az árvíz idején. Nem számít ilyenkor kinek milyen a vallása. Mondok egy példát: A faluban a hinduk megengedték, hogy a gyerekeknek húslevest főzzenek a hindu templomban!

Hogyan fogadtak érkezésedkor Magyarországon?

-Nagyon barátságosan. Rosszabbra számítottam. Először sajnálták bennem a nyelvtudás nélküli külföldit. A betegek is mindig segítettek, pedig eleinte rosszul beszéltem. A magyar igekötők használata nekem nagyon nehéz volt, de végülis egy sebész számára, végső soron nem az igekötők, hanem a szike használata a legfontosabb.

Itt a kórházban hogyan fogadtak?

-2009. december végén jöttem Esztergomba. Dobó és Nagy főorvosok a műtőben éppen operáltak.  Amikor kijöttek, bemutatkoztam és azt mondtam: itt szeretnék dolgozni. Dobó főorvos azt kérdezte: innen akarok szakvizsgázni? Persze – válaszoltam. Január 4-én kezdtem dolgozni. Ungár főorvos elvitt valamennyi osztályra és bemutatta a várost is. Rá később is mindenkor számíthattam.

A város hogy tetszett?
Falusi gyerek vagyok. Nekem Budapest nagyon zsúfolt volt, Moszkváról nem is beszélve. Békés város ez. Ennek a városnak a levegőjében van valami, ami megnyugtatja az embert. Bármikor, ha elfáradok vagy feszült vagyok, felsétálok a Bazilikához és megnyugszom.

Mi volt az első műtéted Esztergomban?

-Dobó főorvos úrral együtt csináltam egy Kádár szerinti gastrostomát.

És életed első műtétje?

-Egy femorális amputáció volt még Miskolcon.

Köszönöm a beszélgetést. Érezd jól magad továbbra is nálunk. Menj el a világ különböző helyeire tanulni és gyere ide vissza gyógyítani az esztergomi és környékbeli betegeket.

-Egy indiainak az a szabály, hogy ahol kezdett, oda vissza kell térnie, ez az élet köre, és nekem itt kezdődött a sebészet

Osvai László dr.