Pócsföldi József

Esztergom Város Önkormányzatának képviselőit bemutató sorozatunkban ezúttal Pócsföldi Józseffel, a Kertvárosi Részönkormányzat elnökével beszélgettem.

Mit kell tudni Pócsföldi Józsefről, az emberről?

Dióhéjban talán annyit, hogy esztergomi születésű vagyok, 1981 óta élünk Kertvárosban. Itt működik a vállalkozásunk is. Van egy egyetemista fiunk.

Mióta vagy képviselő?

2005. júniusában időközi választás útján kerültem a Képviselő-testületbe, és a 2006-os választás során is tagja maradtam.

Kiket képviselsz?

Esztergom 13-as választókerületének – Tábor városrész – képviselője vagyok.

Milyen feladatokat láttál, illetve látsz el?

Az első alkalommal a Tulajdonosi Bizottság és a Részönkormányzat tagjaként dolgoztam, 2006-tól a Közbeszerzési Bizottság tagjaként és a Részönkormányzat elnökeként tevékenykedek.

Nem mindig hálás dolog közéleti feladatokat vállalni, te miért tetted?

Nem egyszerű a feladatom, de régóta éreztem azt, hogy van bennem arra indíttatás, hogy dolgozzam a közért, az emberekért. Ez az indíttatásom úgy érzem évek óta nem csökkent.

Mennyire érzed sikeres képviselőnek magad?

Sok mindent sikerült már elérnem választókerületemben. Persze teljes mértékben nem lehetek elégedett.

Mit értékelsz sikernek, mit kudarcnak, illetve milyen feladatokat tűztél még ki magad elé?

Sikerként könyvelem el többek között, hogy megvalósult az Eperjesi út-Bocskai sor csatornázása, a Féja Géza Közösségi Ház tatarozása is befejeződött, valamint a Palatinus strand előtt parkolót alakítottunk ki, illetve ezzel együtt a Tópart utcát is felújítottuk. Kudarcnak éltem meg, hogy a Bocskai sor csatornázása során egy rész lemaradt, ezt időben észrevételeztem, és azt hittem hamar megoldódik ez a probléma, de nem így történt, többek azért is, mert egy korábbi kertvárosi képviselő indoklása szerint a Bocskai sor hozzávetőleg utolsó kettőszáz métere már nem tartozik Esztergomhoz... Kertvárosnak két képviselője van a testületben, a megosztás olyan, hogy a főút (Damjanich út) két oldala adja a határt (Kenyérmező és Tábor városrészek között). Az utóbbi útjainak egy része még nincs felújítva, a Temesvári utat teljesen újjá kell építeni, és a kertvárosi temető közelében parkolót kell kialakítani, terveink között szerepel még a volt szeméttelep rehabilitációja is. December 20-i határidővel átadásra kerül a Damjanich út és a Kassai utca kereszteződésénél – sokunk régi óhaja – a jelzőlámpás csomópont. Ezzel csökkenthető a balesetveszély ezen a helyen. Évek óta dolgozom azért a célért, hogy a helyi Arany János Általános Iskola átköltözhessen a volt Hell iskolaépületébe.

Esztergom-Kertváros részönkormányzattal rendelkezik. Nem jelent ez elkülönülést Esztergomtól?

A kertvárosiak igénylik a részönkormányzat működését, és egy kicsivel nagyobb hatáskörűnek is el tudnánk képzelni, ugyanakkor én mindig hangsúlyozom, hogy mi Esztergom szerves része vagyunk – ezt évekkel ezelőtt, nem is annyira régen szavazáson is bizonyította a lakosság. Olyan elképzelésem van, hogy magát a Kertváros elnevezést megszüntetnék, és a városjelző táblát kicserélnénk a mostanira. Szeretném, hogy „Esztergom” (és ne „Esztergom-Kertváros”) táblával találkozzanak a Dorog, Kesztölc és Tát irányából városrészünkbe érkező autósok.

Az elmúlt hónapokban egyre intenzívebb támadások érik Esztergom Város Önkormányzatát. Te miben látod ennek okát?

Összetett a kérdés, azt hiszem, hogy ellenzékünk és a mögötte álló szimpatizánsaik nehezen élik meg azt, hogy lendületes, eredményes, építő munka folyik a városban. A negatív hangokkal nem érdemes sokáig foglalkozni, mert ha nincs alapjuk, hangsúlyozom, ha valóban nincs alapjuk, akkor tapasztalatom szerint gyorsan elhalkulnak. Képletesen szólva nem szabad nekik táptalajt adni azáltal, hogy nem szükséges beszállni a vagdalkozó, „mindenlébenkanál” kis játékaikba, mert ezzel csak életben tartjuk az ilyen stílust.

Internetes portálokon az utóbbi időben olyan „hírek” jelentek meg, miszerint konfliktusod van a polgármester úrral. Mi ennek a háttere, van-e valamilyen alapja?

Abszolút semmi alapja sincs, minden valóságalapot nélkülöznek. Az ominózus bírósági tárgyaláson elhangzott vallomásomat hamisan tüntették fel egy internetes portálon. Ez a „hír” tehát csak egy szimpla „hírlapi kacsa”, egyfajta „online kacsa” – de még talán annak is gyenge.

Hogyan képzeled a jövőt? Indulsz-e a következő önkormányzati választáson?

Ha rajtam múlik, mindenképpen, és bízom benne, hogy úgy ítélik meg addigi munkámat, hogy alkalmasnak találnak a továbbiakban is erre a feladatra.

Mennyire érzed hatékonynak az esztergomi önkormányzatot, mennyire tudod érvényesíteni elképzeléseidet?

Úgy érzem Esztergomban minden képviselőnek adva van a lehetőség arra, hogy az általa elképzelt dolgokat a testület támogatásával megvalósítsa. Eddigi több mint három éves képviselői munkám után azt gondolom, lehetnénk még lendületesebbek is. A Gyarapodás Programjának gyorsítása szerintem ezt fogja hozni. Úgy látom a gyorsításhoz az anyagi lehetőségeink is rendelkezésre állnak, és ha a szervezettségen is tudunk javítani, akkor az általam elképzelt lendületességet is elérjük.

Családod mennyire tudja tolerálni a képviselői munkádat?

Családom érdeklődik a közügyek iránt, így alapvetően nem jelent számukra problémát képviselői munkám tolerálása. Nekem nagyon sok időmet elveszi a képviselői munka, amit természetesen nem sajnálok. Nyáron is, szabadságom ideje alatt is képviselő vagyok. Idén is hazautaztam a Balatonról egy probléma megoldásában való segédkezés miatt. Naponta több órám telik azzal, hogy az önkormányzati feladataimat ellátom.

Köszönöm a beszélgetést!

Osvai László dr.

 

 

Hozzászólások

Igen érdekes az, amit

Igen érdekes az, amit Pócsföldi József mond, főként az "tetszik" amit egy bizonyos hírről nyilatkozik, "online kacsának" minősítve azt.

Emlékeztetném őt egy bíróság előtt tett vallomására.
Az indoklásból idéznék:

"Meggyes Tamás polgármesternek ugyan azt mondta el, amit a bíróság előtt, azt nem mondta Meggyes Tamásnak, hogy Horváth Mihály megbízásából kereste őt meg az építési vállalkozó.
Pócsföldi József tanúvallomásában nem erősítette meg a sajtótájékoztatóban elhangzottakat.
Meggyes Tamás polgármester két ízben is kifejezetten említette, hogy Horváth Mihály megbízásából kereste meg Pócsföldi Józsefet az építési vállalkozó.
Nem igazolta Pócsföldi József tanú azt sem, hogy arra lett volna megkeresés, hogy „pénzért mondjon le a mandátumáról”"

A per jegyzőkönyvének idevágó részlete megtekinthető a következő webcímen: http://szeretgom.hu/content/35741/

Akkor kérem, miről is beszélünk? Mi a kacsa?