A PSZICHOPATÁK KÖZTÜNK ÉLNEK

Egyetemi tanulmányaim során a pszichológia témájú tantárgyak mindig is a kedvenceim közé tartoztak, azt gondoltam, sok mindent tudok ebben a témakörben, mégis megdöbbentő erővel hatott rám az az interneten olvasott tény, hogy minden századik ember pszichopata (antiszociális személyiségzavar).
 

Sőt, lehet ennél magasabb is a számuk, mert bizony gyakran még a pszichiátereiket is képesek megtéveszteni. Az is lehetséges, hogy nap mint nap találkozol egy-egy pszichopatával vagy szociopatával (állítólag nincs lényegi különbség közöttük), lehet, hogy együtt dolgozol vele, vagy egy családtagod, vagy a szomszédod, vagy a főnököd, vagy akár egy település vezetője.

Mik is a  jellemzői egy ilyen embernek?
A legveszélyesebb talán az, hogy úgy néznek ki, mint bárki más, sőt sokszor vonzóbbak, közvetlenebbek az átlagnál. Első megközelítésre az antiszociális személyiségzavarban szenvedő ember nagyon barátságos, elbűvölő, intelligens, mindig azt mondja, amit elvárnak tőle. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait keményen, sőt kíméletlenül megvalósítja, sikeres embernek nevezhető. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy mindez csak a látszat, és a jólszituáltság maszkja mögött egy teljesen más ember lakozik.
A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ. Az antiszociális ember végtelenül önző és durván egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt. Gyakran tapintatlan, lenéző és érzéketlen más emberekkel szemben. A viselkedése sokszor távolságtartó, hideg. Egyidejűleg a szociopata sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiség, meggyőző beszélőkészséggel.

Noha mindig tudja, mit kell mondani, de a szavai mögött kevés a meggyőződés és a valós érzelem. Hazudozó, manipulálja a többieket, nincs lelkiismeret-furdalása, gyenge az emocionális élete, érzéketlen, impulzív, azaz csekély mértékben képes kontrollálni viselkedését. Azt a tényt, hogy csak saját célját követi, legtöbb esetben jól tudja titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy "valami nincs rendben". A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak, ami gyakran a partner(ek) kihasználásával vagy promiszkuitással (gyakori partnercsere) párosul, azaz állandó hódítási, uralkodási igénnyel. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés. Az áldozatok sokszor csak késve ismerik fel, hogy az elbűvölő álarc mögött ki is lakozik valójában.
Hát figyeljünk oda, ki is lakozik az álarc mögött!

Forrás: Internet
Kiszelné Mohos Katalin