A GYERMEKGYÓGYÁSZAT ÖNÁLLÓSULÁSA

A gyermekorvoslás a legrégibb időkig követhető tapasztalati ismeretanyag, a gyermekgyógyászat viszonylag új keletű szaktudomány. Az élettan és kórtan megfelelő  fejlettségi fokán derült ki, hogy az emberpalánta nem miniatűr felnőtt, szövetrendszerének más a só-vízháztartási aránya, eltérőek a táplálkozási igényei, fokozottabban reagál a kiszáradásra, másként viselkedik a fertőző betegségekkel szemben, immunrendszerük kialakulatlansága miatt érzékenyebbek a toxinokra. 

Eleink a magas csecsemő-  és gyermekhalandóságot szinte “természetesnek” tartották, főleg a fejlődési rendellenességgel születők pusztulását az életképesebb utánpótlás reményében könnyebben vették tudomásul.

A csecsemők sorsa a bábák, illetve a dajkák kezében volt, a kisgyermekeket a felnőttek között gyógyították. Egészen a 18. század második feléig, amelynek bűvös dátuma az 1764-es esztendő. Ekkor jelent meg ugyanis Uppsalában a svéd Nil Rosén gyermekgyógyászati műve, a “De morbis infantum” (a szerző egyébként az orvosi végzettséggel botanikusként világhírűvé vált Linné diák - majd tanártársa volt), amelyet rövid idő alatt szinte minden kultúrnyelvre lefordíttattak.  

Szerencsés véletlen egybeesés, hogy ugyanakkor hagyta el a genfi nyomdát a nagy francia felvilágosult író J. J. Rousseau „ Émile ” című remeke, az anyatejjel való táplálás máig leghatásosabb propagálója. Legalábbis a történeti távlatban. Hogy mennyire “nem kullogtunk Európa után”, bizonyíték rá az 1771-es kiadású, első önálló magyar nyelvű gyermekorvosi munka, Csapó József debreceni főorvosnak “A kis gyermekek isputálja”, majd Rosén könyvének nyelvünkre történt átültetése.

A skandináv paediáter nagyhatású  összefoglalójától függetlenül Anglia e téren is lépéselőnyben volt. Fothergill beiktatta a nómenklatúrába a scarlatina önálló kórképét, Heberden különválasztotta a varicellát a variolától, Francis Home monográfiát írt a diftériáról, és hát a betetőzés Jenner műve: a veszélytelen vaccinatio bevezetése. Egy év múlva Lenhossék Mihály akkori esztergomi főorvos is sikeres oltásokat végzett, majd a fővárosban Bene Ferenc, Erdélyben pedig Nyulas Ferenc.

A 19. század elején, miként a kórbonctanban és élettanban, illetve a belgyógyászatban és sebészetben, a paediátriában is Párizs vette át a vezető  szerepet. Itt nyílt meg 1802-ben az első európai gyermekkórház, 300-as, tehát, magas ágy-mennyiséggel. Kinevezett igazgatója Jadelot, akit olyan professzorok követtek, mint Trousseau, Billard és Bretonneau. Ez utóbbi a diftéria klasszikus leírója, Trousseau vezette be fuldoklást okozó croup esetén az életmentő légcsőmetszést. A berlini híres Charité csak 1830-tól rendelkezett önálló gyermekosztállyal.

Azt követte a szentpétervári (1834), aztán 1839-ben Pesten az Ötpacsirta (a Nemzeti Múzeum mögött) utcai 12 ágyas önálló kórház, a kitűnő és sokoldalú Schöpf Ágost vezetésével. A szabadságharc alatt felvette a Schöpf-Merei nevet és a honvédsereg egyik fősebésze lett. Előtte orthopaediát is oktatott. A világosi fegyverletétel után csatlakozott a Kossuth-emigrációhoz, majd Angliában telepedett le, ahol Manchester városában gyermekkórházat alapított. Fiatalon hunyt el, távol hazájától. Pesti osztályát 1849-ben Bókai János, a híres dinasztia első képviselőjére hagyta.

A berlini gyermekosztály későbbi, mint a párizsi, vagy londoni, viszont a német Barez professzor indította meg a  “Journal für Kinderkrankheiten” című első paediátriai szakfolyóiratot. A bécsi gyermekkórház megalapítója is magyarországi születésű volt, K. W. Mauthner személyében. Korszakos művet írt J. von Heine 1860-ban a gyermekbénulásról. Epstein vezette be a gyomormosást a gyermekorvosi gyakorlatba.  

Ekkor született meg H. E. Henoch alapvető tankönyve és írta le a róla elnevezett purpurát. A belgyógyász Schönlein professzorral közösen. Német iskolában tanult a dán Harold Hirschprung (a megacolon cong. kórképének tisztázója), a német nevű orosz Rauchfuss (a pleuritisnél észlelhető kopogtatási háromszög egyik névadója) a norvég Axel Johannenssen. A berlini katedrán Henoch méltó utóda Otto Heubner lett, a coeliakia egyik első leírója, a csecsemőtáplálás minőségi fontosságának felismerője, a meningococcus kimutatója a liquorban és a diftéria szérumterápiájának klinikai szorgalmazója.  

Tanítványai: Czerny és Finkelstein az ő munkásságát folytatták. Koch láthatóvá tette az egyik legrettegettebb kórokozót, tehetséges munkatársa: Löffler identifikálta a diftéria bacilust, Behring, az első Nobel-díjas orvos bevezette a gyakorlatba az aktív immunizálást. Ha még idevesszük a német nyelvterületen működő, francia nevű Pirquet bécsi professzort, az allergiás percután reakció felismerőjét, a századfordulón a német paediátria meghatározó jellegű.  

Francia földön Hutinel a csecsemőkori disztrófia és a szifilisz szaktekintélye, Rousseau után az anyatej legnagyobb propagálója. Budin professzor a só-vízháztartás fontosságának egyik korai felismerője, a mesterséges táplálás pápája, az “Assotiation internationale de Pédiatrie” megszervezője, majd Calmette és Guérin a tbc elleni védőoltás kidolgozója. Angliában Clemens Dukes és Sir Hutchinson a “Lancet” híres hasábjain írta kitűnő tanulmányait (l. Hutchinson-triász!). Amerikában Flexner és a japán Noguchi tenyésztette ki a gyermekbénulás kórokozóját.  

A klinikus és a fertőzés folyamatának tisztázásában a svéd Medin is fontos szerepet játszott, így lett századunkra Heine-Medin kór, amelyet azóta a Sabin-cseppekkel sikerült szanálni. Az orosz Nil Filatov kitűnő tankönyvét 100 évvel ezelőtt magyarra is lefordították. Amerikában O’Dwyer az intubáció kidolgozásában, A. Jacobi professzor a gyermekgyógyászok nevelésében játszott meghatározó szerepet. New York-ban a Baby-Hospital tanítványai révén vált világhírűvé. Jeles USA-beli gyermekgyógyászok voltak még: Francis Huber, Dillon Brown, W. P. Northrup és a kanyaró diagnosztikájából ismert Koplik. Az olaszoknál Comba, Concetti és Mya neve érdemel említést, az Ibér félszigetiek közül Gomez-Ferrer és Martinezy Vargas.

Hazánkban ifj. Bókai János előbb az O’Dwyer-féle intubáció, majd a Behring-féle szérumterápia meghonosítója. Ő ismerte fel először a felnőttkori övsömör  és a gyermekkori varicella közötti kórtani összefüggést, melyet a keresztagglutináció igazolt.

Kitűnő iskolát nevelt: Heim Pál, Szontagh Félix, Bókay Zoltán, Petényi Géza, Gegesi Kiss Pál és Kerpel-Fronius Ödön, valamennyien tanszékvezetők lettek.

A fertőző és alimentáris betegségek megfékezése után ma a daganatok és a genetika a paediátria legfontosabb problémája. Valamint az AIDS, amely kegyetlen fejezetet nyitott a legújabbkori medicina történetében.

Szállási Árpád

1995. május
 
 

Hozzászólások

betegellátás

Hát nem érdemes betegnek lenni, mert mire sorrakerül az ember meg is gyógyul. Hétvégén egy szem orvos végzi el a sürgős több órás műtétet és addig akik bemennek, mert történt velük valami, több órát várjanak, mire valamit csinálnak velük. Hol a többi orvos? nyaralni ment??? Két-három orvosnak minimum bent kellene lennie, ugyanis a legjobban vizető állás az orvosi szakma, ahol adómentesen repkednek a borítékok. Még olyan beteg is várjon 6-7 órát a váróban, akiról a röntgen kimutatta, hogy nincs törés, nem kell műteni, azt legalább hazaküldhetnék időben ha két orvos bent lenne a nyaralás helyett.

móni

Monikaaa, ne beszéljen már

Monikaaa, ne beszéljen már sületlenségeket.
Magának egyszerűen nincs igaza! Bizonyára vannak rossz tapasztalatai, de azért általánosítani ezek következményeit szerintem nagy hiba!
Tisztelt Osvai úr, engedje meg, hogy megköszönjem az önök gyógyító munkáját, amely valószínűleg nagy nehézségek között zajlik!