LEVÉL AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTERHEZ!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke dr. Éger István levélben fordult dr. Székely Tamás egészségügyi miniszterhez, melynek az alapellátásból történő újabb forráskivonás miatt! Az alábbiakban ezt a levelet olvashatják!

Dr. Székely Tamás Úrnak
Miniszter

Egészségügyi Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

Az új esztendő első napjaiban derült égből villámcsapásként érte az alapellátó orvosokat havi ellátmányuk több tízezer forintra tehető csökkentése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékeseitől kapott tájékoztatás szerint erre azért került sor, mivel „A 2010-re érvényes járulékcsökkentés, a tételes EHO megszüntetése, illetve az ÁFA emelés eredőjeként jelentkező hatást a Pénzügyminisztérium a költségvetés valamennyi során átvezette, és ez az alapellátó kasszában 1,7 milliárd forint csökkenést, a fogászati ellátást illetően pedig több százmillió forint elvonást eredményezett”. Mindez ahhoz képest különösen rossz hír, hogy a 2009 őszén folyó költségvetés készítés kapcsán egyebet sem hangoztatott a köztársaság Kormánya, mint azt, hogy az idei esztendőnek egyik nyertese az egészségügyi ágazat lesz, a gyógyító-megelőző kassza több tízmilliárdos növekményt tartalmaz, és különösen hangsúlyt kapott, hogy a sürgősségi valamint az alapellátást kiemelten kezelik, onnan egy forint sem vonható el.
A tavaly késő őszi emlékezetes finanszírozási vitákban és tárgyalásban - a járó- és fekvőbeteg ellátásra vonatkozóan – köztestületünk nem vehetett részt, ahogy az érdekképviseletek sem, holott idejében jeleztük, hogy közfinanszírozott közszolgáltatások költségvetést érintő ügyeiben a törvény betűje szerint ott lett volna a helyünk. Az alapellátás vonatkozásában minden rendelkezésre álló törvényes eszköz igénybevételével, a leghatározottabban kívánunk fellépni az általunk képviseltek érdekében.
Jelen hírek szerint a fűnyíró a teljes alapellátást elérte, ezzel mintegy tízezer háziorvos, házi gyermekorvos, alapellátó fogorvos a korábbi években számtalanszor bizonyítékokkal alátámasztottan jelzett kritikus finanszírozási helyzetét tovább rontva. Számításaink szerint a járulékcsökkentés és a tételes EHO megszűntetése megközelítően sem okoz annyi költségmegtakarítást, amennyi elvonást a praxisok elszenvednek, az effajta ellenérvelés tehát eleve vitatható.

A kialakuló helyzet tavaszra az alapellátás megroppanását, adott esetben a közel kétezerre tehető nyugdíjas orvos kiszállását, a külföldön keresett háziorvosok rohamosan növekvő elvándorlását eredményezheti, és akkor az egyre elégedetlenebb orvoskar esetleges demonstratív megmozdulásainak lehetőségeiről még nem is szóltam. Közismert a járó- és fekvőbeteg ellátás egyre tarthatatlanabb helyzete, mely miatt az alapellátásra folyamatosan fokozódó teher hárul, megtetézve az influenzajárványokkal. Összegezve tehát a biztonságos betegellátás első, és legnagyobb forgalmat lebonyolító pillérjének meggyengülése borítékolható, és nem lesz hova fordulnia a betegnek.
Fenti okfejtés nyomán a következőkre kérjük Tisztelt Miniszter Urat:
1.) Vesse latba minden lehetőségét és járjon el a Kormánynál annak érdekében, hogy az alapellátást érintő financiális megszorítások visszavonásra kerüljenek.
2.) Választ szeretnénk kapni arra, vajon mi teremtett jogalapot a bevezetőben vázolt pénzügyi intézkedések foganatosítására, mivel a mai napig sem sikerült nyomára bukkanunk sem a költségvetési törvény módosításának, sem egyéb olyan rendelkezésnek, ami a beavatkozást lehetővé tenné, sőt az Interneten és a közlönyökben fellelhető számok a korábbi közel 78 milliárdos alapellátó kasszát jelzik, miközben az valójában már alig több mint 76 milliárd.
Tisztelt Miniszter Úr!
Az orvostársadalom, és különösen annak a jelen ügyben érintett közel 1/3 része minden eddiginél nagyobb várakozással tekint az Ön beavatkozására, és várja segítségét. Tájékoztatom, hogy jelen levelem másolatát Miniszterelnök úrnak és a Pénzügyminiszternek is megküldöm.

Budapest, 2010. január 6.

Tisztelettel:

Dr. Éger István